Substancje słodzące to substancje, które dodaje się do żywności w celu nadania jej słodkiego smaku, ale bez dodatkowej ilości cukru. W ostatnim czasie zyskują na popularności ze względu na wzrost świadomości zdrowotnej i wagi utrzymania odpowiedniej die...
Czytaj więcejCukier zasłużył sobie na swoją niechlubną sławę. Nadprogramowe kilogramy i zepsute zęby to najmniejsze zło, jakie może nas spotkać po spożywaniu cukru. Cukier oprócz ogromnej ilości kalorii nie dostarcza organizmowi żadnych substancji odżywczych. Co więcej,...
Czytaj więcejStevia jest intensywnie słodką w smaku rośliną, która jest używana do słodzenia potraw, jak również do wypieków już od 16 wieku. Największą zaletą stevii jest jej...
Czytaj więcejProszek, nazywany też często białą śmiercią to zdecydowanie ulubiony składnik diety wielu z nas – nic dziwnego w końcu kto nie lubi przekąsić kawałka pysznego ciasta, czy pucharka lodów? Jednak cukier zawierają też produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się niepoz...
Czytaj więcej