Sole mineralne - właściwości, źródła w diecie, niedobory

Sole mineralne - właściwości, źródła w diecie, niedobory

Sole mineralne są to pierwiastki występujące naturalnie w przyrodzie, w obrębie organizmów żywych oraz w różnych składnikach spożywczych. Stanowią one podstawowe elementy diety człowieka, budując nasz organizm w około 1/20. Można podzielić je na dwie podgrupy – makroelementy, pełniące z osobna odmienne funkcje, występujące w ludzkich organizmie w sporych ilościach; oraz mikroelementy, których potrzebujemy jedynie w dawkach śladowych. Bardzo istotne jest, aby dostarczać sobie wraz z dietą lub suplementacją soli mineralnych w ilościach zaspokajających potrzeby naszego organizmu, gdyż ich niedobory stanowić mogą dla nas realne zagrożenie.

 

Sole mineralne - co to jest? Najważniejsze informacje                                                          

Sole mineralne pozyskujemy przede wszystkim z pożywienia. Są one gwarantem naszego zdrowia, odpowiedniego funkcjonowania wielu układów, narządów, dobrego samopoczucia i prawidłowej kondycji elementów naszego wyglądu zewnętrznego. Każda z nich pełni odrębne funkcje i posiada różne, charakterystyczne zastosowania, dając nam określone efekty.                      

 

Sole mineralne – właściwości, działania, zastosowanie. Na co pomagają?

Sole mineralne dzielimy w następujący sposób:

  • makroelementy

- wapń

- magnez

- sód

- potas

- fosfor

- chlor

  • mikroelementy

- cynk

- żelazo

- miedź

- mangan

- jod

- selen

- chrom

- fluor                                                                             

- molibden.

 

Poszczególne sole mineralne posiadają następujące funkcje oraz zastosowania:

  • Wapń wspomaga zdrowie kości i zębów, reguluje ciśnienie, chroni przed niektórymi chorobami (również nowotworami), wspiera organizm kobiet będących w ciąży, oddziałuje korzystnie na nasze zdrowie psychiczne.
  • Magnez oddziałuje na nasz układ nerwowy, układ krążenia, stanowi istotny budulec kości oraz zębów, poprawia procesy trawienne, pracę mięśni, funkcjonowanie tarczycy, działa antyalergicznie i przeciwdziała nowotworom.
  • Sód (link do wpisu o sodzie ze słownika pojęć) reguluje naszą gospodarkę wodno-elektrolitową, pozwala utrzymać odpowiednie pH w organizmie, oddziałuje korzystnie na układ nerwowy i mięśniowy.
  • Potas pozwala na lepszą pracę mięśni, serca, wspomaga funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawia krążenie, kontroluje gospodarkę wodną organizmu, usprawnia przemianę materii.
  • Fosfor wspiera funkcjonowanie układów: kostnego, mięśniowego i nerwowego, pomaga w procesach energetycznych, buduje RNA oraz DNA, usprawnia metabolizm, a także jest jednym z elementów regulujących równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
  • Chlor stanowi jeden z najistotniejszych elektrolitów w naszym organizmie, a także oddziałuje na nasz układ trawienny.  
  • Cynk wspomaga pracę układu immunologicznego, pozwala utrzymać dobrą kondycję skóry, paznokci i włosów, wpływa na funkcjonowanie licznych narządów, poprawia krążenie, korzystnie oddziałuje na naszą psychikę, płodność, gwarantuje zdrowie kości oraz większą sprawność mięśni.
  • Żelazo bierze udział w produkcji krwinek, wspiera naszą odporność, usprawnia metabolizm, pozwala na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, ułatwia syntezę białek, tłuszczy i węglowodanów, spowalnia procesy starzenia.
  • Miedź poprawia pracę serca, dba o kości, korzystnie oddziałuje na naszą skórę, wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, wspiera zdrowie psychiczne.
  • Mangan wspomaga funkcjonowanie naszego układu kostnego, nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, odpornościowego, a także poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
  • Jod jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla funkcjonowania naszej tarczycy, poprawia trawienie, reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie, dodaje energii i przeciwdziała nowotworom.
  • Selen usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, poprawia pracę serca, jest istotny dla zdrowia tarczycy, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wspiera naszą kondycję psychiczną oraz stan skóry, włosów i paznokci.
  • Chrom pozwala na lepszy metabolizm tłuszczy, białek i węglowodanów, reguluje stężenie cholesterolu w naszej krwi, zwiększa wrażliwość tkanek obecnych w organizmie na insulinę.
  • Fluor wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, odpowiada za ochronę naszych zębów m.in. przed próchnicą oraz wzmacnia strukturę włosów, skóry i mięśni.
  • Molibden przeciwdziała anemii, oczyszcza nasz organizm z substancji toksycznych, wpływa korzystnie na układ immunologiczny, dba o zęby oraz kości.

 

Sole mineralne – źródła w jedzeniu

Poszczególne sole mineralne mają następujące źródła spożywcze:

  • wapń – produkty mleczne, soja i inne rośliny strączkowe, niektóre warzywa, orzechy, produkty pszenne
  • magnez – kasze i ryże, produkty pszenne, orzechy, nasiona, nabiał, kakao
  • sód – mięso, ryby, pieczywo, sery, potrawy i produkty wysoko solone
  • potas – mięso, ryby, wiele warzyw i owoców, kakao, kasze, mąka
  • fosfor – podroby mięsne, sery, produkty zbożowe, nasiona, pestki, orzechy, kilka warzyw
  • chlor – sól kuchenna, produkty solone, woda pitna, wody mineralne
  • cynk – nabiał, podroby mięsne, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, grzyby, jaja, niektóre warzywa
  • żelazo – mięso, podroby mięsne, jaja, nabiał, nasiona, orzechy, niektóre warzywa i owoce (zwłaszcza suszone)
  • miedź – wątróbka, ryby, owoce morza, orzechy, niektóre warzywa i owoce, zbożowe produkty pełnoziarniste
  • mangan – orzechy, zboża, nasiona, ryże, ryby, kilka warzyw i owoców, nabiał, niektóre rodzaje mięsa
  • jod – owoce morza, ryby morskie, nabiał, mięso, jajka, orzechy
  • selen – ryby morskie, orzechy brazylijskie, jajka, drób, grzyby, produkty z pszenicy
  • chrom – produkty pełnoziarniste, podroby mięsne, ryby, owoce morza, chude mięso
  • fluor – ryby, owoce morza, algi, herbata, woda, mięso, sery
  • molibden – rośliny strączkowe, zielone warzywa, podroby, produkty ze zbóż, jaja.

 

Niedobory soli mineralnych – objawy i przyczyny

Stany niedoborowe jakichkolwiek soli mineralnych są dla organizmu człowieka bardzo niekorzystne. Braki powyżej wymienionych pierwiastków obniżają jakość naszego życia, wpływając negatywnie na nasze samopoczucie, ogólną kondycję psychofizyczną i wiele podstawowych czynności życiowych.

Jakie są najczęstsze powody niedoborów soli mineralnych w organizmie?

  • nieodpowiednio zbilansowana, uboga w produkty odżywcze dieta
  • dolegliwości trawienne, przede wszystkim wymioty, biegunki
  • nadmierne oddawanie moczu bądź nadmierne pocenie się
  • picie zbyt małej ilości płynów.

 

Jakie są najczęstsze, najbardziej charakterystyczne symptomy niedoborów soli mineralnych?

  • osłabienie, zmęczenie, brak energii
  • gorsze samopoczucie psychiczne
  • osłabienie kondycji skóry, włosów, paznokci
  • brak apetytu. 

 

Nadmiar soli mineralnych - objawy i przyczyny przedawkowania                                            

Nadmiar soli mineralnych to stan bardzo obciążający nasz organizm, gdyż „nadprogramowe” dawki poszczególnych pierwiastków gromadzą się w obrębie narządów obecnych wewnątrz nas, np. wątroby, powodując znaczne osłabienie ich funkcjonowania.                                                                                                                                                                                                                                       

Z czym łączyć sole mineralne?

Poszczególne sole mineralne łączą się świetnie z różnymi, odmiennymi składnikami, głównie witaminami, dzięki którym w wielu przypadkach mogą wchłaniać się do organizmu człowieka z jeszcze większą skutecznością i, co za tym idzie, jeszcze korzystniej i szerzej wpływać na nasze zdrowie, wygląd czy samopoczucie.

Wapń najlepiej przyswoi się, kiedy przyjmowany jest wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz witaminami A i D. Ponadto, z tym pierwiastkiem wyjątkowo dobrze współgrają cynk oraz mangan.

Dla magnezu najlepszymi towarzyszami są witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 i B6, witamina C oraz D.                                     

Fosfor świetnie wchłania się z witaminami A i D, a także z wapniem, żelazem oraz manganem.

Sód korzystniej oddziałuje na nasz organizm, kiedy połączymy go z chromem lub witaminą D.

Dla potasu idealnymi towarzyszami można nazwać magnez oraz witaminę B6.

Żelazo wspaniale komponuje się, kiedy przyjmujemy je razem z witaminami B6, B12, C albo E.

Wchłanianie cynku usprawniają następujące składniki: witaminy A, C, E, B6, a także wapń, magnez, selen i fosfor.

Miedź najlepiej przyswaja się do naszego organizmu wraz z cynkiem oraz żelazem.                      

Dla manganu idealni towarzysze to cynk oraz kilka spośród witamin: witamina B1, C, E i K.

Wchłanianie molibdenu zwiększają tłuszcze, białka oraz węglowodany.

Dla wchłaniania chromu szczególnie korzystne są aminokwasy, witamina A i witamina B3.

Natomiast wchłanianie selenu może się poprawić dzięki witaminom A, C oraz E.

 

Z czym nie łączyć soli mineralnych?

Istnieją składniki bądź substancje, które zaburzają wchłanianie poszczególnych soli mineralnych i których warto unikać spożywając te pierwiastki w posiłkach bądź pobierając je do naszego organizmu wraz ze stosowanymi suplementami diety.

Na wchłanialność wapnia niekorzystnie oddziałują kwasy – fitynowy, szczawiowy, a także nadmierne spożywanie soli i alkoholu oraz używanie nikotyny.

Przyswajalność magnezu może zostać zaburzona przez fityniany, szczawiany, zbyt duże ilości spożywanych tłuszczów, białka oraz alkoholu.                                                         

Na fosfor przyjmowany do naszego organizmu negatywnie wpływają aluminium, kofeina, a także nadmierne dawki żelaza bądź magnezu.

Niekorzystny dla wchłanialności potasu jest stres, nadmiar spożywanego sodu, cukru, alkoholu, kofeiny, a także niektóre grupy leków.

Sód nie współgra z diuretykami, nadmiernymi dawkami potasu oraz chlorków. Ponadto jego wchłanianie zostaje upośledzone, kiedy cierpimy na nadpotliwość.

Żelazo słabiej, niż samodzielnie wchłania się w towarzystwie kofeiny, herbaty, otrąb pszennych i nadmiernej ilości cynku.

Upośledzenie przyswajalności cynku następuje wówczas, kiedy połączymy ten pierwiastek z błonnikiem, środkami antykoncepcyjnymi, niektórymi antybiotykami, kortykosterydami, miedzią, wapniem (w nadmiernych ilościach), a także kwasami – szczawiowym oraz fitynowym.

Miedź nieprawidłowo łączy się z nadmiarem kwasu askorbinowego (witaminy C).

Na wchłanialność manganu w sposób niekorzystny oddziałują antybiotyki oraz nadmierne spożycie alkoholu.

Przyswajalność molibdenu zostaje ograniczona w towarzystwie nadmiernych ilości miedzi bądź siarczanów.                     

Na chrom w organizmie człowieka niekorzystnie wpływają metale ciężkie, pestycydy, a także zbyt duże ilości mąki i białego cukru. 

 

Produkty z naszego sklepu Intenson.pl, które zawierają różne sole mineralne    

Pierwszym produktem marki Intenson z solą mineralną, a dokładniej z magnezem, jest Naturalny magnez AquaMag + B6 w kapsułkach. Zawiera on naturalny, przebadany, wysoce przyswajalny związek magnezu. Pierwiastek ten wspiera prawidłowy stan zębów oraz kości, wspomaga pracę mięśni oraz pozwala na utrzymanie równowagi elektrolitowej w naszym organizmie. Dzięki dodatkowi witaminy B6, używając powyższego produktu wpływamy pozytywnie na naszą odporność oraz przyczyniamy się do redukcji zmęczenia i stresu. Zalecamy przyjmować dwie kapsułki dziennie przed posiłkiem, popijając je wodą.                        

Kolejny produkt z naszej oferty, tym razem z cynkiem, jest to Cynk - glukonian cynku w tabletkach. Ten suplement diety może pomóc Wam w walce o piękną, zdrową skórę, paznokcie i włosy, a ponadto wspiera układ kostny, reguluje cholesterol, poprawia odporność. Zalecana dawka dzienna to jedna tabletka, po dowolnym posiłku.

Serdecznie zapraszamy Was do odkrycia pełnej oferty naszych produktów, dostępnej na stronie internetowej Intenson.pl. Wśród licznych, dostępnych pozycji możecie znaleźć m.in. naturalne kolageny, które w najlepszy możliwy sposób wpłyną na Wasz organizm przeciwstarzeniowo. Warte uwagi są również ekologiczne suplementy diety Intenson, które z łatwością dopasujecie do Waszych indywidualnych potrzeb organizmu. A jeśli pragniecie wzbogacić codzienną dietę o bardzo wartościowe, pożywne dodatki, aby poczuć się lepiej i poprawić jakość swojego życia, sięgnijcie po nasze premium superfoods.  

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

Bibliografia

  1. Murry M. T., Encyclopedia of Nutritional Suplement. 1996
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, 1998
  3. Sygnowska E., Wacekiewicz A., Głuszek J., Kwaceniewska M., Biela U., Kozakiewicz K., Zdrojewski T., Rywik S., Spożycie produktów spożywczych przez dorosłą populację Polski. 2005