Na co dobry jest cynk? Na co pomaga?
Cynk jest składnikiem mineralnym biorącym czynny udział w kilku, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, procesach. Jest on szczególnie istotny dla naszego metabolizmu oraz odporności. Znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego ciała, występując wewnątrz nas prawie najliczniej (zaraz po żelazie) spośród pierwiastków śladowych. Przyswajalność cynku z pożywienia nie jest zbyt wysoka, toteż w ostatnim czasie sporo osób decyduje się na suplementację tego składnika, by uniknąć jego (dość częstych w aktualnym społeczeństwie) niedoborów. Na rynku suplementów diety zwykle spotkamy cynk w formie tabletek.
Cynk odgrywa w naszym organizmie sporo istotnych ról, wykazuje szereg odmiennych zastosowań oraz reprezentuje liczne funkcje prozdrowotne. Na co konkretnie jest on dobry? W czym może nam pomóc? Poniżej znajdziesz odpowiedzi.
Cynk – na co jest dobry? Jak nam pomaga? Właściwości, działanie i zastosowania cynku
- cynk poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
Jedną z najbardziej kluczowych właściwości cynku jest jego wpływ na pracę naszego układu odpornościowego. Wykazuje on szerokie działanie przeciwzapalne. Pozwala komórkom występującym w obrębie naszego układu immunologicznego pracować w sposób prawidłowy. Stosowanie tego pierwiastka w formie suplementacyjnej u seniorów może zmniejszać ryzyko wszelkich infekcji aż o około 70 procent.
- cynk jest współodpowiedzialny za prawidłową kondycję skóry
Dzięki cynkowi, procesy syntezy kolagenu w skórze mogą przebiegać sprawniej i z większą efektywnością. Działanie antyoksydacyjne tego pierwiastka powoduje, iż nasza skóra staje się ukojona, złagodzona, zniwelowane zostają wszelkie stany zapalne na jej powierzchni, a także różnego typu urazy, takie jak np. poparzenia. Cynk stanowi często wsparcie w zwalczaniu chorób skórnych, w szczególności różnych odmian trądziku. Pierwiastek ten stosowany jest zarówno w formie doustnej – w postaci suplementu diety, jak i jako główny składnik kosmetyków specjalistycznych.
- cynk wpływa na poprawę funkcjonowania układu krążenia
Dzięki stosowaniu odpowiednio wysokich dawek cynku, możemy sprawić, iż nasze ciśnienie tętnicze zostanie trwale ustabilizowane. Cynk wykazuje także bardzo korzystne działanie na krążenie krwi. Może również przyczynić się do zapobiegania powstawania nowych żylaków lub minimalizowania już obecnych.
- cynk a płodność
Cynk odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów płciowych i może poprawić płodność zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
- zdrowie oczu
Ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Cynk jest jednym z antyoksydantów, które mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku.
- cynk usprawnia pracę licznych narządów odgrywających bardzo istotne role w organizmie człowieka
Dzięki korzystnemu oddziaływaniu cynku na nasz organizm, możemy spodziewać się licznych, pozytywnych efektów dla najważniejszych spośród narządów, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, takich jak np. trzustka, tarczyca, prostata czy grasica.
Pozostałe funkcje cynku:
- umożliwia kurczliwość mięśni
- umożliwia syntezowanie się białka oraz kwasów DNA i RNA
- przyczynia się do poprawy sprawności intelektualnej, zwłaszcza w przypadku osób będących w wieku senioralnym
- jest jednym ze składników odpowiadających za prawidłowy przebieg regeneracji tkanek i mineralizacji kości
- łagodzi bóle reumatyczne
- usprawnia procesy produkcji insuliny
- wpływa korzystnie na naszą psychikę, stanowiąc niekiedy dodatkową pomoc w leczeniu niektórych schorzeń psychicznych, m.in. depresji
- poprawia płodność
- wpływa na regulację cyklów miesiączkowych kobiet
korzystnie oddziałuje na stan naszych paznokci i włosów.
Źródła cynku w jedzeniu
Cynk w jedzeniu znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i pokarmach odzwierzęcych. Jednak zasadniczo dużo lepiej ten pierwiastek wchłania się, kiedy pobierany jest przez nas z produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności z wszelkich podrobów mięsnych, ryb oraz nabiału. Jeśli chodzi o źródła cynku, z których skorzystać mogą wegetarianie czy weganie, wyróżnić możemy tutaj przede wszystkim strączki, grzyby, różne pestki i orzechy.
Przechodząc do konkretnych informacji, produktami spożywczymi najbogatszymi w cynk są:
- podroby mięsne, zwłaszcza wątróbka
- nabiał - mleko, ser żółty, feta, itd.
- różne rodzaje mięs (m.in. wołowina, jagnięcina), ryb oraz owoców morza (ostrygi, małże, krewetki)
- rośliny strączkowe, takie jak np. fasola czy groch
- wiele typów grzybów – boczniaki, pieczarki, shiitake, kurki
- produkty pełnoziarniste
- orzechy, np. migdały
- pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona sezamu
- niektóre spośród owoców – awokado, malina, aronia, jeżyna
- jaja (głównie żółtko)
- kakao
- gorzka czekolada
- kilka warzyw, takich jak m.in. czosnek, cebula, różne rodzaje sałat i kapusty, pietruszka, pomidor.
Niedobór cynku - objawy i przyczyny
Przyswajalność cynku z jedzenia jest dosyć niska – wynosi tylko pomiędzy 20 a 40 procent, w zależności od konkretnego źródła spożywczego. Zatem, kiedy nie przyjmujemy tego pierwiastka w formie suplementu diety, jesteśmy stosunkowo mocno narażeni na jego niedobory. Najczęściej statystycznie stany niedoborowe cynku występują w następujących grupach: u osób stosujących restrykcyjne, niskokaloryczne diety odchudzające, kobiet w ciąży, wegetarian, wegan, alkoholików, makrobiotyków, sportowców, pacjentów cierpiących na choroby dotyczące nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego.
Po jakich symptomach możemy rozpoznać, iż zmagamy się z niedoborami cynku?
- stopniowa utrata apetytu
- różne problemy skórne
- uczucie suchości w jamie ustnej
- problemy z odpornością – podatność na infekcje
- utrata węchu
- utrata smaku
- spadek libido
- pogorszenie stanu paznokci i włosów
- kłopoty z pamięcią
- osłabienie, zmęczenie
- osłabiona tolerancja na alkohol.
Jakie choroby mogą być związane z niedoborem cynku?
Niedobór cynku może przyczynić się do rozwoju lub nasilenia wielu schorzeń, w tym:
- Zaburzenia wzrostu i rozwoju: U dzieci niedobór cynku może prowadzić do zahamowania wzrostu, opóźnienia dojrzewania płciowego i upośledzenia odporności.
- Choroby skóry: Niedobór cynku może objawiać się różnymi zmianami skórnymi, takimi jak wysypki, łuszczyca czy egzema.
- Choroby układu pokarmowego: Może prowadzić do biegunek, utraty apetytu i zaburzeń wchłaniania.
- Choroby układu odpornościowego: Osłabia odporność, zwiększając podatność na infekcje.
- Choroby układu krążenia: Może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.
- Zaburzenia neurologiczne: Niedobór cynku może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, prowadząc do zaburzeń pamięci, koncentracji i nastroju.
- Choroby oczu: Może przyczyniać się do rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Nadmiar cynku - objawy i przyczyny przedawkowania
Jeśli przyjmujemy cynk wyłącznie wraz ze składnikami codziennej diety, nie ma możliwości, aby doszło do jego przedawkowania. Najczęstszą przyczyną nadmiaru tego pierwiastka jest długotrwałe przekraczanie jego zalecanych dawek przy stosowaniu suplementacji. Warto wiedzieć, iż problemy ze zbyt dużą ilością cynku w organizmie dotykają szczególnie kobiet w wieku senioralnym – po ukończeniu 60. roku życia.
Jakie możemy wyróżnić najczęstsze symptomy, jeśli chodzi o nadmiar cynku w organizmie?
- kłopoty trawienne, takie jak np. utrzymujący się długotrwale ból żołądka, pogorszenie apetytu, nudności, biegunki, wymioty
- uporczywe bóle głowy
- niedokrwistość
- zwiększone ryzyko nowotworów.
Z jakimi witaminami i składnikami możemy łączyć cynk?
Jeśli stosujemy suplementację cynku, warto jest zwrócić uwagę na to, aby posiłek, po którym stosujemy ten pierwiastek, był bogaty w białko. Najlepiej, jeśli będzie to białko pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso bądź nabiał.
Jeśli chodzi o witaminy, które oddziałują korzystnie na prawidłowe wchłanianie cynku, wyróżnić w tym gronie należy przede wszystkim witaminę B6, A oraz C. Niezastąpionym duetem pierwiastków jest natomiast cynk + potas.
Kto powinien przyjmować cynk?
Cynk jest to bardzo istotny dla ludzkiego organizmu pierwiastek śladowy (najważniejszy zaraz po żelazie). Wiele osób boryka się, niejednokrotnie kompletnie nieświadomie, z jego niedoborami. Dobrze jest zatem, np. raz w ciągu roku, sprawdzić, udając się na badania krwi, jego poziom w naszym organizmie, chociażby dlatego, że jeśli jego ilość jest niewystarczająca, mogą doskwierać nam uporczywe, przykre symptomy.
Możemy wyróżnić kilka grup ludzi, którzy, w większym stopniu niż reszta, powinni zwrócić uwagę na odpowiednią podaż cynku, wraz z dietą bądź z pomocą suplementów diety. Są to: dzieci w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, kobiety ciężarne, alergicy, seniorzy, osoby odżywiające się w sposób roślinny, wszyscy borykający się ze stanami obniżonej odporności, ludzie cierpiący na depresję i inne choroby dotykające psychiki, osoby z nieprawidłowo funkcjonującym układem krążenia, a także wszyscy pragnący poświęcić wyjątkową uwagę dbaniu o kondycję i wygląd swojej skóry, włosów i paznokci.
Poznaj produkty z wielofunkcyjnym cynkiem, znajdujące się w ofercie marki Intenson
Cynk – glukonian cynku jest to produkt zawierający czysty, wysokiej jakości cynk, z dużą dawką substancji czynnej w jednej tabletce. Jest to idealna opcja szczególnie dla tych z Was, którzy poszukują rozwiązania na niedobory cynku w swoim organizmie. Sumienne przyjmowanie tego suplementu diety gwarantuje wiele świetnych rezultatów, m.in.: poprawę kondycji oraz wyglądu skóry, paznokci czy włosów, wsparcie dla metabolizmu, poprawę wytrzymałości kości, regulację poziomu cholesterolu i pomoc dla funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Kolejny suplement diety, który występuje w ofercie naszej marki, zawierający cynk, to Kolagen Better Skin - kwas hialuronowy + cynk + OPC + bioflawonoidy. Produkt ten dedykujemy przede wszystkim osobom pragnącym uzyskać świetne efekty dla swojej skóry – jej odmłodzenie, ujędrnienie, nawilżenie, odżywienie, ukojenie, dawkę zdrowego blasku. W składzie kolagenu Better Skin znajdziemy: kolagen rybi (najważniejszy budulec występujący w organizmie człowieka i najlepszy komponent przeciwstarzeniowy), ekstrakt z pestek winogron (dający świetne rezultaty anti-aging), witaminę C (wspaniały antyoksydant, poprawiający ponadto przyswajalność białek kolagenowych), kwas hialuronowy (dający przede wszystkim nawilżenie i odżywienie), bioflawonoidy cytrusowe (składniki przeciwzapalne oraz hamujące rozkład kolagenu) oraz cynk (silnie naprawczy i regenerujący dla naszej skóry).
Nasiona chia to świetne superfoods, które mają szerokie grono zastosowań w kuchni. Możemy dodawać je do licznych dań oraz deserów, ubogacać nimi przyrządzane, zdrowe smoothie, koktajle, sałatki, owsianki czy ciasta. Ponadto, bardzo popularne są aktualnie puddingi chia, w których nasiona szałwii hiszpańskiej „odgrywają” główną rolę. Nasiona chia stanowią wspaniałe źródło błonnika pokarmowego, białka, kwasów Omega-3 oraz wielu minerałów i witamin, w tym także cynku.
Kolagen morski Better Hair + witamina C + kwas hialuronowy jest to suplement diety marki Intenson stworzony z myślą o Waszych włosach. Zadba o nie lepiej niż niejeden kosmetyk, ponieważ nie z zewnątrz, lecz od środka – bardziej efektywnie i skutecznie. Jego stosowanie pomoże Wam w wyjątkowy sposób zatroszczyć się o ich kondycję – nawilżenie, sprężystość, gęstość, gładką strukturę, zdrowy blask. W składzie powyższego produktu znajdziecie: kolagen morski, witaminę C, kwas hialuronowy, ekstrakt ze skrzypu polnego, biotynę oraz cynk.
Zapraszamy Was serdecznie na stronę internetową naszej marki – Intenson.pl, gdzie możecie zapoznać się z szerokim asortymentem wielofunkcyjnych produktów Intenson, stworzonych z myślą o zdrowym stylu życia i naturalnym dbaniu o swój organizm, kondycję psychofizyczną i urodę. Polecamy szczególnie nasze naturalne kolageny i ekologiczne suplementy diety – każdy znajdzie wśród nich coś idealnego dla siebie. Ponadto, warto jest zainteresować się działem naszych premium superfoods, które ubogacą Waszą dietę w cenne witaminy i minerały.
Bibliografia
- Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk - pierwiastek zdrowia, "Farmacja Polska" t. 70, 2014
- Panczenko-Kresowska B., Ziemiański Ś.: Składniki mineralne – ich znaczenie w żywieniu człowieka, w: Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. PZWL, 2001
- M. Kuras, M. Zielińska-Pisklak, K. Perz, Ł. Szeleszczuk, Żelazo i cynk - główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu