Substancje słodzące to substancje, które dodaje się do żywności w celu nadania jej słodkiego smaku, ale bez dodatkowej ilości cukru. W ostatnim czasie zyskują na popularności ze względu na wzrost świadomości zdrowotnej i wagi utrzymania odpowiedniej die...
Czytaj więcejDieta ketogeniczna ma na celu zmuszenie organizmu do używania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie) pochodzącym z węglowodanów (takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta ketonowa opiera się na ciałach ketonowych, rodzaju paliwa wytw...
Czytaj więcejCukier zasłużył sobie na swoją niechlubną sławę. Nadprogramowe kilogramy i zepsute zęby to najmniejsze zło, jakie może nas spotkać po spożywaniu cukru. Cukier oprócz ogromnej ilości kalorii nie dostarcza organizmowi żadnych substancji odżywczych. Co więcej,...
Czytaj więcejStevia jest intensywnie słodką w smaku rośliną, która jest używana do słodzenia potraw, jak również do wypieków już od 16 wieku. Największą zaletą stevii jest jej...
Czytaj więcejGłównym założeniem diety ketogenicznej jest wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów bogatych w węglowodany tj. skrobia, desery, czy przetworzona żywność. Jest to niezbędne do osiągnięcia stanu ketozy, w którym organizm pozyskuje energię nie ...
Czytaj więcejProszek, nazywany też często białą śmiercią to zdecydowanie ulubiony składnik diety wielu z nas – nic dziwnego w końcu kto nie lubi przekąsić kawałka pysznego ciasta, czy pucharka lodów? Jednak cukier zawierają też produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się niepoz...
Czytaj więcej