BEZPŁATNA DOSTAWA POWYŻEJ 200 PLN

Dlaczego warto przejść na keto dietę?

Dieta ketogeniczna ma na celu zmuszenie organizmu do używania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie) pochodzącym z węglowodanów (takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta ketonowa opiera się na ciałach ketonowych, rodzaju paliwa wytwarzanego przez wątrobę ze zgromadzonego tłuszczu.

Jakie są zalety takiej diety?

  1. Zmniejsza apetyt.

Zazwyczaj rezygnujemy z diet, ponieważ czujemy, że nie dojadamy, jesteśmy ciągle głodni. W przypadku diety ketogenicznej jest inaczej. Dieta uboga w węglowodany, czyli taka, jak dieta keto zmniejsza nasz apetyt. Badania pokazują, że osoby, które radykalnie ograniczają przyjmowanie węglowodanów i jedzą głównie białko oraz tłuszcze, w ostatecznym rozrachunku spożywają mniej kalorii.

  1. Powoduje utratę wagi.

Rezygnacja z węglowodanów jest jednym z najprostszych i najbardziej efektywnych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Badania pokazują, że osoby na diecie niskowęglowodanowej tracą na wadze szybciej niż osoby na dietach niskotłuszczowych - nawet jeśli ograniczają oni kalorie. Diety niskowęglowodanowe usuwają nadmiar wody z organizmu, obniżając poziom insuliny i prowadząc do szybkiej utraty wagi w pierwszych dwóch tygodniach.

W badaniach porównujących diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe osoby ograniczające spożycie węglowodanów tracą 2-3 razy więcej kilogramów, bez uczucia głodu.

  1. Zmniejsza poziom trójglicerydów.

Trójglicerydy to cząsteczki tłuszczu, które krążą w krwiobiegu. Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom trójglicerydów jest silnym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Jednym z głównych czynników powodujących podwyższony poziom trójglicerydów u osób prowadzących siedzący tryb życia jest spożycie węglowodanów - zwłaszcza fruktozy, cukru prostego. Ograniczenie węglowodanów znacząco obniża poziom trójglicerydów we krwi.

  1. Zwiększa poziom tzw. „dobrego” cholesterolu.

Lipoproteina o wysokiej gęstości (HDL) jest często nazywana „dobrym” cholesterolem. Im wyższy poziom HDL w stosunku do „złego” LDL, tym mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca. Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie poziomu „dobrego” HDL jest spożywanie tłuszczu, a diety niskowęglowodanowe zawierają go dużo. Dlatego nie jest zaskakujące, że poziomy HDL dramatycznie rosną na zdrowych dietach niskowęglowodanowych, podczas gdy mają tendencję do zwiększania się tylko umiarkowanie lub nawet spadania na dietach niskotłuszczowych.

  1. Zmniejsza poziom cukru i insuliny we krwi.

Diety niskowęglowodanowe i ketogenne mogą się sprawdzić u osób z cukrzycą i insulinoopornością, które obecnie dotykają miliony ludzi na całym świecie. Badania dowodzą, że ograniczenie węglowodanów diametralnie obniża zarówno poziom cukru we krwi, jak i poziom insuliny. Niektóre osoby z cukrzycą, które rozpoczynają dietę niskowęglowodanową, mogą niemal natychmiast zmniejszyć dawkę insuliny o 50%. W jednym badaniu z udziałem osób z cukrzycą typu 2, 95% zmniejszyło lub wyeliminowało leki obniżające poziom glukozy w ciągu sześciu miesięcy.

 

 

Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17228046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17228046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12430970/
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajprenal.00149.2007
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/207954
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584104/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088525/
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/217514
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.0000154555.07002.ca
https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.cir.79.1.8
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584043/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1386252/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12761365/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12761365/
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-2-34
https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-5-10
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633336/