Substancje słodzące to substancje, które dodaje się do żywności w celu nadania jej słodkiego smaku, ale bez dodatkowej ilości cukru. W ostatnim czasie zyskują na popularności ze względu na wzrost świadomości zdrowotnej i wagi utrzymania odpowiedniej die...
Czytaj więcejDieta ketogeniczna ma na celu zmuszenie organizmu do używania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie) pochodzącym z węglowodanów (takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta ketonowa opiera się na ciałach ketonowych, rodzaju paliwa wytw...
Czytaj więcejCukry proste to rodzaj węglowodanów, które obok tłuszczy i białek wchodzą w skład trzech głównych makroelementów. Występują naturalnie w owocach i mleku, ale znajdziemy je również w białym pieczywie, słodyczach, żywności wysokoprzetworzonej, czy napojach sł...
Czytaj więcejCukier zasłużył sobie na swoją niechlubną sławę. Nadprogramowe kilogramy i zepsute zęby to najmniejsze zło, jakie może nas spotkać po spożywaniu cukru. Cukier oprócz ogromnej ilości kalorii nie dostarcza organizmowi żadnych substancji odżywczych. Co więcej,...
Czytaj więcejGłównym założeniem diety ketogenicznej jest wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów bogatych w węglowodany tj. skrobia, desery, czy przetworzona żywność. Jest to niezbędne do osiągnięcia stanu ketozy, w którym organizm pozyskuje energię nie ...
Czytaj więcejProszek, nazywany też często białą śmiercią to zdecydowanie ulubiony składnik diety wielu z nas – nic dziwnego w końcu kto nie lubi przekąsić kawałka pysznego ciasta, czy pucharka lodów? Jednak cukier zawierają też produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się niepoz...
Czytaj więcej