VAT 5%
BIO olej kokosowy VIRGIN 900ml
z 36,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objętość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Bezglutenowe płatki owsiane 400g
z 10,09 zł
PŁATKI OWSIANE bezglutenowe
Płatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku. Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz stanowią źródło białka.
Sposób użycia: można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Mogą służyć do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów oraz musli.
Przepis na owsiankę: W rondlu podgrzać 200 ml mleka z miodem (można zastąpić cukrem bądź ksylitolem), następnie wsypać 4-5 łyżek płatków i chwilę gotować. Można dodać np. starte jabłko, garść bakalii, cynamon.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1380 kJ / 327 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
4,9 g
0,8 g
2,1 g
1,8 g
Węglowodany, w tym:
- cukier
- skrobia
62 g
1,2 g
58 g
Błonnik pokarmowy
8,5 g
Białko
14 g (17%*)
Sól
0,01 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% bezglutenowe płatki owsiane
Kraj pochodzenia*: Irlandia
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
Data przydatności do spożycia i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Dostępne w opakowaniach: 400 g
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Tapioka - kulki 150g
7,34 zł
Tapioka - perły
Tapioka jest pozyskiwana z bulw manioku jadalnego – egzotycznego krzewu. Stanowi ona główny składnik diety w Azji i Ameryce Południowej. Składa się głównie z węglowodanów, a także znikomej ilości białka i tłuszczu. Jest idealna dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego lub na diecie lekkostrawnej. Tapiokę można stosować jako dodatek do zup, sosów, składnik deserów, budyniów czy puddingu.
Składniki: tapioka perły (98 % skrobia z manioku, 2 % woda). Produkt zawiera naturalnie występujący w przyrodzie dwutlenek siarki SO2.
Sposób przygotowania: tapiokę wypłukać, namoczyć najlepiej w mleku około 20 minut. Następnie ugotować w tym samym płynie do miękkości na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
Najlepiej spożyć przed: numer partii, data minimalnej trwałości i kraj pochodzenia znajdują się poniżej na opakowaniu.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Wartość odżywcza
na 100g
%RWS*
Wartość energetyczna:
1487 kJ / 354 kcal
Tłuszcz, w tym:
0,1 g
- kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
Węglowodany, w tym:
87,8 g
33,8 %
- cukry
3,3 g
Błonnik:
0,9 g
Białko
0,2 g
Sól
0,003 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ / 2000kcal)
Producent
INTENSON S A
Całowanie 94G
05 – 480 Karczew www.intenson.pl
Masa netto 150 g
Ostropest Plamisty mielony 1kg
21,59 zł
Ostropest Plamisty mielony
(Silybum marianum)
Ostropest plamisty jest źródłem białka oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Ostropest plamisty mielony zawiera sylimarynę (0,53%).
Sposób użycia: 1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10min. Odstawić na 15 min. a następnie przecedzić. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby.
Mielony ostropest można dodawać także do zup, potraw warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu), pieczywa i koktajli owocowych.
Zaleca się spożycie do 2 łyżeczek ostropestu plamistego dziennie.
Nie polecany dla niemowląt i małych dzieci.
Wartość odżywcza w 100g produktu / Nutritional value per 100g of the product
Wartość energetyczna / Energy
1657 kJ / 402 kcal
Tłuszcz, w tym / Fat, of which
- kwasy tłuszczowe nasycone / saturates
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone / mono-unsaturates
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone / polyunsaturates
34 g
4,8 g
6,8 g
15 g
Węglowodany, w tym / Carbohydrate, of which
- cukry / sugars
1,5 g
1,1 g
Błonnik / Fibre
41 g
Białko / Protein
20 g (40%*)
Sól / Salt
0,02 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 Kj / 2000 kcal)
Składniki: 100% mielone owoce ostropestu plamistego, zawiera gluten.
Ingredients: 100% ground fruits of milk thistle, contains gluten.
Producent / Producer: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew
Polska / Poland
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Naturalny Prebiotyk - Inulina z cykorii 150g
9,99 zł
Inulina
Inulina jest ważnym dla naszego organizmu prebiotykiem oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest łagodnie słodka w smaku, może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej produktu z jednoczesnym zachowaniem kremowej konsystencji.
Sposób użycia: Stosować jako zagęstnik do zup i sosów, dodatek do ciast, pieczywa, naleśników.
Jak stosować inulinę?
Jako zamiennik cukru – inulina ma delikatnie słodki smak
Jako zamiennik tłuszczu - inulina nadaje kremowej konsystencji tym samym redukując kaloryczność potraw
10 sposobów na wykorzystanie inuliny:
Dodaj do kawy oraz herbaty.
Użyj do glazurowania mięsa, ponieważ inulina nadaje przepysznej tekstury.
Zjedź na śniadanie np. jako dodatek do musli.
Dodaj do ulubionego smoothie.
Użyj, jako zagęszczać do sosów zamiast śmietany.
Posyp na sałatkę owocową.
Dodaj do napojów i koktajli.
Podczas pieczenia częściowo zastąp cukier inuliną – trzymasz chrupiącą skorupkę.
Użyj do glazurowania warzyw z niewielkim dodatkiem masła.
Dodaj do szejków proteinowych, jako zagęszczać i zamiennik cukru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna
840 kJ / 208 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
0 g
0 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
8 g
8 g
Błonnik
89 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Składniki: 100% inulina z cykorii
Kraj pochodzenia**: Belgia
Producent:
INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu
Dostępny w opakowaniach: 150g
*zależy od numeru partii (aktualna wartość odżywcza podana na opakowaniu)
**zależy od numeru partii (aktualny kraj pochodzenia podany na opakowaniu)
Nasiona chia - szałwia hiszpańska 250g
14,59 zł
CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej
(Salvia hispanica L)
Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
Sposób użycia: Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek). Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Przepis na pudding z nasion chia z mango: Zmiksuj szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego) z 1 łyżką miodu. Następnie wsyp do miski 0,25 szklanki nasion chia i zalej miksem mlecznym. Zakryj folią i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obierz mango, wytnij pestkę i rozetrzyj w blenderze. Otrzymane puree przełóż na otrzymany pudding. Udekoruj deser ulubionymi owocami. Deser można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym.
Do czego wykorzystać nasiona chia?
10 sposobów
1. Nasiona chia doskonale sprawdzą się jako substytut jaka w wegańskich przepisach.
„Jajko” z nasion chia w jednym prostym kroku!
1 łyżka nasion chia na 2,5 łyżki wody.
Ze względu na swoją konsystencję idealnie nadają się jako zagęszczać do zup i sosów.
Do zrobienia pysznych i szybkich w wykonaniu chia puddingów.
Wymieszane z wodą z cytryną jako energetyczny booster.
Dodane do ulubionego smoothie, aby zwiększyć jego wartość odżywczą o cenne kwasy Omega.
Z nasion chia można wykonać niskokaloryczny dżem.
Do posypania musli czy sałatek.
Jeśli nie lubisz konsystencji nasion chia możesz zmielić je w młynku do kawy i taki proszek dodawać do smoothie czy koktajlów.
Do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym również chleba.
Nasiona chia zasadzone jak rzeżucha wykiełkują, a kiełki chia urozmaicą każdą sałatkę, czy kanapkę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1864 kJ / 452 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
w tym:
- kwasy omega-3
33 g
3,3 g
2,2 g
27 g
18 g (3000%*)
Węglowodany, w tym:
- cukry
0,5 g
<0,1 g
Błonnik
33 g
Białko
23 g
Sól
0,13 g
Wapń
543 mg (68%*)
Żelazo
7,72 mg (55%*)
Magnez
337 mg (90%*)
Cynk
6,06 mg (61%*)
Kwas foliowy
49 µg (24%*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru
Producent:
INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
www.intenson.pl
Data przydatności do spożycia oraz numer partii podane na opakowaniu.
Produkt należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od zapachów obcych i promieni słonecznych.
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Len mielony 200g
8,29 zł
LEN MIELONY ODTŁUSZCZONY 200g
(Linum flavum L.)
Len jest jedną z najdłużej uprawianych rośliną jadalną. Len mielony uzyskiwany jest ze specjalnej odmiany lnu złocistego. Stanowi idealny dodatek do codziennej, zbilansowanej diety. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz białka.
Sposób użycia: stosować jako dodatek do zup, sosów, koktajli, musli itp. Można spożywać w postaci kleiku: 1 łyżkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki gorącej wody. Należy odczekać kilka minut często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów, miodu, można tez posłodzić lub osolić.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna
1310 kJ / 312 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
11 g
1,1 g
Węglowodany przyswajalne, w tym:
- cukry
2,6 g
2,3 g
Błonnik
42 g
Białko
33 g (66%*)
Sól
0,011 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki: 100% len złocisty mielony odtłuszczony
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
Polska
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii/ Data/ Kraj pochodzenia są podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Masa netto 200 g
Guarana mielona 100g
29,99 zł
GUARANA MIELONA 100 g
Posiada silne właściwości pobudzające z uwagi na wysoką zawartość kofeiny (ok. 2,5 g/100g). Można pić w połączeniu z napojami, sokami, koktajlami. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny jej używać ze względu na to, że podnosi ciśnienie.
Sposób użycia: 1 łyżeczka na szklankę napoju (proporcję należy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od odporności na kofeinę i masy ciała)
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna / Energy
1292 kJ / 308 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat, of which
-kwasy tłuszczowe nasycone/ saturates
12 g
0,3 g
Węglowodany / Carbohydrate
- w tym cukry / of which sugars
41 g
2,5 g
Błonnik / Fibre
17 g
Białko / Protein
14 g
Sól / Salt
0,02 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). / Reference intake of an average adult (8 400 kJ/ 2 000 kcal).
Składniki: 100% guarana mielona
Producent INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 – 480 Karczew
www.intenson.pl
Masa netto 200g
Bezglutenowe musli + Chia 200g
8,39 zł
BEZGLUTENOWE MUSLI + CHIA
Bezglutenowe musli owsiane + chia powstało z połączenia bezglutenowych płatków owsianych z suszonymi owocami oraz nasionami chia. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który wspomaga codzienną pracę układu pokarmowego oraz stanowi źródło białka, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem stanowi wyśmienity, pożywny posiłek zwłaszcza dla wegan i wegetarian.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna
1470 kJ / 350 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
9,6 g
1,1 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
55 g
8,2 g
Błonnik
11 g
Białko
13 g (15%*)
Sól
0,8 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 73% bezglutenowe płatki owsiane; 13% owoce: 9% daktyle suszone w kostce (97% daktyle, 3% mąka ryżowa), 4% ananas suszony, malina liofilizowana; 5% chia; 5% nasiona słonecznika, 4% siemię lniane
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 – 480 Karczew
www.intenson.pl
Babka jajowata - łupiny 150g
16,59 zł
Łupina nasienna babki jajowatej Intenson, 150 g
Babka jajowata, łupiny - co to jest za produkt?
Łupina nasienna babki jajowatej ze sklepu Intenson to produkt spożywczy, który stanowi świetne wsparcie w codzienne prowadzonej diecie. Jest to źródło błonnika naturalnego, który wykazuje szereg korzyści zdrowotnych względem naszego organizmu.
Babka jajowata w postaci łupin nasiennych stanowi jest również produktem o wysokiej wartości odżywczej, co kwalifikuje ją do grona premium superfoods.
Łupiny babki jajowatej ze sklepu Intenson - skład produktu
Główny i jedyny składnik naszego produktu, to 100% babka jajowata - łupina.
Co wyróżnia łupinę nasienną babki jajowatej ze sklepu Intenson? Cechy, zalety
Cechami wyróżniającymi nasz produkt, są przede wszystkim jego uniwersalność w zastosowaniu, korzyści zdrowotne, wynikające nawet z niewielkiej podaży łupiny babki jajowatej, a także przystępność cenowa. Cena łupiny babki jajowatej to jedynie 15,99 zł za 150 g czystego i jakościowego produktu.
Właściwości i działanie babki jajowatej, łupiny
Błonnik to podstawowy element zdrowego żywienia, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Błonnik zawarty w łupinach babki jajowatej to nie tylko korzystna cena, ale także następujące właściwości:
zwiększa uczucie sytości,
pomaga kontrolować poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi,
reguluje perystaltykę jelit,
poprawia odporność organizmu,
usuwa metale ciężkie z organizmu i metabolity zapalne,
Pomaga w uzyskaniu właściwej masy kałowej.
Wedle prawidłowych zasad odżywiania, należy spożywać minimalnie 25 g błonnika dziennie. W przypadku osób, które nie mogą sobie na to pozwolić, babka jajowata w postaci łupin, ze sklepu Intenson stanowi dla nich idealne rozwiązanie.
Babka jajowata łupiny - wartość odżywcza
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1535 kJ / 366 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
1,0g
<0,2 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
0,7 g
0,5 g
Błonnik
83 g
Białko
5,3 g
Sól
0,13 g
Jakie są przeciwwskazania do stosowania łupin babki jajowatej ze sklepu Intenson?
Łupiny babki jajowatej Intenson, to produkt zdrowy i korzystny dla zdrowia organizmu. Istnieje jednak grupa osób z przeciwwskazaniami. Są to osoby z:
niedrożnością jelit,
nudnościami,
refluksem,
krwawieniami z odbytu,
chorobami układu pokarmowego,
nadwrażliwością na składniki produktu.
Jak stosować łupiny nasienne babki jajowatej ze sklepu Intenson? Dawkowanie, dzienne spożycie
Produkt przeznaczony do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 1 łyżki babki jajowatej zalać szklanką ciepłej wody, odstawić na ok. 20 minut. Tak przygotowany napar można wypić. Istnieje również możliwość stosowania babki jajowatej w postaci łupin do zagęszczania potraw. Podczas spożywania produktu, należy pić duże ilości wody, co najmniej 2 litry płynu. Należy przyjmować 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Można mieszać z babką płesznik w proporcjach babka jajowata 20%, babka płesznik 80%.
Produkt nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować u osób, które wcześniej przeszły operacje jelit lub mają anomalia anatomiczne, niedrożność jelit.
Łupiny nasienne babki jajowatej, marki Intenson - przechowywanie
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu w suchym, zacienionym miejscu. Chronić od zapachów obcych.
Efekty stosowania łupiny babki jajowatej z naszego sklepu. Kiedy można spodziewać się efektów?
Efekty stosowania błonnika w postaci łupiny nasiennej babki jajowatej Intenson, są widoczne przy regularnym stosowaniu. Z uwagi na fakt, że produkt ten stanowi idealny dodatek do dań i przekąsek, efektów można spodziewać się po okresie około 2 tygodni regularnego spożycia.
Babka jajowata, łupiny, Intenson - certyfikaty
Nasz produkt jest czysty i wolny od alergenów i substancji dodatkowych, posiada także certyfikaty jakości w postaci HACCP, GMP i GHP.
Co jeszcze warto kupić oprócz łupin babki jajowatej ze sklepu Intenson?
Aby jeszcze bardziej wspomóc profilaktykę i zdrowie organizmu warto skoncentrować się na zbilansowanej diecie, która uwzględnia nie tylko błonnik, ale także inne bogate w cenne składniki produkty spożywcze. Wśród nich na uwagę zasługują białko pszenne oraz tapioka - kulki ze sklepu Intenson.
Dodatkowe informacje o łupinach babki jajowatej ze sklepu Intenson
Dostępny w opakowaniach: 150 g
Babka jajowata spożywana jest razem z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. W diecie wzbogaconej o babkę jajowatą niezbędne jest przyjmowanie dużej ilości płynów, co najmniej 2 litry płynu dziennie.
Masa netto: 150 g
Najlepiej spożyć przed:
Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Dane producenta:
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 - 480 Karczew
Bibliografia
Jalanka J, Major G, Murray K, Singh G, Nowak A, Kurtz C, Silos-Santiago I, Johnston JM, de Vos WM, Spiller R. The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. Int J Mol Sci. 2019 Jan 20;20(2):433.
Lambeau KV, McRorie JW Jr. Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapy. J Am Assoc Nurse Pract. 2017 Apr;29(4):216-223.
Belorio M, Gómez M. Psyllium: a useful functional ingredient in food systems. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(2):527-538.
FAQ:
1. Czy łupiny babki jajowatej ze sklepu Intenson można stosować w trakcie ciąży?
Nie wykazano negatywnych skutków ubocznych przy stosowaniu tego rodzaju produktu w tym stanie fizjologicznym. Z uwagi jednak na powagę tego stanu, warto uprzednio skonsultować się dietetykiem lub lekarzem w zakresie ilości stosowanego produktu, ponieważ stan ciąży, wymaga odpowiedniej strategii żywieniowej.
2. Czy babkę jajowatą (łupiny) można łączyć z innymi produktami z Państwa oferty?
Jak najbardziej. Produkty te stanowią idealny dodatek do dań i przekąsek, co oznacza, że ilości użytych produktów z naszej oferty są bezpieczne. Warto jednak podążać i sugerować się ewentualnie występującymi przeciwwskazaniami.
3. Czy błonnik w postaci łupin babki jajowatej sklepu Intenson można stosować przy insulinooporności lub cukrzycy?
Można. Błonnik jest składnikiem diety obniżającym i regulującym stężenie cukru we krwi. Jednak jego ewentualne stosowanie powinno zostać uprzednio skonsultowane z lekarzem i/lub dietetykiem.
4. Jaki jest termin przydatności babki jajowatej w łupinach?
Termin przydatności suplementu/produktu do spożycia, zawsze widnieje na etykiecie zakupionego produktu. W znacznej większości przypadków jest to czas kilku miesięcy, nawet ponad pół roku.
5. Czy łupina nasienna babki jajowatej Intenson często znajduje się promocjach?
Tak. Jest to rodzaj naturalnego produktu, który często znajduje się w korzystnych cenach. Co prawda bazowa cena tego rodzaju błonnika jest bardzo przystępna, natomiast wychodzimy z założenia, że ten rodzaj produktu powinien zdecydowanie częściej znajdować się w kuchniach naszych klientów.
Babka płesznik - nasiona 200g
13,99 zł
BABKA PŁESZNIK (nasiona)(Plantago psyllium)
Nasiona babki płesznik po zetknięciu z wodą pokrywają się śluzem i tworzą żel ułatwiający przesuwanie mas zalegających w jelitach, co jest pomocne zwłaszcza w czasie okresowych zaparć. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zwiększa uczucie sytości oraz wysoką zawartością białka, które pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Sposób użycia: Produkt gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 2-3 łyżeczki babki płesznik zalać szklanką soku lub wody, odstawić na ok. 20 minut, następnie wypić. Można mieszać z babką jajowatą w proporcjach babka płesznik 80%, babka jajowata 20%. Należy przyjmować 2 razy dziennie: rano i wieczorem. Podczas spożywania produktu, należy pić duże ilości wody, co najmniej 2l płynów dziennie. Nieprzeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować przy nadwrażliwości na babkę płesznik, w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, bólach brzucha o nieznanej przyczynie, nudnościach, wymiotach.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g**
Wartość energetyczna
1133 kJ / 275 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nienasycone
7,3 g
1,0 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
13 g
<0,6 g
Błonnik
51 g
Białko
14 g (21%*)
Sól
<0,01 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki: 100% nasiona babki płesznik
Kraj pochodzenia*: Polska
Producent: INTENSON S.A. 05 - 480 Karczew Całowanie 94 G
www.intenson.pl
Data przydatności do spożycia oraz numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu.
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Olej kokosowy rafinowany 900ml
20,99 zł
OLEJ KOKOSOWY (rafinowany, bezzapachowy)
Składniki: 100% olej kokosowy rafinowany bezzapachowy
Sposób użycia: może być używany w procesie pieczenia, doskonały do smażenia w wysokich temperaturach oraz do smarowania pieczywa w zastępstwie masła.
Przepis na SMALEC WEGETARIAŃSKI
1 drobna pokrojona cebula, 3 ząbki posiekanego czosnku, ¼ szklanki oleju, ⅓ szklanki oleju kokosowego, 1 starte jabłko, ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie). Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki. Gdy olej kokosowy się rozpuści, wymieszać, zdjąć z ognia. Wlać do pojemnika, schłodzić.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna / Energy
3426 kJ / 833 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat, of which:
- kwasy tłuszczowe nasycone / saturates
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone / mono-unsaturates
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone / polyunsaturates
93 g
84 g
6,4 g
1,9 g
Węglowodany w tym: Carbohydrate, of which:
- cukry / sugars
0 g
0 g
Białko / protein
0 g
Sól / salt
0 g
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed końcem: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na wieczku.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Olej kokosowy ma postać stałą do temperatury 25 ºC, powyżej której zmienia stan skupienia na płynny. Wielokrotne zmiany stanu skupienia nie wpływają na wartość odżywczą i jakość oleju.
Czystek - suszony 100g
7,79 zł
Czystek - susz - suplement diety
Roślina ma przyjemny żywiczny zapach. Herbata z czystka jest znana od wieków. Znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i/lub soku z cytryny. Czystek zawiera polifenole, czyli naturalne substancje przeciwutleniające.
Sposób użycia:
Herbatę z czystka można przygotować, zalewając wrzątkiem 1 czubatą łyżkę ziół i zaparzając ją przez 5-10 minut.
Napar z czystka można przygotować, zalewając 1 l wody garść czystka (ok. 10 g). Mieszankę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Składniki: 100% susz z czystka
Producent INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05 - 480 Karczew
Polska / Poland
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto 200g
Musli z kawałkami czekolady i banana 200g
7,34 zł
Musli z kawałkami czekolady i banana
Składniki: płatki owsiane 67,3%, rodzynki 9,0% (rodzynki, olej słonecznikowy), słodzik: erytrytol, pestki słonecznika, amarantus ekspandowany, kawałki czekolady 3,9% [cukier, miazga kakaowa, niskotłuszczowe kakao proszek, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat wanilii], suszony banan 2%, niskotłuszczowe kakao proszek 1,5%, naturalny aromat czekoladowy. Bez GMO. Produkt może zawierać orzechy (orzechy laskowe, migdały), mleko (łącznie z laktozą), soje.
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze od 5°C do 25°C w wilgotności nie wyżej niż 75%.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę, Zawiera naturalnie występujące cukry.
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska
Masa netto 200g
Jagody goji 150g
13,59 zł
SUSZONE JAGODY GOJI
Jagody goji to smaczna przekąska pochodząca z Chin. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek i batoników zbożowych oraz musli.
Sposób użycia: spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do dań. Zaleca się aby nie przekraczać ok. 70 sztuk dziennie dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10 roku życia ok. 35 sztuk dziennie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu / Nutritional value per 100 g of the product
Wartość energetyczna / Energy
1460 kJ / 349 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat, of which:
- kwasy tłuszczowe nasycone / saturates
0,4 g
0 g
Węglowodany, w tym: / Carbohydrate, of which:
- cukry / sugars
77 g
46 g
Błonnik / Fibre
13 g
Białko / Protein
14 g (28%*)
Sól / Salt
0,7 g
Witamina C / Vitamin C
48 mg (60%*)
Wapń / Calcium
190 mg (23%*)
Żelazo / Iron
6,8 mg (49%*)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) / Reference intake of an average adults (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki: 100% suszone jagody goji
Producent INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od promieni słonecznych.
Masa netto 150g
Kontakt
Tel. 531 942 019
kontakt@intenson.pl
hurt@intenson.pl
Quilo Sp. z o.o.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska