SUPERFOODS (30)


Bezglutenowe płatki owsiane 400g
z 8,05 zł
PŁATKI OWSIANE bezglutenowe
Płatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku. Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz stanowią źródło białka.
Sposób użycia: można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Mogą służyć do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów oraz musli.
Przepis na owsiankę: W rondlu podgrzać 200 ml mleka z miodem (można zastąpić cukrem bądź ksylitolem), następnie wsypać 4-5 łyżek płatków i chwilę gotować. Można dodać np. starte jabłko, garść bakalii, cynamon.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1380 kJ / 327 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
4,9 g
0,8 g
2,1 g
1,8 g
Węglowodany, w tym:
- cukier
- skrobia
62 g
1,2 g
58 g
Błonnik pokarmowy
8,5 g
Białko
14 g (17%*)
Sól
0,01 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% bezglutenowe płatki owsiane
Kraj pochodzenia*: Irlandia
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
Data przydatności do spożycia i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Dostępne w opakowaniach: 400 g
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)

Babka jajowata - łupiny 150g
14,28 zł
BABKA JAJOWA - ŁUPINA
(Psyllium husk)
Babka jajowata spożywana jest razem z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. W diecie wzbogaconej o babkę jajowatą niezbędne jest przyjmowanie dużej ilości płynów, co najmniej 2 litry płynu dziennie.
Sposób użycia: Produkt przeznaczony do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 1 łyżki babki jajowatej zalać szklanką ciepłej wody, odstawić na ok. 20 minut. Tak przygotowany napar wypić. Można również stosować do zagęszczania potraw. Podczas spożywania produktu, należy pić duże ilości wody, co najmniej 2 litry płynu. Należy przyjmować 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Można mieszać z babką płesznik w proporcjach babka jajowata 20%, babka płesznik 80%. Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować u osób, które wcześniej przeszły operacje jelit lub mają anomalia anatomiczne, niedrożność jelit.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
733 kJ / 183 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
<0,5 g
<0,1 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
0,9 g
0,6 g
Błonnik
86 g
Białko
1,1 g
Sól
0,05 g
Składniki: 100% babka jajowata łupina
Kraj pochodzenia*: Indie
Producent: INTENSON S.A 05 - 480 Karczew Całowanie 94 G
Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu w suchym, zacienionym miejscu. Chronić od zapachów obcych.
Dostępne w opakowaniach: 150 g
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)

Białko konopne 250g Cannabi Nature
24,99 zł
BIAŁKO KONOPNE 250G CANNABI NATURE
Białko konopne zawiera aż 50% białka roślinnego. Jest białkiem pełnowartościowym tzn. posiada cały komplet 20 aminokwasów - zarówno endogennych, jak i egzogennych niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi doskonałą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest szczególnie polecany weganom i wegetarianom. Ze względu na wysoką zawartość białka jest ceniony przez sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ponadto, białko konopne jest źródłem błonnika, który poprawia trawienie i usprawnia pracę całego układu trawiennego. Białko konopne pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno ziaren konopi siewnej, która uważana jest za jedną z najbardziej wartościowszych pod względem swoich właściwości roślin na świecie.
Ponadto, białko konopne jest:
· Dobrze przyswajalne,
· Hipoalergiczne,
· Lekkostrawne,
· Bezglutenowe.
Białko konopne – dla kogo?
Białko konopne jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Szczególnie polecane jest:
· Osobom aktywnym fizycznie – białko jest niezbędne do budowania masy mięśniowej. Białko konopne skutecznie wspomaga regenerację mięśni, a także dodaje energii, co przekłada się na większą efektywność treningów.
· Weganom i wegetarianom – białko konopne zawiera komplet aminokwasów, dlatego uzupełni ewentualne niedobory wynikające z eliminacji mięsa w codziennej diecie.
· Osobom odchudzającym się – białko dodaje energii, a zawarty w białku konopnym błonnik zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu mamy mniejszy apetyt. Ponadto, reguluje pracę układu pokarmowego.
· Osobom, które pracują lub uczą się – białko dodaje długotrwałej energii. Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do smoothie i koktajli w zastępstwie kawy.
Białko konopne – jak stosować?
Białko konopne ma delikatny orzechowy smak. Po dodaniu do potraw jest całkowicie neutralny i nie zmienia ich smaku.
Białko konopne ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy dodawać go do:
· Koktajli, smoothie,
· Muesli, owsianek, jogurtów,
· Wypieków, omletów,
· Sałatek, sosów oraz zup.
Wartość odżywcza na 100g produktu
Wartość energetyczna:
1495kJ/358kcal
Tłuszcze:
11g
Kwasy tłuszczowe nasycone:
1,7g
Węglowodany:
5,2g
-Cukry
4,1g
Błonnik:
24g
Białko:
50g
Sól
0,3g
Producent:
Polskie Konopie SA
Stanisława Moniuszki 7
40-005 Katowice
Poland
Masa netto 250g

Babka płesznik - nasiona 200g
9,51 zł
BABKA PŁESZNIK (nasiona)(Plantago psyllium)
Nasiona babki płesznik po zetknięciu z wodą pokrywają się śluzem i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, co jest pomocne zwłaszcza w czasie okresowych zaparć. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zwiększa uczucie sytości oraz wysoką zawartością białka, które pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Sposób użycia: Produkt gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 2-3 łyżeczki babki płesznik zalać szklanką soku lub wody, odstawić na ok. 20 minut, następnie wypić. Można mieszać z babką jajowatą w proporcjach babka płesznik 80%, babka jajowata 20%. Należy przyjmować 2 razy dziennie: rano i wieczorem. Podczas spożywania produktu, należy pić duże ilości wody, co najmniej 2l płynów dziennie. Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować przy nadwrażliwości na babkę płesznik, w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach, wymiotach.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g**
Wartość energetyczna
1133 kJ / 275 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nienasycone
7,3 g
1,0 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
13 g
<0,6 g
Błonnik
51 g
Białko
14 g (21%*)
Sól
<0,01 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki: 100% nasiona babki płesznik
Kraj pochodzenia*: Polska
Producent: INTENSON S.A. 05 - 480 Karczew Całowanie 94 G
www.intenson.pl
Data przydatności do spożycia oraz numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu.
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)

Bio Ashwagandha - 200 tabletek
59,99 zł
Bio Ashwagandha tabletki 200 tabletek
SUPLEMENT DIETY
(Withania somnifera)
Ashwagandha to korzeń jednego z najbardziej znanych ziół w ajurwedzie. Roślina ta przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz daje wsparcie w okresach napięcia nerwowego. Korzystnie wpływa na witalność organizmu w przypadkach osłabienia, wyczerpania i zmęczenia, dodając energii i poprawiając koncentrację. Ashwagandha wykazuje działanie antyoksydacyjne wzmacniając odporność, a także pomaga w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji.
Sposób użycia: 2 razy dziennie 1-2 tabletki. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Dodatkowe informacje: Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków o działaniu uspokajającym, nasennym, przeciwpadaczkowym, nie stosować u dzieci , kobiet w ciąży i w trakcie laktacji. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Suplement diety nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety.
Przechowywanie: Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
Ilość w opakowaniu 200 sztuk
1 tabletka 500mg
Składniki : 495mg sproszkowany korzeń ashwagandhy, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu.
Masa netto / Net weight 100g
2 tabletki (1000mg)
RWS
4 tabletki (2000mg)
RWS
sproszkowany korzeń Ashwagandhy
990mg
**
1980mg
**
** Brak ustalonych norm dziennego zalecanego spożycia

Bio chlorella 200 tabletek 500mg
45,99 zł
BIO CHLORELLA W TABLETKACH - 200 tabletek po 500 mg
Bio Chlorella to słodkowodna alga, w której zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Stanowi źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem antyoksydacyjnym, utrzymując organizm w dobrej kondycji. Bio chlorella zawiera witaminę B12 , która przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Chlorella wiąże metale ciężkie i toksyny, usuwając je z organizmu, równocześnie zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Preparat zawierający chlorellę wspomaga witalność i aktywność organizmu, a także wspiera układ odpornościowy i dodaje energii.
ALGI - Chlorella i Spirulina
Chlorella i spirulina to algi o wielu właściwościach prozdrowotnych. Chlorella zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B12), które hamują działanie wolnych rodników oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co utrzymuje organizm w dobrej kondycji. Ponadto, chlorella wiąże metale ciężkie i toksyny usuwając je z organizmu równocześnie zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Spirulina posiada cenny chlorofil, który powszechnie znany jest jako „eliksir młodości”. Składniki zawarte w spirulinie gwarantują wsparcie systemu immunologicznego oraz utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dodaje energii i sił witalnych pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia.
Sposób użycia: 2 razy dziennie po 3 tabletki. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.Składniki: 99% bio chlorella w proszku, 1% środek przeciwzbrylający : dwutlenek krzemu.
Informacje dodatkowe:
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut ( zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
Nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, lub w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Przechowywanie: Suplement diety powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci , w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła i wilgoci.
Zawartości w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu:
3 tabletki (1500mg)
RWS
6 tabletki (3000mg)
RWS
witamina B12
4,5µg
180%*
9,0µg
360%*
Beta karoten
2,82 mg
**
5,64 mg
**
Chlorella
1485 mg
**
2970 mg
*
*Referencyjna Wartość do Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/200kcal)
**Brak ustalonych norm dziennego spożycia
Producent / Producer: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew
Polska / Poland
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na wieczku
Masa netto: 100g
1 tabletka 500mg
200szt. tabletek


Bio chlorella - proszek 100g
37,99 zł
49,99 zł
Bio chlorella - proszek 100g
Bio Chlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu. Jest bogatym źródłem białka. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawnia pracę układu trawiennego.
Bio Chlorella jest produktem ekologicznym pochodzącym z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie używa się środków chemicznych.
ALGI - Chlorella i Spirulina
Chlorella i spirulina to algi o wielu właściwościach prozdrowotnych. Chlorella zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B12), które hamują działanie wolnych rodników oraz wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co utrzymuje organizm w dobrej kondycji. Ponadto, chlorella wiąże metale ciężkie i toksyny usuwając je z organizmu równocześnie zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Spirulina posiada cenny chlorofil, który powszechnie znany jest jako „eliksir młodości”. Składniki zawarte w spirulinie gwarantują wsparcie systemu immunologicznego oraz utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi. Dodaje energii i sił witalnych pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia.
Sposób użycia: Spożywać popijając dużą ilością wody. Nie należy spożywać więcej niż 2-3 g dziennie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu/ Nutritional value per 100 g of the product
Wartość energetyczna/ Energy
1477 kJ/ 353 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat of which:
-kwasy tłuszczowe nasycone/ saturates
9,1 g
2,2 g
Węglowodany, w tym: / Carbohydrate, of which:
-cukry/ sugars
6,3 g
2,2 g
Błonnik/ Fibre
21 g
Białko/ Protein
51 g
Sól/ Salt
0,9 g
Składniki: 100% bio chlorella proszek
Producent: INTENSON S.A.
05-480 Karczew
Całowanie 94g
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności/ Numer partii / Kraj pochodzenia podane na opakowaniu.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Masa netto 100g

Bio baobab - proszek 80g
14,28 zł
Sproszkowany owoc BIO baobabu
(Adansonia L.)
Baobab przez wzgląd na swoje właściwości antyoksydacyjne zaliczany jest do grona superfoodsów. Jest szczególnie bogaty w witaminę C – zawiera jej kilka razy więcejniż pomarańcza, dzięki czemu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejsza uczucie zmęczenia. Charakteryzuje się też wysoką zawartością cennego dla kości, mięśni oraz zębów wapnia, zawierając go dwa razy więcej niż mleko.Sposób użycia: 1 do 3 łyżeczek dziennie. Rozmieszać z sokiem, albo innymnapojem lub dodać do posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna / Energy
1 115 kJ/ 266 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
<1,2 g
<0,6 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
39 g
2,6 g
Błonnik
45 g
Białko
2,8 g
Sól
0,02 g
Wapń
315 mg (39%*)
Witamina C
225 mg (281%*)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Składniki: 100% sproszkowany owoc BIO baobabu.
Producent: Intenson S.A.
Całowanie 94G05-480 Karczew
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Krajpochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Dostępne w opakowaniu: 80 g

Bio maca 100g
11,42 zł
BIO MACA – korzeń mielony
(Lepidium meyenii )
BIO Maca to wartościowa roślina o wlasciwościach energetycznych i leczniczych. Bogata w witaminy,minerały, aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Maca polecana jest wszystkim prowadzącym aktywny tryb życia, zarówno fizyczny jak i umysłowy, zapewniając szybką regenarację. Wspomaga pracę mózgu, poprawia pamieć oraz pozytywniw wpływa na samopoczucie.
Sposób użycia: 3-5 gram dziennie (1 łyżeczka). Rozmieszać z sokiem, jogurtem albo innym napojem, najlepiej wypić pół godziny przed posiłkiem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
1649 kJ/ 394 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
2 g
0 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
71 g
32 g
Błonnik
7,0 g
Białko
14 g
Sól
0,05 g
Składniki: 100% mielony korzeń macy.
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 – 480 Karczew
www.intenson.pl
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Masa netto 100g
Najlepiej spożyć przed: Numer partii/Data przydatności do spożycia/Kraj pochodzenia zanjdują się na opakowaniu.


Bio karob - proszek 200g (jasny)
12,37 zł
Bio Karob - proszek 200g (jasny) - produkt dostępny
Mączka chleba świętojańskiego
BIO karob w proszku stanowi doskonały zamiennik kakao, czekolady, w szczególności polecany dla alergików. Karob zalecany jest w diecie dzieci, ponieważ w odróżnieniu od kakao nie zawiera kofeiny. BIO karob proszek jest produktem ekologicznym pochodzącym z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie używa się środków chemicznych.
Sposób użycia: Zamiennik kakao (należy dodawać go o połowę mniej niż kakao z uwagi na naturalnie występujące cukry) oraz czekolady. Stosowany do wyrobu ciast, ciasteczek, przygotowania deserów. Proszek należy wprowadzać do diety stopniowo.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna / Energy
929 kJ / 222 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
0,6 g
<0,1 g
0,2 g
0,2 g
Węglowodany
- w tym cukry
50 g
41 g
Błonnik
40 g
Białko
4,6 g
Sól
0,1 g
Witamina B2
0,46 mg (33%*)
Witamina B6
0,36 mg (26%*)
Żelazo
2,9 mg (21%*)
Potas
827 mg (41%*)
Wapń
348 mg (44%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki: 100% BIO karob w proszku
Producent / Producer: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew
Polska / Poland
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w chłodnym, suchymi ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto 200 g

Bio krem kokosowy - mus 250ml
6,99 zł
14,28 zł
BIO krem (mus) kokosowy
Krem (mus) kokosowy otrzymywany jest z wysuszonego miąższu kokosa. Charakteryzuje się wyraźnym zapachem kokosa. Stanowi doskonały dodatek do koktajli. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Sposób użycia: Stosować jako smarowidło m.in. do: pieczywa, omletów, placków. Dodawać do deserów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
2982 kJ / 710 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
71 g
67 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
8,9 g
0 g
Białko
8,0 g
Sól
0,03 g
Żelazo
2,43 mg (17%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000kJ)
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 dni
Masa netto: 250 ml


BIO olej kokosowy VIRGIN 250ml
15,19 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objetość netto 250 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl


BIO olej kokosowy VIRGIN 500ml
26,20 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objetość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl


BIO olej kokosowy VIRGIN 900ml
z 31,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objętość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl

KRÓTKA DATA Bio Olej konopny 250ml Cannabi Nature
12,99 zł
27,61 zł
BIO OLEJ KONOPNY 250ML CANNABI NATURE
DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA 20.08.2022
Olej konopny posiada ciemny kolor oraz charakterystyczny orzechowy kolor. Jest tłoczony na zimno, co oznacza, że podczas pozyskiwania temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza, dzięki czemu olej zachowuje najcenniejsze właściwości.
Doskonale sprawdza się w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie. Nasiona konopi są niezwykłą bombą składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Olej zawiera prawie 80% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział m.in. w:
obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi,
działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym,
łagodzeniu podrażnień,
wspomaganiu pracy serca, wątroby i nerek,
poprawianiu stanu włosów, skóry i paznokci,
zwiększaniu odporności na infekcje,
Składniki: Ekologiczny olej z nasion konopi tłoczony na zimno.
Sposób użycia: najlepiej spożywać na zimno jako dodatek do surówek, sałatek, gotowanych warzyw, kasz oraz pierogów. Doskonale sprawdzi się do przygotowania z niego pesto, do past warzywnych, dipów. Można również polać nim zupę.
Bio olej konopny pochodzi z gospodarstwa rolnego, w którym nie używa się żadnych środków chemicznych
Wartość odżywcza: na 100ml produktu
Wartość energetyczna:
3696kJ/899kcal
Tłuszcze:
100g
Kwasy tłuszczowe nasycone:
9,76g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:
11,51g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
78,6g
Węglowodany:
0g
Cukry:
0g
Białko:
0g
Sól:
0g
Producent:
Polskie Konopie SA
Stanisława Moniuszki 7
40-005 Katowice
Polska
Masa netto 250ml
Intenson.pl
Intenson to wiodący polski producent zdrowej żywności i suplementów diety.
Kontakt
tel. 531 942 019
kontakt@intenson.pl
hurt@intenson.pl
INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05-480 Karczew