Prawidłowe trawienie jest niezbędne nie tylko dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu, ale również dla naszego samopoczucia. Pomaga ono w absorbcji składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, które są niezbędne, abyśmy cieszyli się zdrowiem. Kluczem do osiągnięcia zdrowego systemu trawiennego jest przyjmowanie błonnika we właściwych dawkach. Towarzystwa zdrowotne rekomendują przyjmowanie 25 g błonnika dziennie. Niestety niewiele osób spożywa taką ilość, dlatego jednym z najłatwiejszych sposobów na zwiększenie błonnika w diecie jest dodanie do niej inuliny.
Inulina nie tylko charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, ale również jest naturalnym prebiotykiem, co oznacza, że wspiera odporność. Prebiotyki funkcjonują, jako pokarm dla korzystnych dla naszego układu trawiennego bakterii. To z kolei poprawia wypróżnianie.
Jak to się dokładnie odbywa?
- Inulina częściowo fermentuje się w jelitach.
- Jakość i częstotliwość wypróżniania zależy właśnie od fermentacji (rozkładu produktów przemiany fermentacji prebiotyków).
- Perystaltyka jelit jest stymulowana przez produkty przemiany fermentacji.
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty należy spożywać 12 g inuliny dziennie.
Co wyróżnia Inulinę marki Intenson? Postaw na przebadane produkty!
W styczniu 2015 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził działanie inuliny Intenson, jako poprawiającej perystaltykę jelit oraz zwiększającą łatwość oraz częstotliwość wypróżniania. Takie rezultaty osiąga się przy dziennym spożywaniu 12 g inuliny.
Jest naturalnego pochodzenia: inulina Intenson jest pozyskiwana z korzenia cykorii poprzez delikatna ekstrakcję ciepłej wody. Jest więc błonnikiem naturalnego, roślinnego pochodzenia.
Jest dokładnie przebadana: ponad 20 lat wysokojakościowych badań nad właściwościami błonnika z wieloma udowodnionymi działaniami na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego.
Wspiera trawienie: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na podstawie licznych, udokumentowanych badań potwierdził, że spożywanie inuliny wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jest preferowana przez konsumentów: międzynarodowe badania wykazały, że korzeń cykorii ma przyjemny smak w odczuciu konsumentów.
Dostarcza ważnych korzyści zdrowotnych: przyjmowanie inuliny z cykorii wspiera odporność, gdyż jest ona naturalnym prebiotykiem, trawienie, wchłanianie wapnia, dzięki czemu pozytywnie wpływa na kości, kontrolowanie poziomu glukozy we krwi, wspieranie odchudzania oraz zapewnianie uczucia sytości.