Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest kolagen i dlaczego jest tak istotny dla organizmu?
- Jakie są korzyści zdrowotne stosowania kolagenu?
- Czy można bezpiecznie mieszać kolagen z kawą?
- Czy kawa wypłukuje kolagen?
- Jaki jest wpływ temperatury na kolagen?
Kolagen to najważniejszy spośród materiałów budujących, znajdujące się w organizmie człowieka, komórki, tkanki, chrząstki, ścięgna, kości, narządy czy naszą skórę, występując w aż 30 odmiennych typach, różniących się pod względem budowy, struktury oraz reprezentowanych właściwości. Naturalny kolagen produkowany jest w naszym organizmie samoistnie od początku życia, jednak procesy te z biegiem lat, po mniej więcej 25. roku życia, spowalniają, tak aby zatrzymać się całkowicie, kiedy osiągniemy wiek senioralny.
Obecny rynek suplementów diety przepełniony jest preparatami kolagenowymi w różnych formach, o odmiennych dawkach, z różnorodnymi grupami dodatkowych składników uzupełniających. Możemy stosować, według własnych potrzeb i upodobań, kolageny w proszku, tabletkach bądź np. shoty kolagenowe. Jednymi z najpopularniejszych form kolagenów są produkty sproszkowane, z których przyrządzamy napoje, mieszając każdorazowo odpowiednią dawkę wybranego preparatu z wodą, sokiem, mlekiem, jogurtem czy koktajlem.
A czy możemy łączyć kolagen z kawą? Czy kawa pozostawia pełnię właściwości kolagenu czy może go wypłukuje? Przeczytaj ten artykuł, aby się dowiedzieć.
Kolagen - właściwości, działanie i efekty
W jaki sposób kolagen oddziałuje na nasz organizm? Jakie wykazuje właściwości oraz funkcje prozdrowotne?
- kolagen poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego
Zwiększona dostępność kolagenu ułatwia procesy usuwania z organizmu wszelkich toksycznych, szkodliwych substancji, komórek chorobotwórczych, a nawet nowotworowych. Nasz układ odpornościowy zyskuje zatem sporą dawkę dodatkowego wsparcia.
- kolagen pozwala na lepszą pracę oraz większą sprawność naszych kości i stawów
Stąd wynika niezwykła popularność preparatów kolagenowych wśród seniorów, osób pracujących na co dzień fizycznie oraz sportowców. Dzięki jego zwiększonej podaży, nasze kości i stawy znacznie szybciej się regenerują, odczuwamy w ich obrębie mniejszy dyskomfort czy ból, a ponadto zyskujemy dodatkowe wsparcie ich wytrzymałości i sprawności, a zatem jesteśmy mniej podatni na wszelkie urazy mechaniczne, złamania czy kruszenie się.
- kolagen to remedium dla naszej skóry, paznokci oraz włosów
Warto jest zadbać o swoją urodę - młody, piękny wygląd skóry, paznokci czy włosów nie tylko z zewnątrz, za pomocą wysokiej jakości kosmetyków, ale przede wszystkim od wewnątrz, np. stosując doustne kuracje kolagenowe. Występujące na bardzo szeroką skalę niedobory kolagenu sprawiają, iż nasza skóra szybciej się starzeje, traci na jędrności, nawilżeniu, zdrowym, pełnym blasku wyglądzie; włosy wypadają, są matowe, suche, szybciej siwieją; paznokcie natomiast łamią się i kruszą, ich powierzchnia jest niejednolita. Za pomocą preparatów kolagenowych możemy opóźnić procesy starzenia się, widocznie pierwszorzędnie właśnie w niekorzystnych zmianach różnych aspektów naszej urody. Białko kolagenowe, jako najistotniejszy budulec, jest jedną z najlepszych substancji anti-aging.
- kolagen oddziałuje korzystnie na nasz układ krwionośny
Osoby mające problemy ze zbyt wysokim poziomem ciśnienia tętniczego mogą liczyć na wsparcie kolagenu w jego redukcji. Substancja ta rozluźnia naczynia krwionośne, rozszerza tętnice i umożliwia efektywniejsze, szybsze usuwanie tłuszczu w obrębie ich ścian.
- kolagen wspomaga pracę jelit
Kolagen jest również wsparciem dla naszego układu trawiennego, przede wszystkim dla jelit. Buduje tkankę łączną tego narządu, zatem jego odpowiednia podaż zapobiega nieszczelności jelit.
- kolagen wspiera metabolizm
Arginina – jedna z substancji występujących w kolagenie, pobudza nasz metabolizm do sprawniejszego działania. Zyskujemy dzięki temu szybszą przemianę materii. Z tego powodu po kolagen coraz częściej sięgają osoby będące w trakcie odchudzania.
Czy można pić kawę z kolagenem? Czy kawa go wypłukuje?
Kawa to napój, po który (głównie o poranku) sięga mnóstwo osób, jako stały element swojej codziennej rutyny, dawka potrzebnej energii, motywacji do działania, pobudzenia. Jako, że kolagen stał się w ostatnich latach niezwykle popularnym suplementem diety, sporo ludzi pijących kawę zaczęło wsypywać sproszkowane preparaty kolagenowe właśnie do niej. Czy jest to prawidłowe i w takiej mieszance kolagen oddziałuje na nas tak samo, jak połączony z innymi płynami, np. z wodą, sokiem, koktajlem? Czy może kawa go wypłukuje, nie pozwalając na efektywne wchłonięcie się?
Dotychczas, w licznych przeprowadzonych badaniach naukowych, nie wykazano żadnego negatywnego wpływu kawy (kofeiny) na przyswajalność i działanie kolagenu na nasz organizm.
Jaki jest wpływ gorącej kawy na kolagen?
Wiele osób myśli, że ciepła temperatura może być dla białek kolagenowych niszcząca, jednak degradacja kolagenu następuje dopiero w minimum 150 stopniach Celsjusza, podczas gdy temperatura kawy wynosi niecałe 100 stopni (około 90). Zatem mit ten możemy w bardzo prosty sposób obalić. Z samym łączeniem kofeiny z preparatami kolagenowymi również nie ma żadnego problemu – nie zaburzają one wzajemnie swojego wpływu na organizm człowieka.
Wsypywanie kolagenu do kawy jest zatem dobrym pomysłem dla osób, które spożywają ten napój regularnie, tak aby nie zapominać o sumiennym przyjmowaniu kolejnych dawek suplementu. Poza tym, jest to rozwiązanie praktyczne, ze względu na to, iż w kawie charakterystyczny posmak kolagenu, za którym niektórzy nie przepadają, nie jest w żaden sposób wyczuwalny.
Źródła kolagenu w jedzeniu
Poza suplementacją kolagenu, warto jest zastanowić się nad włączeniem do swojej diety produktów stanowiących jego najlepsze źródła. Wprawdzie mają one niższy poziom przyswajalności, niż kolagen czerpany z wysokiej jakości preparatów, jednak połączeniem suplementów diety z bogatymi w białko kolagenowe produktami spożywczymi zapewnimy sobie bardzo dobrą podaż kolagenu i otrzymamy jeszcze szerszy zakres rezultatów dla swojego zdrowia, kondycji oraz urody. Wśród jedzenia, w którym występuje kolagen, znajdziemy jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Zatem, jakie konkretnie produkty zawierają najwyższe dawki kolagenu?
- wieprzowina
- wołowina
- mięso z ryb
- owoce morza, np. ośmiornice, kałamarnice
- posiłki i przekąski na bazie żelatyny, np. galaretki mięsne, owocowe czy warzywne
- rosół gotowany na mięsie oraz zupy przyrządzane na jego bazie
- płetwy i chrząstki rekina.
Stosując suplementację kolagenem lub spożywając większe ilości produktów stanowiących jego podstawowe źródła w celach prozdrowotnych lub np. aby uzyskać efekt wszechstronnego odmłodzenia, warto jest również pamiętać o dostarczaniu sobie zwiększonych dawek witaminy C, której towarzystwo jest dla białek kolagenowych kluczowe, tak aby w sposób odpowiedni się wchłonęły a następnie skutecznie oddziaływały na organizm.
Kiedy stosować kolagen do picia?
Kolagen nie jest jedną z tych substancji, które trzeba stosować o konkretnych porach dnia. Preparaty kolagenowe mogą być używane zarówno o poranku, jak i wieczorem, zależnie od potrzeb i upodobań danej osoby. Często jednak zaleca się picie kolagenu rano, po śniadaniu.
Najbardziej kluczowego znaczenia w tej kwestii nie ma to, kiedy sięgamy po kolagen, zaś pamiętanie o popijaniu go dużą ilością płynów.
Więcej informacji na temat tej kwestii znajdziesz tutaj.
Po jakim czasie widać efekty picia kolagenu?
Na całkowite rezultaty przyjmowania kolagenu, np. w formie proszku, który dodajemy codziennie do wody, kawy, soku czy koktajlu, trzeba zazwyczaj poczekać około trzech miesięcy, oczywiście jeżeli stosujemy suplementy świetnej jakości i w odpowiednio wysokich dawkach. Pierwsze efekty kuracji, najczęściej w postaci zmian w wyglądzie zewnętrznym, mogą być jednak widoczne już nawet po dwóch tygodniach sumiennego stosowania.
Niedobór kolagenu w organizmie – objawy i skutki
Niedobory kolagenu występują w społeczeństwie powszechnie, najczęściej w przypadku osób starszych, u których produkcja naturalnego białka kolagenowego jest już bardzo powolna lub w pewnym momencie zanika całkowicie. Braki kolagenowe zauważalne są pierwszorzędnie w zmianach widocznych w kondycji oraz wyglądzie skóry, paznokci, a także włosów. Pojawiają się pierwsze oznaki starzenia, takie jak np. zmarszczki, bruzdy czy fragmenty wiotkiego naskórka lub coraz większa ilość siwych włosów.
Jakie jeszcze możemy wyróżnić typowe objawy niedoborów kolagenu w organizmie?
- osłabienie, zmęczenie
- bóle kostno-stawowe, dyskomfort, podatność na urazy
- problemy dotyczące żołądka bądź jelit – np. zaparcia, nudności
- „kwaśny oddech” – niezbyt przyjemny posmak w ustach.
Więcej na temat niedoborów kolagenu – ich symptomów, przyczyn oraz o tym, jak uzupełnić braki kolagenowe możesz przeczytać tutaj.
Nadmiar kolagenu w organizmie – objawy i skutki
Nadmiar kolagenu jest to stan, do którego doprowadzić można jedynie wtedy, kiedy naumyślnie przekraczamy dzienne dawki preparatów kolagenowych, zatem występuje on niezwykle rzadko. Podobnie, jak w kwestii niedoborów, tak i tutaj - pierwsze symptomy przedawkowania zauważamy w zewnętrznych zmianach kondycyjnych skóry, zwłaszcza w formie przerostów blizn, czyli bliznowaceniem ran.
Jakie są inne możliwe symptomy nadmiaru kolagenu?
- reakcje alergiczne, zwłaszcza alergie skórne
- osłabienie bądź zmęczenie
- bóle mięśni i stawów
- różne problemy trawienne
- marskość wątroby (w skrajnych przypadkach).
Więcej na temat przedawkowania kolagenu przeczytasz w jednym z artykułów na blogu Intenson.pl.
Kto nie powinien pić kolagenu, np. z kawą? Przeciwwskazania
Kolagen uważany jest za substancję bardzo bezpieczną, oczywiście wtedy, kiedy stosujemy produkty wysokiej jakości, w odpowiednich, nie za wysokich dawkach i z dobrych źródeł. Suplementacja kolagenu służy osobom w różnym wieku, o różnorodnych problemach, potrzebach i upodobaniach.
Istnieje jednak krótka lista przeciwwskazań. Kto zatem nie powinien pić kolagenu?
- alergicy
- kobiety będące w ciąży oraz kobiety karmiące piersią
- osoby cierpiące na zapalenia stawów oraz naczyń krwionośnych
- osoby borykające się z łuszczycą
- chorzy na toczeń rumieniowaty układowy.
Czy kolagen można pić równocześnie z innymi witaminami, minerałami bądź suplementami?
Oczywiście, jest kilka składników, które służą kolagenowi. Wśród nich, najważniejszy to witamina C. Dzięki niej, białko kolagenowe wchłania się lepiej i ma szansę wpłynąć z jeszcze większą skutecznością na nasz organizm. Kolejnym synergistycznym komponentem dla kolagenu nazwać można kwas hialuronowy – oddziałuje on szczególnie korzystnie na nasze włosy, paznokcie oraz skórę, gwarantując m.in. spektakularne rezultaty anti-aging.
Poznaj wysokiej jakości kolageny idealne do kawy, znajdujące się w ofercie sklepu Intenson.pl
- Kolageny smakowe perfekcyjne do kawy - Kolagen waniliowy w proszku i Kolagen czekoladowy w proszku
Oba kolageny – zarówno o smaku waniliowym, jak i czekoladowym, powstały na bazie kolagenu typu I – kluczowego dla naszego zdrowia oraz urody, szczególnie kondycji i wyglądu skóry. Produkty te są niezwykle bogate w białko, co czyni je świetnymi dodatkami w kuchni wszystkich sportowców oraz osób dbających o formę i preferujących fit sposób odżywiania. Kolageny waniliowy i czekoladowy zawierają jedynie naturalne aromaty, bez dodatków szkodliwych słodzików. Mają one również znikomą zawartość cukrów i tłuszczów. Możemy używać ich nie tylko do kawy, ale także do shaków białkowych, koktajli, a nawet jako wzbogacenie ciasta naleśnikowego czy ciasta na ulubione gofry. W powyższych linkach znajdziecie, oprócz ofert produktów, przepis na przepyszną, odżywczą kawę z ich zastosowaniem.
Kolagen + witamina C + kwas hialuronowy w proszku to suplement diety, który może okazać się świetnym wyborem dla wszystkich tych z Was, dla których połykanie tabletek jest kwestią problematyczną. Nada się on świetnie do rozpuszczania w wodzie, sokach, koktajlach, shakach, jogurtach, mleku czy porannej kawie. Po dwóch-trzech tygodniach sumiennego picia tego produktu zauważycie pierwsze efekty w obszarach Waszego wyglądu zewnętrznego, a nieco później oczekiwać możecie zmian dotyczących samopoczucia oraz ogólnej kondycji zdrowotnej. Zalecamy używanie tego kolagenu raz dziennie, w dawce 0,5 łyżeczki na około 200 ml napoju, z którym go wymieszacie.
Kolagen morski w proszku jest to kolejny produkt marki Intenson o czystym, w pełni naturalnym składzie, który stanowią jedynie: kolagen rybi najwyższej jakości, witamina C oraz kwas hialuronowy. Dzięki codziennemu, regularnemu dodawaniu tego kolagenu do wody, soku, koktajlu, jogurtu czy kawy, otrzymujemy ogromne wsparcie dla naszej odporności, samopoczucia, kondycji psychofizycznej oraz urody. Dzięki niemu, nawet osoby najbardziej zabiegane, prowadzące przepełniony obowiązkami i pracą styl życia, uzupełnią niezbędne do funkcjonowania białko i wzniosą swoje odżywianie na wyższy poziom. Towarzystwo witaminy C i kwasu hialuronowego sprzyja wchłanianiu kolagenu morskiego i polepsza oddziaływanie tej substancji na nasz organizm, gwarantując również szereg innych, dodatkowych bonusów prozdrowotnych.
Zapraszamy na stronę internetową Intenson.pl, gdzie czeka na Państwa pełna oferta stworzonych przez nas, najwyższej jakości produktów, związanych z dbaniem o zdrowie, samopoczucie i wygląd zewnętrzny. Zachęcamy do zapoznania się z innymi reprezentantami naszych kolagenów , wśród których każdy może znaleźć coś dostosowanego pod swoje indywidualne potrzeby, upodobania. Ponadto, posiadamy liczne suplementy diety, słodziki czy superfoods, spośród których najbardziej cenione przez naszych klientów odnajdziecie w dziale bestsellerów.
Bibliografia
- Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 2009
- Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 2019
- Morąg M., Burza A., Budowa, właściwości i funkcje kolagenu oraz elastyny w skórze, Journal of Health Study and Medicine, 2017
- K. J. Sobolewski, Kolagen - podstawowe białko organizmu ludzkiego, Roczniki Naukowe Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu, 2006