Owsiane
Produkty Owsiane
Bezglutenowe płatki owsiane 400g
z 10,09 zł
PŁATKI OWSIANE bezglutenowe
Płatki owsiane mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Płatki najczęściej używane są do przygotowania popularnej, tradycyjnej owsianki bardzo często spożywanej o poranku. Mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz stanowią źródło białka.
Sposób użycia: można mieszać z mlekiem, kefirem, maślanką, jogurtem. Mogą służyć do zagęszczania sosów i gulaszy. Dodawane są do niektórych rodzajów pieczywa, ciastek, ciasteczek, dietetycznych batonów oraz musli.
Przepis na owsiankę: W rondlu podgrzać 200 ml mleka z miodem (można zastąpić cukrem bądź ksylitolem), następnie wsypać 4-5 łyżek płatków i chwilę gotować. Można dodać np. starte jabłko, garść bakalii, cynamon.
Najnowsze odkrycie: większe spożycie błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca i raka!
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Otago w Nowej Zelandii wykazały bezpośredni związek pomiędzy większym spożyciem błonnika a redukcją ryzyka wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz raka jelita grubego.
Systematyczne prowadzone badania przez prawie 40 lat wykazały, że u pacjentów z dietą bogatą w błonnik w porównaniu z tymi, którzy błonnika spożywali najmniej, ryzyko śmierci i chorób związanych z chorobą wieńcową, zawałem, cukrzycą typu 2 i rakiem jelita grubego spadło aż o 15-30%. Te badania będą wykorzystane przez Światową Organizację Zdrowia do wydania nowych rekomendacji w kwestii spożycia błonnika.
25 gramów błonnika
Autor badania, Dr Andrew Reynolds jest zdania, że rezultaty wskazują na konieczność włączenia większej ilości błonnika do diety. „Nasze badanie pokazało, że powinniśmy spożywać co najmniej 25 do 29 gramów błonnika dziennie, jednak większość z nas konsumuje mniej niż 20 gramów” – wyjaśnia dr Reynolds. Współautor badania profesor Jim Mann potwierdza, że wyniki badań są przełomowe. „Te badania są istotne, ponieważ w opinii publicznej wciąż jest kilka niejasności w kwestii tego, jak wybierać nasze posiłki i jaki wpływ mają nasze wybory na ryzyko wystąpienia pewnych chorób. Wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że błonnik ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale teraz mamy na to twarde dowody.”
Przełomowe badania
Analiza obejmowała 58 badań klinicznych oraz 185 badań z całego świata, które traktują o wpływie błonnika, pełnowartościowej żywności oraz indeksie glikemicznym. Profesor Mann uważa, że badanie te jest unikalne, ponieważ przeanalizowało szereg indykatorów oraz przebiegów chorób. Poprzednie badania uwzględniały tylko jeden czynnik i niewielką liczbę chorób. Badania wykazały, że osoby, które zwiększyły ilość błonnika w diecie miały niższą wagę ciała oraz poziom cholesterolu. „Okazało się, że wysokobłonnikowa dieta ma ogromny wpływ na ochronę organizmu przeciwko chorobom serca, cukrzycy oraz rakowi” – wyjaśnia profesor Mann.
Wartość odżywcza w 100 g produktu**
Wartość energetyczna
1380 kJ / 327 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone
4,9 g
0,8 g
2,1 g
1,8 g
Węglowodany, w tym:
- cukier
- skrobia
62 g
1,2 g
58 g
Błonnik pokarmowy
8,5 g
Białko
14 g (17%*)
Sól
0,01 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 100% bezglutenowe płatki owsiane
Kraj pochodzenia*: Irlandia
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
Data przydatności do spożycia i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Dostępne w opakowaniach: 400 g
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
** w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Bezglutenowe musli + Chia 200g
8,39 zł
BEZGLUTENOWE MUSLI + CHIA
Bezglutenowe musli owsiane + chia powstało z połączenia bezglutenowych płatków owsianych z suszonymi owocami oraz nasionami chia. Dzięki temu charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który wspomaga codzienną pracę układu pokarmowego oraz stanowi źródło białka, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem stanowi wyśmienity, pożywny posiłek zwłaszcza dla wegan i wegetarian.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna
1470 kJ / 350 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
9,6 g
1,1 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
55 g
8,2 g
Błonnik
11 g
Białko
13 g (15%*)
Sól
0,8 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Składniki: 73% bezglutenowe płatki owsiane; 13% owoce: 9% daktyle suszone w kostce (97% daktyle, 3% mąka ryżowa), 4% ananas suszony, malina liofilizowana; 5% chia; 5% nasiona słonecznika, 4% siemię lniane
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05 – 480 Karczew
www.intenson.pl
Musli z kawałkami czekolady i banana 200g
7,34 zł
Musli z kawałkami czekolady i banana
Składniki: płatki owsiane 67,3%, rodzynki 9,0% (rodzynki, olej słonecznikowy), słodzik: erytrytol, pestki słonecznika, amarantus ekspandowany, kawałki czekolady 3,9% [cukier, miazga kakaowa, niskotłuszczowe kakao proszek, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat wanilii], suszony banan 2%, niskotłuszczowe kakao proszek 1,5%, naturalny aromat czekoladowy. Bez GMO. Produkt może zawierać orzechy (orzechy laskowe, migdały), mleko (łącznie z laktozą), soje.
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze od 5°C do 25°C w wilgotności nie wyżej niż 75%.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę, Zawiera naturalnie występujące cukry.
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska
Masa netto 200g
Bezglutenowe musli + Detox 200g
8,39 zł
Bezglutenowe musli + Detox 200g
MUSLI OWSIANE DETOX
Musli owsiane + detox należą do kategorii musli, które powstały poprzez połączenie płatków owsianych z owocami i ziarnami. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, który wspomaga codzienną pracę układu pokarmowego. Musli stanowi także źródło białka. W połączeniu z mlekiem lub jogurtem stanowi wyśmienity, pożywny posiłek.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę.
Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna
1410 kJ / 335 kcal
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
5,6 g
0,9 g
Węglowodany, w tym:
- cukry
60 g
12 g
Błonnik
11 g
Białko
12 g
Sól
0,7g
Składniki: płatki owsiane 69%, suszone owoce 19% [rodzynki 10% (rodzynki 99,5%, olej słonecznikowy 0,5%), suszona morwa biała 6,9%, suszone jagody goji 1,7%, 0,5% jabłko liofilizowane], ziarna 7% [słonecznik 3,4%, amarantus ekspandowany 3,4%], błonnik jabłkowy 5,1%
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: INTENSON S.A.
Całowanie 94 G
05- 480 Karczew
www.intenson.pl
Data przydatności i numer partii podane na opakowaniu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu.
Dostępne w opakowaniach: 200 g
* w zależności od partii (aktualna wartość odżywcza na opakowaniu)
Musli z jagodami goji i ekstraktem acai 200g
7,34 zł
Musli z jagodami goji i ekstraktem acai
Składniki: płatki owsiane 69,2%, rodzynki 9,0% (rodzynki, olej słonecznikowy), pestki słonecznika bez łuski, słodzik: erytrytol, jagody goji 3% (Licium barbarum L), ekstrakt acai 1% (Euterpea oleracea), siemię lniane, naturalny aromat wanilii, aromat truskawkowy. Produkt może zawierać orzechy (orzechy laskowe, migdały), mleko (łącznie z laktozą), soje. Bez GMO.
Przechowywanie: Przechowywać przy temperaturze od 5°C do 25°C w wilgotności nie wyżej niż 75%.
Sposób użycia: Stosować jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub do bezpośredniego spożycia jako pożywną przekąskę. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Producent: Intenson S.A
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Masa netto 200g
Kontakt
Tel. 531 942 019
kontakt@intenson.pl
hurt@intenson.pl
Quilo Sp. z o.o.
Całowanie 94G
05-480 Karczew
Polska