Witamina E - jakie ma działanie? Kiedy warto suplementować?

Witamina E - jakie ma działanie? Kiedy warto suplementować?

Witamina E ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Wykazuje bardzo różnorodne właściwości i bierze udział w wielu odmiennych, istotnych procesach zachodzących w naszym organizmie. Składnik ten należy, wraz z witaminami A, D oraz K, do grupy związków określonych jako tokoferole, czyli zbioru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. A co to oznacza? Mianowicie, składniki nazywane tokoferolami charakteryzują się tym, iż są magazynowane w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem. Witaminę E znajdziemy głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego o dużej zawartości tłuszczu, jednak znajdą się także nieliczne produkty odzwierzęce, w których występuje. Na rynku suplementów diety można spotkać się z witaminą E w różnych formach, zarówno kapsułek, proszku, jak i w dość specyficznej formie płynnej.

 

Witamina E - co to jest? Najważniejsze informacje

 

Witamina E ma ogromny wpływ na organizm człowieka. Jej zastosowania są liczne i bardzo zróżnicowane, gdyż bierze ona udział w ogromie ważnych procesów odbywających się w ludzkim organizmie. Witamina ta może m.in. zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, znacząco poprawić kondycję mięśni, ale również jej ważną rolą jest pozytywny wpływ na płodność. Ponadto, ma zastosowanie w dbaniu o urodę. To tylko kilka właściwości tego składnika pokazujących, że naprawdę warto się nim zainteresować.

 

 

Witamina E - właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Witamina E posiada następujące właściwości:

 

·      Witamina E zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, m.in. nowotwory.

Witamina E może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, ale również może być wsparciem w ich leczeniu, zmniejszając ryzyko pogłębienia się tych poważnych chorób. Mowa tutaj przede wszystkim o raku wątroby oraz raku prostaty (głównie w przypadku osób palących nałogowo papierosy). Oprócz wspomagania leczenia nowotworów, witamina E ma również udowodnione działanie w zapobieganiu tworzenia się zakrzepów. Obniża ona także zły cholesterol w organizmie.

 

·  Witamina E przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru we krwi.

Wszelkie badania wykazują znaczącą rolę witaminy E w zwiększaniu pozytywnych skutków działania preparatów insulinowych, więc można dzięki niej osiągnąć bardziej ustabilizowany poziom cukru we krwi. Zatem, o odpowiednią dzienną dawkę tej witaminy powinny koniecznie zadbać osoby borykające się z cukrzycą.

 

·  Witamina E wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego.

O regularną podaż witaminy E powinny zadbać osoby cierpiące na choroby związane z sercem. Składnik ten pozwala mianowicie zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne schorzenia dotyczące serca, ale również przyczynić się do utrzymania dobrego, stabilnego zdrowia w przypadku osób będących np. po zawale.

 

·  Witamina E wspomaga płodność.

Witamina E nazywana jest niekiedy potocznie „witaminą płodności”. Jest ona niezbędna do pomocy przy prawidłowym funkcjonowaniu narządów rozrodczych. Jeśli w organizmie mężczyzny dojdzie do niedoboru witaminy E, może mieć to bardzo przykre konsekwencje, ponieważ prawdopodobne jest, iż dojdzie wtedy do nieprawidłowości w strukturze męskich plemników.

 

·  Witamina E odgrywa ważną rolę w organizmie kobiet będących w ciąży.

Witamina E jest niezbędna dla kobiet w okresie ciąży. Ma ona bowiem duży wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Witamina ta, stosowana w duecie z kwasem foliowym, może zapobiec uszkodzeniom układu nerwowego oraz niekiedy cofnąć rozwój wad wrodzonych dziecka. Odpowiednia dzienna dawka witaminy E jest szczególnie istotna dla kobiet będących w III trymestrze ciąży. Jej niedobory w tym okresie, mogą skutkować w skrajnych przypadkach nawet przedwczesnym porodem lub utratą płodu. Zatem, będąc w ciąży warto poważnie rozważyć włączenie tego składnika do codziennej suplementacji, oczywiście tylko po konsultacji z lekarzem prowadzącym.

 

·  Witamina E – „witaminą młodości”.

Witamina E nazywana jest już od dawna „witaminą młodości” ze względu na swoje przeciwstarzeniowe działanie dla skóry. Jest bowiem silnym antyoksydantem, zdolnym do neutralizacji wolnych rodników. Co za tym idzie, jeśli będziemy dostarczać sobie codziennie odpowiedniej ilości tego składnika, możemy znacząco spowolnić proces powstawania zmarszczek. Witamina E, ze względu na swoje właściwości „upiększające”, ma również od lat zastosowanie jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych, głównie dla skór dojrzałych.

 

Pozostałe właściwości witaminy E:

  • ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym
  • wsparcie dla funkcjonowania wzroku
  • wpływ na prawidłową wydolność mięśni.

 

 

Witamina E - zapotrzebowanie i dawkowanie

 

Zapotrzebowanie na witaminę E zależy od kilku czynników, głównie od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Tak jak w przypadku wielu innych składników, kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla poszczególnych grup wynosi:

  • narodziny do 6. miesiąca życia: 4 mg dziennie
  • niemowlęta w wieku od 7. do 10. miesiąca życia: 5 mg dziennie
  • dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia: 6 mg dziennie
  • dzieci w wieku od 4. do 7. roku życia: 7 mg dziennie
  • dzieci w wieku od 9. do 13. roku życia: 11 mg dziennie
  • nastolatki w wieku od 14. do 18. roku życia: 15 mg dziennie
  • dorośli: 15 mg dziennie
  • kobiety w ciąży: 15 mg dziennie
  • matki karmiące piersią: 19 mg dziennie.

 

 

Niedobór witaminy E - objawy i przyczyny

 

Niedobór witaminy E jest na szczęście ciężki do uzyskania, gdyż nawet w przeciętnej, poprawnej diecie dostarczamy jej odpowiednią ilość do organizmu. Jednak, jeśli już nastąpi niedobór tej witaminy, może być on dla nas niezwykle groźny. Stan braku witaminy E w organizmie przez dłuższy czas może skutkować znacznym przyspieszeniem starzenia się komórek ciała oraz rozwojem ciężkich chorób, jak np. nowotwory, choroba wieńcowa czy miażdżyca. Na niedobór tego składnika narażone są przede wszystkim osoby zmagające się z problemami dotyczącymi wchłanialności tłuszczów, ale również ludzie cierpiący na mukowiscydozę czy celiakię, oraz na bardzo rzadką chorobę genetyczną – zespół Bassena – Kornzweiga.

 

Symptomy niedoboru witaminy E w organizmie to:

  • ogólne zmęczenie
  • anemia
  • starzenie się skóry
  • pogorszenie widzenia
  • problemy z koncentracją
  • problemy z zębami i kośćmi
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci
  • większa podatność na infekcje
  • problemy mięśniowe – bolesność, w skrajnych przypadkach – zanik mięśni.

 

Nadmiar witaminy E - objawy i przyczyny przedawkowania

 

Przedawkowanie witaminy E jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, gdyż wydalana jest ona z organizmu wraz z moczem, jednak, jak w przypadku wszystkich składników, jest to oczywiście osiągalne. Uzyskanie nadmiaru tej witaminy w organizmie możliwe jest tylko w przypadku długotrwałego jej przyjmowania w formie leku w dawce wynoszącej ponad 1000 mg na dzień. Dostarczana wyłącznie w diecie, nigdy nie jest w stanie osiągnąć w organizmie wartości ponad normę. Jakie są objawy nadmiaru witaminy E?

 

  • osłabienie mięśni
  • krwawienie
  • bóle głowy
  • pogorszenie widzenia lub podwójne widzenie
  • zmęczenie
  • nadmierna senność
  • zaburzenia w gospodarce jelitowej.

 

 

 

Źródła witaminy E w jedzeniu

 

Witamina E występuje w większości w produktach pochodzenia roślinnego, głównie tych zawierających znaczącą ilość tłuszczy – orzechów, nasion czy olejów, ale nie tylko. Możemy spotkać ten składnik także w grupie produktów odzwierzęcych, jednak lista jedzenia pochodzącego od zwierząt, w którym znajdziemy witaminę E, nie jest zbyt długa. Zatem w przypadku tej witaminy, źródła roślinne są zdecydowanie lepsze.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produkty stanowiące dobre źródło witaminy E to:

 

  • oleje, np. słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, kukurydziany
  • margaryny na bazie powyższych olejów
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • zarodki pszenne
  • otręby pszenne
  • płatki owsiane
  • nasiona słonecznika
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • orzechy arachidowe
  • niektóre ryby, np. mintaj, łosoś, makrela, śledzie
  • niektóre warzywa, np. pomidor, dynia, brokuł, papryka, kapusta, jarmuż, szpinak, szczypiorek, pietruszka, marchew, brukselka, soja
  • niektóre owoce, np. awokado, czarna porzeczka, morela, brzoskwinia
  • drób
  • pieczywo ciemne
  • ryż brązowy
  • wątróbka
  • jaja
  • mleko i przetwory mleczne
  • inne produkty zbożowe.

 

 

Witamina E – kiedy najlepiej przyjmować?

 

Witamina E, podobnie jak niektóre inne witaminy, m.in. A, D czy K, jest składnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach, a co za tym idzie, należy przyjmować ją z posiłkiem lub zaraz po nim. Ważne, by posiłek, z którym lub po którym ją spożywamy, był bogaty właśnie w tłuszcze. Natomiast pora dnia, w której stosujemy ten składnik, nie jest zbyt istotna.

 

Z czym łączyć witaminę E?

 

W celu zwiększenia wchłanialności witaminy E, warto jest połączyć ją z większymi dawkami witamin z grupy B, witaminy A, C oraz fosforu, selenu, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Z czym nie łączyć witaminy E?

Należy pamiętać o tym, by nie łączyć witamy E z lekami na przeczyszczenie oraz ze środkami hormonalnymi. Również połączenie jej z hormonami tarczycy może pogarszać wchłanialność tego składnika. Ponadto, aktywność witaminy E niwelowana jest przez palenie papierosów.

Witamina E odporna jest na wysokie temperatury, jednak ciężko utrzymuje się przy temperaturach bardzo niskich – mrożeniu oraz przy ekspozycji na tlen i silne działanie słońca. Co za tym idzie, produkty zawierające ten składnik powinny być przechowywane w miejscu zacienionym oraz najlepiej w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Produkty z naszego sklepu, które zawierają witaminę E

 

Produktem obecnym w naszym sklepie zawierającym witaminę E jest Green Superfood Elixir - koktajl o właściwościach pobudzająco – orzeźwiających wzbogacony o naturalną alternatywę dla kawy, czyli guaranę. Green Superfood Elixir posiada bardzo pokaźną ilość składników odżywczych i dzięki temu może być świetnym uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania człowieka na owoce i warzywa. Wśród swoich licznych, idealnie dobranych składników, nasz Elixir posiada w składzie m.in. młody jęczmień, czyli superfood mający zdolność eliminowania toksyn z organizmu, zawierający w sobie liczne witaminy – E, A, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto, w koktajlu tym znajdują się także cenne superfoods - chlorella oraz spirulina.

 

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego Intenson.pl, gdzie mogą Państwo znaleźć również naturalne kolageny oraz ekologiczne suplementy diety – produkty potrafiące kompleksowo zadbać o nasze zdrowie – i to psychicznie, i fizyczne. Ponadto, zapraszamy do zapoznania się z naszymi premium superfoods dającymi świetne rezultaty w kwestii odżywiania organizmu.

 

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

 

Bibliografia

 

  1. Schoendorfer N., Davies P., Micronutrient interrelationships: synergism and antagonism; Micronutritients, 2012
  2. Witaminy i mikroelementy. Przewodnik USP, praca zbiorowa, Warszawa 1998
  3. Colombo ML. An update on vitamin E, tocopherol and tocotrienol-perspectives. Molecules. 2010 Mar