Co lepsze na wątrobę? Karczoch czy ostropest? Jak karczoch i ostropest wpływają na wątrobę?

Karczoch jest niezwykle bogatym w składniki odżywcze warzywem, używanym zarówno w kuchni, jak i w wielu suplementach diety. Najistotniejszymi substancjami czynnymi, które zawiera, są: fenolokwasy, fitosterole, inulina, witamina A oraz kilka witamin z grupy B.
Co lepsze na wątrobę? Karczoch czy ostropest? Jak karczoch i ostropest wpływają na wątrobę?

Karczoch jest niezwykle bogatym w składniki odżywcze warzywem, używanym zarówno w kuchni, jak i w wielu suplementach diety. Najistotniejszymi substancjami czynnymi, które zawiera, są: fenolokwasy, fitosterole, inulina, witamina A oraz kilka witamin z grupy B. Ostropest natomiast jest fenomenem ziołolecznictwa, rośliną będącą wspaniałym źródłem m.in. sylimaryny, kwasu linolowego, steroli, fosfolipidów czy białka. Zarówno karczoch, jak i ostropest, mają wiele właściwości i spełniają szereg odmiennych funkcji dla organizmu, jednak oba zasłynęły ze swoich ról dla funkcjonowania wątroby i właśnie to jest najczęstszy powód sięgania po nie w postaci suplementów diety.                                                                                                                    

 

 

Karczoch i ostropest a wątroba                                            

 

Właściwości karczocha i ostropestu dla wątroby są nieocenione. Składniki te usprawniają i mogą nawet znacząco polepszyć jej funkcjonowanie. Karczoch pobudza produkcję żółci oraz wspomaga usuwanie zalegających w wątrobie toksyn. Takie „oczyszczanie” wątroby następnie wspiera również procesy układu trawiennego. Najważniejszą spośród ról ostropestu jest ochrona komórek wątroby. Znajdująca się w nim sylimaryna chroni przed różnymi typami wirusowego zapalenia wątroby oraz kilkoma toksycznymi czynnikami: alkoholem, rozpuszczalnikami, metalami ciężkimi. Ponadto, ta niezwykła roślina wspomaga wydzielanie żółci i soku żołądkowego, ale również jest skutecznym sprzymierzeńcem w procesie leczenia wielu chorób mających swoje źródło właśnie w wątrobie.                                                                              

 

 

Karczoch i ostropest - co to, czym się charakteryzują i jak mogą pomóc? Właściwości, działanie i efekty

 

Jakie są główne zadania karczocha, oprócz wspierania naszej wątroby?

  • wspomaga utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu                                                            

Karczoch pomaga w utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie, przyspieszając usuwanie jego nadmiaru wraz z żółcią. Dzięki temu, może również zapobiec rozwojowi miażdżycy

 

  • wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego

Karczoch wspomaga przebieg procesów trawiennych zachodzących w układzie pokarmowym. Może być pomocny dla osób zmagających się z problemami żołądkowo – jelitowymi, przede wszystkim z zaparciami oraz wzdęciami, a także zespołem jelita drażliwego.                                                

 

  • ma silne działanie antyoksydacyjne

Karczoch zawiera wiele substancji będących dobrymi przeciwutleniaczami, m.in. rutynę, kwercetynę, luteolinę, kwas kawowy, itd. Wszystkie te składniki stanowią naturalną barierę ochronną dla wolnych rodników. Dzięki obecności tych antyoksydantów, spożywanie karczochów może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia oraz do hamowania rozwoju niektórych nowotworów.

 

  • pomaga zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi

Karczochy mogą okazać się dużym wsparciem dla osób borykających się z cukrzycą oraz insulinoopornością, gdyż zawierają inulinę, pomocną w kontroli poziomu cukru we krwi. Warto wiedzieć, że mają ponadto bardzo niski indeks glikemiczny.

 

  • mogą wspomagać odchudzanie

Karczoch to warzywo o niskiej kaloryczności, zawierające bardzo dużą ilość błonnika. Dzięki temu, wspiera skuteczną redukcję masy ciała. Zawarta w nim cynaryna wspomaga procesy trawienne, inulina zapewnia uczucie sytości, kwas chlorogenowy niweluje wchłanianie cukrów w układzie pokarmowym, zaś witamina B3 – usprawnia procesy przemiany węglowodanów i tłuszczy w energię.

 

 

Jakie są główne zadania ostropestu, oprócz wspierania naszej wątroby?

  • wspiera procesy detoksykacyjne

Ostropest ma działanie ochronne przed szkodliwym wpływem czynników toksycznych. Chroni także niektóre narządy przed niekorzystnymi skutkami przyjmowania leków, m.in. antynowotworowych, przeciwwirusowych czy antybiotyków.

 

  • działa przeciwnowotworowo

Ostropest może hamować podziały komórek rakowych, zmniejszając ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów, m.in. wątroby.

 

  • ma świetne działanie przeciwzapalne

Ostropest hamuje oddziaływanie na organizm tzw. leukotrienów, wywołujących stany zapalne. Dzięki tej funkcji, może zapobiec zapaleniu wątroby, również wirusowemu.

 

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie żołądka  

Ostropest uważany jest za skuteczne remedium zwalczające niektóre spośród dolegliwości żołądkowo – jelitowych, jak np. utrata apetytu, zgaga, wzdęcia czy niedokwaśność soku żołądkowego.

 

  • jest pomocny w walce z kilkoma schorzeniami

Ostropest polecany jest dla osób borykających się z bólami głowy, przede wszystkim migrenowymi. Może pomóc również ludziom cierpiącym na pełne uporczywych objawów choroby morskie czy lokomocyjne. Ponadto, ma on zastosowanie w przypadku wspierania osób walczących z endometriozą oraz wieloma rodzajami krwawień: z nosa, z jelita grubego oraz z dolnego odcinka przewodu pokarmowego.                                                                    

 

Jednak w gronie najbardziej rozpowszechnionych i pożądanych właściwości zarówno karczocha, jak i ostropestu, jest właśnie ich wielowymiarowe oddziaływanie na wątrobę. Jeśli borykasz się z różnymi problemami związanymi z tym narządem wewnętrznym, być może powinieneś sięgnąć właśnie po duet tych dwóch składników, oczekując, przy ich długotrwałej, regularnej i sumiennej suplementacji, naprawdę świetnych rezultatów.

 

Jak stosować karczoch i ostropest na wątrobę? Efekty przyjmowania karczocha i ostropestu dla wątroby                                               

 

Wątroba to absolutnie najważniejszy organ stanowiący element układu pokarmowego. Jest ona największym gruczołem w organizmie człowieka. Odpowiada za mnóstwo kluczowych dla naszego funkcjonowania ról, właściwości i zadań. Wśród nich wyróżnić możemy: detoksykację, procesy metaboliczne, magazynowanie węglowodanów, białka, minerałów i pierwiastków, a także funkcję filtracyjną oraz odpornościową. Zadbana, sprawna wątroba gwarantuje nam zdrowie na wielu płaszczyznach, będąc jednym z najistotniejszych narządów znajdujących się w organizmie człowieka.                                                                                           

Zdrowa wątroba, której dostarczamy odpowiednich składników oraz ewentualnych wspierających suplementów diety, zawierających m.in. karczochy czy ostropest, posiada następujące cechy:

  • jest oczyszczona z wolnych rodników i wszelkich toksyn, które mogłyby zaburzać jej prawidłowe funkcjonowanie
  • procesy trawienne w niej zachodzące przebiegają w sposób prawidłowy, sprawnie
  • bariera ochronna jest nienaruszona
  • procesy regeneracyjne przebiegają bez zarzutu
  • poziom cholesterolu nie jest podwyższony
  • żółć produkowana oraz wydzielana jest w odpowiednich ilościach
  • nie następuje rozwój chorób z nią związanych, m.in. miażdżycy czy wirusowego zapalenia wątroby
  • zmiany martwicze są skutecznie hamowane.

W przypadku spożywania karczocha i/lub ostropestu w formie suplementu diety, w celu poprawy kondycji i zdrowia naszej wątroby, należy sięgać po nie systematycznie. Najważniejsza jest cierpliwość w oczekiwaniu efektów, gdyż, tak jak w przypadku zdecydowanej większości suplementów diety, na w pełni odczuwalne rezultaty należy poczekać przez okres około kilku tygodni do kilku miesięcy.                 

 

Przeciwwskazania oraz skutki uboczne stosowania karczocha i ostropestu na wątrobę

 

Karczoch nie powinien być spożywany przez osoby borykające się z obstrukcją dróg żółciowych. Ponadto, u ludzi skłonnych do alergii, mogą wystąpić po nim wszelkie reakcje alergiczne. Zdarza się, że po jego stosowaniu, szczególnie w pierwszych dniach suplementacji,  pojawiają się również problemy związane z układem trawiennym, takie jak np. brak apetytu, biegunki czy wzdęcia.

Przedawkowanie ostropestu nie jest możliwe. Zdarza się, choć niezwykle rzadko, że na początku jego suplementacji występują kłopoty trawienne, najczęściej w postaci biegunek, a również pojawić się mogą reakcje alergiczne, głównie w postaci wysypek. Najważniejsze, jeśli chodzi o ostropest, jest to, że nie może być on przyjmowany przez kobiety będące w ciąży, matki karmiące piersią oraz dzieci poniżej 12. roku życia.  

 

Przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek suplementów diety, które w składzie mają ostropest oraz/lub karczoch, należy koniecznie zapoznać się z treścią ulotki i stosować się do zaleceń producenta danego produktu. Niedozwolone jest przekraczanie zalecanej dawki dziennej określonej przez producenta suplementu diety, który przyjmujemy.                                               

 

 

Dla kogo polecany jest karczoch i ostropest na wątrobę?                           

Zarówno karczoch, jak i ostropest, stosowane w pojedynkę lub najlepiej w połączeniu, mogą mieć naprawdę zbawienny wpływ na wątrobę, będącą jednym z najważniejszych organów wewnętrznych znajdujących się w organizmie człowieka. Poza pozytywnym oddziaływaniem tych dwóch składników na wszelkie schorzenia związane z wątrobą, jak np. zapalenie wątroby – wirusowe czy chroniczne, marskość wątroby, stłuczenie, miażdżycę, przyjmowanie suplementów diety z karczochem i ostropestem lub używanie tych komponentów w swojej diecie może wpływać pozytywnie także na wątrobę zdrowego człowieka, usprawniając jej prawidłowe funkcjonowanie i przebieg ważnych procesów w niej zachodzących.

Karczoch czy ostropest, lub te składniki w duecie, stosować mogą osoby, które, poza pragnieniem osiągnięcia lepszej kondycji wątroby, pragną uzyskać ogrom innych korzyści dla swojego organizmu. Karczoch, poza oddziaływaniem na wątrobę, wpływa świetnie m.in. na układ pokarmowy, metabolizm, odchudzanie czy regulację cholesterolu. Ostropest zaś ma wyraźny wpływ na: detoksykację organizmu, zmniejszanie stanów zapalnych, pracę żołądka czy ochronę przed rozwojem poważnych chorób, również wielu nowotworów. Takie „skutki uboczne” stosowania tych dwóch genialnych dla wątroby składników są oczywiście zazwyczaj bardzo pożądane, jednak warto wiedzieć o nich wszystkich zanim zdecydujemy się sięgnąć po karczoch czy ostropest.

 

Jak długo stosować suplementy diety z karczochem i ostropestem? Czy warto robić przerwy w ich suplementacji?

Przed rozpoczęciem stosowania suplementów diety zawierających karczoch czy ostropest, należy dowiedzieć się, że mają nie tylko właściwości na funkcjonowanie wątroby, ale oddziałują także na szereg innych narządów, procesów, funkcji. Oczywiście, suplementując ostropest i/lub karczoch, wpływamy na organizm w pełni pozytywnie, zatem te skutki oboczne przemawiają na korzyść obu tych składników.

Produkty zawierające ostropest czy karczoch należy przyjmować do momentu, kiedy nastąpi wyraźna poprawa kondycji wątroby, potwierdzona np. badaniami. Zazwyczaj, ten okres wynosi około kilku tygodni.

 

 

Poznaj produkty z ostropestem i karczochem wspomagające wątrobę, znajdujące się w ofercie sklepu Intenson.pl

Ostropest i karczoch, szczególnie w połączeniu, dbają świetnie o naszą wątrobę, zapewniając jej prawidłową pracę na wielu płaszczyznach. Na pierwszym miejscu należy jednak pamiętać o odpowiednio zbilansowanej, dostosowanej do naszych potrzeb diecie, bogatej w tłuszcze, białka, węglowodany, błonnik pokarmowy oraz wszelkie cenne witaminy i minerały. Sam ostropest czy karczoch są tylko jednymi z bardzo dużego grona składników zapewniających naszej wątrobie prawidłową kondycję i odpowiednie funkcjonowanie.

 

Produkty z naszego sklepu – Intenson.pl, zawierające karczoch i ostropest, wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby:

  • Ostropest & Karczoch                                                                      

Ten suplement diety naszej marki jest to świetne remedium dla osób borykających się z problemami związanymi z pracą wątroby. Zawarta w liściach karczocha cynaryna wspiera oczyszczanie tego organu oraz procesy trawienne, natomiast obecna w ostropeście sylimaryna -  usprawnia regenerację komórek wątrobowych, a również wspomaga prawidłową produkcję żółci. Zalecana dzienna dawka tego suplementu diety dla osoby dorosłej wynosi 1 tabletkę na dobę, po dowolnym posiłku, popijając dużą ilością wody.                                                               

Czysty ostropest plamisty marki Intenson to świetne źródło zarówno białka, jak i błonnika pokarmowego. Warto używać w swojej kuchni ostropestu plamistego, ze względu na szereg właściwości, jakie jego stosowanie może przynieść organizmowi. Produkt ten jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, zup, koktajli, musli, przetworów mlecznych oraz pieczywa. Można również przyjmować go w postaci naparu.                                                                                                                

                                                                                                                                                                           

Polecamy również zaglądnąć na naszą stronę Intenson.pl, gdzie znaleźć możecie wiele wyjątkowych produktów, m.in. naturalne kolageny i ekologiczne suplementy diety, mogące zadbać o nasze zdrowie, samopoczucie i piękny wygląd zewnętrzny. Jeśli chcecie odżywić organizm jeszcze bardziej, w sposób wielowymiarowy, polecamy również nasze premium superfoods.                                                                                         

 

Bibliografia

  1. Teterycz D. i wsp.: Karczoch zwyczajny (cynara scolymus) – innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 593, 2018
  2. Oprac. naukowe, Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum, dr hab. n. farm. Wojciech Miltyk, Samodzielna Pracownia Analizy Leków Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  3. Karłowicz-Bodalska K., Bodalski T.: Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby. Postępy Fitoterapii, 2007
  4. Ożarowski A., Jaroniewski W.: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987