Seitan to w 100% wegański produkt, który cieszy się popularnością wśród wegan i wegetarian. W przeciwieństwie do tofu i tempehu nie zawiera soi, dlatego może być spożywany przez osoby, które z jakiegoś powodu nie włączają tego produktu do swojej diety.
Po przygotowaniu seitan posiada strukturę przypominającą mięso, dlatego świetnie się sprawdzi jako zamiennik we wszystkich popularnych daniach mięsnych tj. hamburger, stek, gulasz, kotlety itd. Można go smażyć, piec, dusić oraz grillować zupełnie tak, jak mięso. Jego smak zależy od przypraw, jakie dodasz.
Seitan jest świetnym źródłem białka – składa się w aż 75% z białka. Ponadto, jest niskokaloryczny. Seitan to inaczej białko pszenne dlatego nie poleca się go stosować osobom uczulonym bądź z nietolerancją na gluten.
Seitan przygotujesz w 3 prostych krokach:
- Do miski wlej szklankę wody i wsyp cały seitan w proszku z torebki. Mieszaj (najlepiej widelcem), aby nie powstały grudki do momentu, aż ciasto wchłonie całą wodę.
- W garnku średniej wielkości zagotuj 1,5 litra wody, dodaj szczyptę soli. Gotowe ciasto podziel i pokrój na kawałki wielkości orzecha włoskiego, każdy kawałek lekko spłaszcz dłonią.
- Wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut.
Po przygotowaniu seitana możesz go marynować w jednej z poniższych marynat, a następnie smażyć bądź piec. Pamiętaj, aby marynować seitana przez minimum 15 minut.
Marynata z czerwonego wina
- 100 ml czerwonego wina
- 100 ml sosu sojowego (musi być w równej proporcji z czerwonym winem)
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- Przyprawy do smaku: pieprz cayenne, czosnek, papryka na ostra, sól.
Marynata cytrynowo-musztardowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka syropu klonowego lub agawy
- ⅛ łyżeczka czarnego pieprzu
Marynata Sriracha
- 2 łyżki przyprawy Sriracha
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka agawy lub syropu klonowego
Marynata balsamiczna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
Tajska marynata orzechowa
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 ½ łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki agawy
- ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
Marynata kokosowo-curry
- ½ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry w proszku