Sriracha - orientalna kompozycja z chili

Sriracha - orientalna kompozycja z chili
Sriracha to popularna, pikantna przyprawa o orientalnym pochodzeniu. Jej nazwa pochodzi od miasta po┼éo┼╝onego na wschodnim wybrze┼╝u Zatoki Tajskiej. Przyprawa jest szeroko wykorzystywana w kuchni tajskiej i wietnamskiej nadaj─ůc potrawom charakterystyczny dla tego regionu smak. Jej g┼é├│wnym sk┼éadnikiem s─ů sproszkowane papryczki chili o bogatym smaku. Dodatkowo wzbogacona jest sproszkowanym czosnkiem. Baz─ů przyprawy, co stanowi jej wyr├│┼╝nienie, jest s├│l himalajska (a nie innego pochodzenia tak, jak dost─Öpnych na rynku przyprawach). S├│l himalajska powszechnie uwa┼╝ana jest za jedn─ů z najczystszych o cennych walorach od┼╝ywczych ÔÇô wysoka zawarto┼Ť─ç minera┼é├│w. Sriracha Intenson to propozycja, kt├│ra zosta┼éa przygotowana zgodnie z filozofi─ů marki. Nie zawiera wi─Öc glutaminianu sodu, sztucznych dodatk├│w ani dodatku cukru. Doskonale smakuje z daniami typowymi dla kuchni orientalnej, ale tak┼╝e jako dodatek do makaron├│w, pizzy, da┼ä mi─Ösnych, czy nawet popcornu. Pomys┼é na przepis z wykorzystaniem srirachy Grillowane wst─ů┼╝ki cukinii w s┼éodko-ostrej marynacie Sk┼éadniki:┬á
  • 3 ma┼ée cukinie
  • 2 rozdrobnione z─ůbki czosnku
  • 2 ┼éy┼╝ki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 ┼éy┼╝ka syropu klonowego
  • 1 ┼éy┼╝ka przyprawy sriracha
  • 1 ┼éy┼╝eczka pokrojonego, ┼Ťwie┼╝ego tymianku
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki pieprzu
  • ┬Ż ┼éy┼╝eczki soli himalajskiej
Spos├│b przygotowania:
  1. Przygotuj wst─ů┼╝ki cukinii.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w miseczce.
  3. Dok┼éadnie rozprowad┼║ marynat─Ö na ka┼╝dy kawa┼éek wst─ů┼╝ek cukinii. Im wi─Öcej, tym lepiej!
  4. Grilluj cukinie na specjalnie przeznaczonej do tego celu patelni lub w┼é├│┼╝ do piekarnika w naczyniu ┼╝aroodpornym, w ustawionym programie na grillowanie. Zajmie to kilka minut (w zale┼╝no┼Ťci od stopnia rozgrzania patelni/piekarnika), wi─Öc miej cukinie ca┼éy czas na oku.