Produkty BIO
Produkty ekologiczne BIO
Produkty ekologiczne z certyfikatem BIO pochodzące z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie używa się środków chemicznych. Dlatego mamy pewność, że wraz z BIO produktami dostarczamy organizmowi najcenniejsze składniki pochodzące z natury.

Bio spirulina 100% 200 tabletek
38,99 zł
BIO SPIRULINA W TABLETKACH - 200 tabletek
(SUPLEMENT DIETY)
(Spirulina Platensis)
Bio Spirulina uzyskiwana jest z alg morskich, zawierająca cenny chlorofil, który powszechnie znany jest jako eliksir młodości. Składniki zawarte w spirulinie gwarantują wsparcie systemu immunologicznego oraz utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Spirulina dodaje energii i sił witalnych, pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia. Suplement diety zawierający spirulinę wspierają organizm przed stresem oksydacyjnym. Spirulina także wspomaga kontrolę masy ciała.
ALGI - Chlorella i Spirulina
Chlorella i spirulina to algi o wielu właściwościach prozdrowotnych. Chlorella zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B12), które hamują działanie wolnych rodników oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co utrzymuje organizm w dobrej kondycji. Ponadto, chlorella wiąże metale ciężkie i toksyny usuwając je z organizmu równocześnie zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Spirulina posiada cenny chlorofil, który powszechnie znany jest jako „eliksir młodości”. Składniki zawarte w spirulinie gwarantują wsparcie systemu immunologicznego oraz utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dodaje energii i sił witalnych pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia.
Sposób użycia: 2 razy dziennie po 3 tabletki. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Składniki: Składniki: 100% Bio Spirulina (zawiera naturalnie występujący w produkcie SO2)
Informacje dodatkowe:
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut ( zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie: Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci , w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
Zwartości w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu:
Wartość odżywcza
na 100 g
%RWS*
6 tabletek (3000mg)
Wartość energetyczna
1435kJ/364kcal
13kJ/11kcal
Tłuszcz, w tym:
1,9g
<0,1g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0,8g
0g
Węglowodany
12,6g
0,4g
Błonnik
9,4g
0,3g
Białko
63,3g
1,9g
Sól
1,5g
38%
0,05g
Chlorofil
1087mg
127%
32mg
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew
Polska
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na wieczku
100g
1 tabletka 500mg
200szt. tabletek

Bio chlorella 100 % 200 tabletek
49,99 zł
Bio chlorella tabletki (suplement diety)
Bio chlorella to słodkowodna alga. Stanowi źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem antyoksydacyjnym, utrzymując go w dobrej kondycji. Preparat może dodać energii i sił witalnych, pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia. Zawiera cenny chlorofil.
Zalecana porcja do spożycia: 2 razy dziennie po 3 tabletki, popijając dużą ilością wody. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Informacje dodatkowe: suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety. Zalecany jest zbilansowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Składniki: 100% Bio chlorella (zawiera naturalnie występujący w produkcie SO2 )
Należy spożyć przed: numer partii i data przydatności znajdują się na wieczku.
Zawartości w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu:
Wartość odżywcza na 100 g % RWS* 6 tabletek (3000mg)
Wartość energetyczna 1448kJ /343kcal 43kJ/10kcal
Tłuszcz, w tym: 11,5 g 16% 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3 g 0,1g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2 g 0,1g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6,5 g 0,2 g
Węglowodany 16,7 g 6% 0,5 g
Błonnik 10,7 g 42,8% 0,3 g
Białko 60,2 g 120% 1,8 g
Sól 0,2 g <0,01 g
Chlorofil 2603 mg 78 mg
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000kcal)
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci
Producent:
Intenson S.A
Całowanie 94g
05-480 Karczew
Opakowanie zawiera 200 tabletek


BIO olej kokosowy VIRGIN 900ml
z 36,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objętość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl

BIO olej kokosowy VIRGIN 500ml
25,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objetość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl

Bio cukier kokosowy 200g
11,99 zł
Ekologiczny cukier kokosowy bio Intenson - 200 g
Eko cukier kokosowy ze sklepu Intenson - co to jest za produkt?
Bio cukier kokosowy z oferty sklepu internetowego Intenson to zdrowsza alternatywa dla klasycznego cukru stołowego oraz smaczniejsza wersja naturalnego słodzika. Jak sama nazwa wskazuje, cukier kokosowy to substancja słodząca, pochodząca z owoców kokosa. Posiada ona więcej składników mineralnych i zbliżoną siłę słodzącą do sacharozy. Może być z powodzeniem stosowania jako odmienne źródło słodzenia potraw, czy napojów.
Bio cukier kokosowy firmy Intenson - skład produktu
W skład naszego produktu spożywczego wchodzi 100% BIO cukier kokosowy.
Co wyróżnia eko cukier kokosowy ze sklepu Intenson? Cechy, zalety
Produkt naszej marki charakteryzuje się czystym i jakościowym składem, który nie zawiera substancji dodatkowych, wzmacniaczy smaku i alergenów. BIO cukier kokosowy ma delikatnie słodki smak, zbliżony do słodkości brązowego cukru, z subtelnym karmelowym posmakiem.
Eko cukier kokosowy charakteryzuje się także korzystną ceną, jak na renomę takiego produktu. Na 200 gramów ekologicznego cukru kokosowego, wystarczy przeznaczyć tylko 11,99 zł.
Właściwości i działanie ekologicznego cukru kokosowego marki Intenson
BIO cukier kokosowy to produkt o łagodnie słodkim smaku i ciekawych właściwościach organoleptycznych. Cukier kokosowy składa się w ¾ z sacharozy a resztę stanowią glukoza i fruktoza. Indeks glikemiczny cukru kokosowego jest stosunkowo niski i wynosi 35, więc nie powoduje znaczących skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza i wyższą ilością składników mineralnych w porównaniu do zwykłego cukru stołowego co może wspomóc koncentrację i odporność.
Bio cukier kokosowy Intenson - wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
1619 kJ / 387 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
0,2 g
0,1 g
Węglowodany:
- w tym cukry
96 g
90 g
Błonnik
1 g
Białko
0,6g
Sól
0,27g
Żelazo
72 mg (514%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) /
Jakie są przeciwwskazania do stosowania BIO cukru kokosowego?
Osobami, które nie powinny korzystać z ekologicznej wersji cukru kokosowego marki Intenson, są osoby będące cukrzykami, ze znaczącą insulinoopornością oraz te zmagające się z hipoglikemią reaktywną.
Jak stosować ekologiczny cukier kokosowy Intenson? Dawkowanie, dzienne spożycie
Cukier kokosowy naszej marki należy utożsamiać w zakresie dawkowania i spożycia, podobnie do klasycznej wersji cukru. Produkt ten można stosować jak cukier brązowy, jako zamiennik cukru do słodzenia kawy, herbaty, oraz innych ciepłych i zimnych napojów, koktajli, deserów, do pieczenia i gotowania oraz jako ozdobna posypka do dań. Warto ograniczać dzienne spożycie eko cukru kokosowego do maksymalnie 2-3 łyżeczek dziennie.
Ekologiczny cukier kokosowy marki Intenson - przechowywanie
Produkt warto przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Efekty stosowania eko cukru kokosowego, z naszego sklepu. Kiedy można spodziewać się efektów?
Siła słodząca BIO cukru kokosowego jest podobna do sacharozy. Oznacza to, że efekty organoleptyczne są natychmiast zauważane. Stosując się do rekomendacji żywieniowych, efekt stabilizacji poziomu glukozy i insuliny (po konsultacji ze specjalistą), powinien być zauważalny po miesiącu stosowania naszego produktu. Warto mieć jednak na uwadze ogromne znaczenie właściwego odżywiania.
BIO cukier kokosowy Intenson, 200 g - certyfikaty
Nasz produkt jest czysty i wolny od alergenów i substancji dodatkowych, posiada także certyfikaty jakości w postaci HACCP, GMP i GHP.
Co jeszcze warto kupić oprócz ekologicznego cukru kokosowego ze sklepu Intenson?
W naszej ofercie sklepu online, posiadamy inne alternatywy sacharozy w postaci zdrowych wersji słodzików, które dostarczają wielu korzyści zdrowotnych. Wśród nich polecamy fiński ksylitol Danisko oraz naturalny erytrytol.
Dodatkowe informacje o BIO cukrze kokosowym ze sklepu Intenson
Dostępny w opakowaniach: 200 g
Indeks glikemiczny cukru kokosowego wynosi 35, co pozwala na jego bezpieczne stosowanie u osób zdrowych. Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza i innych składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Masa netto: 200 g
Najlepiej spożyć przed:
Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Dane producenta:
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 - 480 Karczew
Bibliografia
Asghar MT, Yusof YA, Mokhtar MN, Ya'acob ME, Mohd Ghazali H, Chang LS, Manaf YN. Coconut (Cocos nucifera L.) sap as a potential source of sugar: Antioxidant and nutritional properties. Food Sci Nutr. 2019 Sep 30;8(4):1777-1787.
FAQ:
1. Czy ekologiczny cukier kokosowy można stosować w trakcie ciąży?
Nie wykazano negatywnych skutków ubocznych przy stosowaniu cukru kokosowego w tym stanie fizjologicznym. Z uwagi jednak na powagę tego stanu, warto uprzednio skonsultować się dietetykiem lub lekarzem w zakresie ilości stosowanego produktu.
2. Czy BIO cukier kokosowy można łączyć z innymi słodzikami?
Nie poleca się takiego zabiegu. Słodzik pochodzący z jednego źródła, może powodować nieprzewidziane objawy żołądkowe, warto pozostać przy jednym źródle substancji słodzącej w konkretnym posiłku. Co nie ogranicza stosowania słodzików w zakresie pojedynczej formy takiego produktu w innym posiłku.
3. Czy EKO cukier kokosowy można stosować przy insulinooporności lub cukrzycy?
Niestety nie. Posiada on co prawda niższy indeks glikemiczny, jednakże dalej jest zbliżoną substancją słodzącą pod kątem składu, do sacharozy. jego ewentualne stosowanie powinno zostać uprzednio skonsultowane z lekarzem i/lub dietetykiem.
4. Jaka jest termin przydatności BIO cukru kokosowego?
Termin przydatności suplementu/produktu do spożycia, zawsze widnieje na etykiecie zakupionego produktu. W znacznej większości przypadków jest to czas kilku miesięcy, nawet ponad pół roku.
5. Czy EKO cukier kokosowy można łączyć z lekami?
Słodzik jest głównie wykorzystywany jako dodatek do dań. Jeśli dany lek lepiej przyswaja się z posiłkiem, niezależnie od jego stopnia słodyczy, można bez problemów stosować cukier kokosowy w naturalnej formie. Jeśli jednak lek gorzej się wchłania przy posiłku, warto również zrezygnować wtedy z łączenia go z BIO cukrem kokosowym.
Kontakt
Tel. 531 942 019
kontakt@intenson.pl
hurt@intenson.pl
Quilo Sp. z o.o.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska