Oleje kokosowe
BIO olej kokosowy VIRGIN 900ml
z 36,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objętość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Olej kokosowy rafinowany 900ml
19,94 zł
OLEJ KOKOSOWY (rafinowany, bezzapachowy)
Składniki: 100% olej kokosowy rafinowany bezzapachowy
Sposób użycia: może być używany w procesie pieczenia, doskonały do smażenia w wysokich temperaturach oraz do smarowania pieczywa w zastępstwie masła.
Przepis na SMALEC WEGETARIAŃSKI
1 drobna pokrojona cebula, 3 ząbki posiekanego czosnku, ¼ szklanki oleju, ⅓ szklanki oleju kokosowego, 1 starte jabłko, ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie). Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki. Gdy olej kokosowy się rozpuści, wymieszać, zdjąć z ognia. Wlać do pojemnika, schłodzić.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna / Energy
3426 kJ / 833 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat, of which:
- kwasy tłuszczowe nasycone / saturates
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone / mono-unsaturates
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone / polyunsaturates
93 g
84 g
6,4 g
1,9 g
Węglowodany w tym: Carbohydrate, of which:
- cukry / sugars
0 g
0 g
Białko / protein
0 g
Sól / salt
0 g
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed końcem: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na wieczku.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Olej kokosowy ma postać stałą do temperatury 25 ºC, powyżej której zmienia stan skupienia na płynny. Wielokrotne zmiany stanu skupienia nie wpływają na wartość odżywczą i jakość oleju.
BIO olej kokosowy VIRGIN 500ml
25,99 zł
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN
Na zimno tłoczony (Nierafinowany)
Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu.
Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny.
Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS.
Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość.
Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS
Korzystamy z lokalnych dostawców.
Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin
Sposób użycia:
do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło.
Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio?
„Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka.
Smak, ale przede wszystkim jakość!
Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu.
Pochodzenie ma znaczenie!
Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA.
Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna
3704 kJ / 885 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
100 g
94 g
Węglowodany
- w tym cukry
0 g
0 g
Białko
0 g
Sól
0 g
Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia:
Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Objetość netto 900 ml
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94g
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Olej kokosowy rafinowany 500ml
13,64 zł
OLEJ KOKOSOWY (rafinowany, bezzapachowy)
Składniki: 100% olej kokosowy rafinowany bezzapachowy
Sposób użycia: może być używany w procesie pieczenia, doskonały do smażenia w wysokich temperaturach oraz do smarowania pieczywa w zastępstwie masła.
Przepis na SMALEC WEGETARIAŃSKI
1 drobna pokrojona cebula, 3 ząbki posiekanego czosnku, ¼ szklanki oleju, ⅓ szklanki oleju kokosowego, 1 starte jabłko, ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie). Cebulkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać pozostałe składniki. Gdy olej kokosowy się rozpuści, wymieszać, zdjąć z ognia. Wlać do pojemnika, schłodzić.
Wartość odżywcza w 100 ml produktu
Wartość energetyczna / Energy
3426 kJ / 833 kcal
Tłuszcz, w tym: / Fat, of which:
- kwasy tłuszczowe nasycone / saturates
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone / mono-unsaturates
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone / polyunsaturates
93 g
84 g
6,4 g
1,9 g
Węglowodany w tym: Carbohydrate, of which:
- cukry / sugars
0 g
0 g
Białko / protein
0 g
Sól / salt
0 g
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05-480 Karczew
www.intenson.pl
Najlepiej spożyć przed końcem: Numer partii / Data przydatności do spożycia / Kraj pochodzenia znajdują się na wieczku.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Olej kokosowy ma postać stałą do temperatury 25 ºC, powyżej której zmienia stan skupienia na płynny. Wielokrotne zmiany stanu skupienia nie wpływają na wartość odżywczą i jakość oleju.
Zdrowe tłuszcze to te zawierające kwasy Omega 3 i 6, jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapobiegają chorobom serca oraz usprawniają pracę mózgu pomagając zachować młodość.
Kontakt
Tel. 531 942 019
kontakt@intenson.pl
hurt@intenson.pl
Quilo Sp. z o.o.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska