Kolagen – największy wróg starzenia

Kolagen – największy wróg starzenia

W wieku 30 lat skóra zaczyna się zmieniać, a na twarzy rysują się ślady upływających lat. Dzieje się tak m.in. przez ubytki kolagenu. Co robić, aby temu zapobiec? Kolagen jest bardzo ważnym białkiem dla tkanki łączącej stanowiącym aż 70% jej masy. Ciało ludzkie jest zdolne do wytworzenia co najmniej 28 różnych typów kolagenu, ale to właśnie kolagen typu I i III jest istotny dla zdrowia oraz pięknego wyglądu skóry. Jest on kluczowy dla utrzymania sprężystości skóry, dlatego wszelkie ubytki w ilości kolagenu wpływają na powstawanie zmarszczek, utratę jędrności oraz poziomu nawilżenia skóry.

Zdolności regeneracyjne kolagenu maleją z wiekiem Kolagen jest białkiem strukturalnym, który powstaje w specjalnych komórkach o nazwie fibroblasty,  w warstwie skóry właściwej. Fibroblasty produkują także inne strukturalne elementy tj. elastyna oraz kwas hialuronowy. Zarówno powstawanie, jak i rozkład kolagenu ma miejsce w skórze właściwej. Za rozkład odpowiadają enzymy, natomiast kolagen naprawia i zastępuje zniszczone komórki bądź buduje nowe struktury komórkowe przez całe nasze życie. Wraz z upływem lat, enzymy, które odpowiadają za rozkład kolagenu stają się coraz bardziej aktywne, a sama produkcja kolagenu przez fibroblasty się zmniejsza. W rezultacie, skóra w wieku 80 lat wykazuje cztery razy więcej zniszczonego kolagenu niż skóra w wieku 21-30 lat.

Peptydy kolagenu pobudzają skórę do większej produkcji kolagenu W ciągu ostatniej dekady znacznie wzrosło zainteresowanie w temacie tego, co możemy zrobić, aby utrzymywać stały poziom kolagenu w skórze, zapobiec jego degradacji oraz pobudzać jego syntezę w starzejącej się skórze. Badania wykazały, że synteza kolagenu może być stymulowana poprzez peptydy pozyskane z naturalnych źródeł kolagenu. Peptydy kolagenu to łatwo przyswajalne białka. Białka te nie są szybko absorbowane przez ludzki system trawienny, dlatego tylko ich enzymatyczny rozkład do małych peptydów jest gwarancją, że będzie on łatwo przyswojony przez organizm. Peptydy kolagenu w naszych kolagenowych produktach są bardzo łatwo trawione i przyswajane przez organizm. Po spożyciu dalej są rozkładane do mniejszych peptydów, które ”przyciągane” są przez fibroblasty.

Skuteczne działanie udowodnione badaniami Kilka badań przeprowadzonych przez ostatnie dziesięć lat na fibroblastach w ludzkim ciele wykazało, że peptydy kolagenu pobudzają organizm do produkcji własnego kolagenu poprzez aktywację fibroblastów. Badania te dowiodły, że dzienne spożycie od 2,5 do 10 g peptydów kolagenu przez okres od 4 do 12 tygodni pozytywnie wpływa na poziom nawilżenia, elastyczność, wygładzenie zmarszczek oraz jędrności skóry.

 

Źródła:

  1. Proksch, E. Schunck, M. Zague, V. Segger, D. Degwert, J. and Oesser, S. (2014). Oral intake of specific collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol. Physiol., Vol 27, Iss. 3, 113-119.
  2. Choi, S.Y., Ko, E.J., Lee, Y.H., Kim, B.G., Shin, H.J., Seo, D.B., Lee, S.J., Kim, B.J. and Kim M.N.(2013). Effect of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomize, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy – online ahead of print.
  3. Kantor, I. Donikyan, L.A. Simon, E. and Wollschlaeger, B. (2002). Results of a study evaluating the use of a dietary supplement formula in the management of age-related skin changes in women with moderate to severe wrinkling of the periorbital area. The Journal of the American Nutraceutical Association, Vol. 5, Iss. 2, 10-19.
  4. Proksch, E. Segger, D. Degwert, J. Schunck, M. Zague, V. and Oesser, S. (2014). Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on humanskin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol. Physiol., Vol. 27, Iss. 1, 47-55.
  5. Ohara, H. Ito, K. Lida, H. and Matsumoto, H. (2009). Improvement in the moisture content of the stratum conreum following 4 weeks of collagen hydrolysate Ingestion. Nippon Shokuhln Kagaku Kogaku Kaishi (J. Soc. Food Scl. Technol.) Vol. 56, Iss. 3, 137-145.