Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i często od tego, jakie zjemy zależy ile energii będziemy mieć i jak będziemy się czuli przez cały dzień. Przygotowaliśmy dla Was trzy przepisy na słodkie, ale zdrowe śniadanie z wykorzystaniem superfoods. Smacznego!
Przepis na pudding chia z dodatkami
Składniki:
- 3-4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe bądź inne ulubione)
- ½ łyżki stevi (Słodziki)
- Dowolne owoce, granola lub masło orzechowe
Sposób przygotowania:
1. W misce lub słoiku zmieszaj wszystkie składniki.
2. Odstaw na 5 minut i zamieszaj, aby „rozbić” wszystkie ewentualne grudki. Przykryj i odstaw do lodówki na 1-2 godziny (może być nawet na całą noc). Chia pudding powinien być gęsty, nie płynny. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty, dodaj więcej nasion chia, wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
3. Ozdób pudding ulubionymi owocami, granolą lub masłem orzechowym.
Przepis na proteinowe pancake z mąki migdałowej z ksylitolem
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 1 miarka białka WPC wanilia lub białka grochu
- 2 jajka
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka ksylitolu (Ksylitol 1kg)
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki razem i smaż na patelni, jak klasyczne naleśniki.
Przepis na kokosowe muffinki z borówkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 6 jajek
- ¼ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki nasion chia
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 5 łyżek stevi
- 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli himalajskiej jodowanej
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę kokosową, sodę i sól w misce.
- Zmiksuj razem mleko, stevię, jajka, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Dodaj nasiona chia i miksuj na niskich obrotach. Odstaw na 5-10 minut.
- Zmiksuj razem suche składniki z mokrymi.
- Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do specjalnej foremki na muffinki.
- Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 250 stopni aż muffinki nabiorą lekko złotego odcienia.