Proszek, nazywany też często białą śmiercią to zdecydowanie ulubiony składnik diety wielu z nas – nic dziwnego w końcu kto nie lubi przekąsić kawałka pysznego ciasta, czy pucharka lodów? Jednak cukier zawierają też produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się niepozorne, takie jak keczup lub jogurty. Dodając do tego słodkie napoje, a przede wszystkim spożywając bez umiaru artykuły bogate w cukier, możemy być narażeni na takie dolegliwości jak cukrzyca czy choroby serca, a za duża dawka tego składnika przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości. Na szczęście cukier to nie jedyny produkt, który może zapewnić słodki smak potraw – na rynku istnieje kilka interesujących alternatyw, wartych uwagi w codziennych decyzjach żywieniowych. Na początku warto zaznaczyć, że nie każdy cukier jest zły – ten zawarty w naturalnych produktach zostaje zbilansowany przez pozostałe składniki, dlatego też organizm może poradzić sobie z nim bez przeszkód. Prawdziwe wyzwanie dla naszego ciała stanowi cukier rafinowany, czyli na przykład taki, który dodajemy do herbaty. Dlatego też amerykańscy badacze sugerują spożywanie maksymalnie 6 łyżeczek cukru dziennie przez kobiety i 9 łyżeczek przez mężczyzn. Okazuje się jednak, że przeciętny Amerykanin zjada dziennie dwa lub nawet trzy razy więcej tej zalecanej dawki. Jeśli nie chcemy, aby wiązało się to z przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi, warto już dziś wybrać swój zamiennik zwykłego cukru białego – a na rynku takich opcji jest niemało: 1. Cukier kokosowy Produkty na bazie kokosa cenione są przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Czy również cukier kokosowy można zaliczyć do produktów dobrze wpływających na nasz organizm? Produkowany jest z soku, który znajduje się w palmach kokosowych. Ciecz poddawana jest obróbce termicznej, aby zniwelować nadmiar wody. Finalny produkt wyglądem i smakiem przypomina cukier trzcinowy, przede wszystkim jednak posiada znacznie więcej wartościowych elementów niż inne słodziki. Odnajdziemy w nim zdecydowanie więcej żelaza, cynku, witaminę C i potas, a dodatkowo charakteryzuje go stosunkowo niski indeks glikemiczny. 2. Ksylitol Kolejny produkt niepodwyższający poziomu glukozy we krwi to ksylitol. Zawiera niemal o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, a z uwagi na swoje właściwości jest szczególnie polecany dla cukrzyków i osób zmagających się z otyłością. Dużym plus stanowi tekstura i smak ksylitolu, który nie różni się od tradycyjnego, białego proszku, można wyczuć w nim jedynie delikatną nutę mięty. Najzdrowszy produkt to ten, pozyskiwany z kory brzozowej – obecnie coraz częściej możemy kupić artykuł bazujący na kukurydzy, dlatego też chcąc nabyć ksylitol wysokiej jakości, musimy liczyć się z wyższymi kosztami. 3. Erytrytol i maltitol Ta grupa substancji, na czele z ksylitolem należy do kategorii alkoholi cukrowych. Dzięki swoim właściwością organizm nie przetrawia ich, a wydala w niezmienionej strukturze, co wiąże się np. z utrzymaniem prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Erytrytol to nieco mniej słodki zamiennik cukru, pozyskiwany w procesie fermentacji drożdży. Dodawany jest współcześnie np. do lodów lub dżemów. Z drugiej strony maltitol ma podobne właściwości, jest jednak słodszy i pozyskiwany z maltozy, którą możemy odnaleźć w ziarnach zbóż. To polecana opcja dla osób na diecie bezglutenowej i odchudzającej. 4. Syrop z agawy Agawa to roślina, którą możemy spotkać głównie w Ameryce Południowej. Wyglądem przypomina kaktusa – to kiść zielonych liści, których krawędzie są zakończone kolcami. Najczęściej spotykane odmiany to Agave tequiliana i Agave salmiana, służące też do produkcji alkoholi. Najbardziej interesująca w kontekście zmiennika tradycyjnego cukru część rośliny, to jej trzon – w pierwotnym, naturalnym procesie sok z niego jest wyciskany i długo gotowany, natomiast w skali przemysłowej częściej poddawany jest obróbce enzymatycznej. W porównaniu do cukru zawiera niemal ¼ mniej kalorii, może być stosowany w wersji czysto słodzącej, lub z dodatkiem innego posmaku. Na sklepowych półkach spotkamy buteleczki o bardziej przeźroczystym kolorze i naturalnym smaku oraz w barwie brązowej, smakiem przypominający lekki syrop klonowy. Autor: Julia Piwowarczyk, dietetyk w firmie Wygodna Dieta.