DARMOWA DOSTAWA od 200 PLN - WYSYŁKA 24H

Dieta roślinna wzmocni odporność na czas pandemii koronawirusa – zalecenia polskich immunologów.

Polska Akademia Nauk opublikowała artykuł traktujący o koronawirusie. Dowiadujemy się z nich, że koronowirus jest wirusem bardzo zakaźnym, natomiast daleko mu do zakaźności innych wirusów tj. wirus odry czy ospy wietrznej. Większość zakażonych tych wirusem doświadcza niezbyt nasilonych objawów, które pojawiają się między drugim a czternastym dniem od zakażenia. Charakterystycznymi objawami COVID-19 są gorączka, męczący kaszel, uczucie duszności, a w wyjątkowych przypadkach – problemy z oddychaniem.

Naukowcy wskazują również na fakt, że zwiększone ryzyko powikłań dotyczy przede wszystkich osób mających deficyty odporności, które mają charakter wrodzony bądź nabyty.

Jak nie osłabiać swojej odporności?

Polscy immunolodzy zalecają stosowanie się do kilku prostych zasad. Stosując się do nich będziemy mieć pewność, że nie osłabiamy naszego układu odpornościowego. Wśród tych czynników wymieniają:

  • Nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu, palenie tytoniu, przyjmowanie narkotyków,
  • Przewlekły deficyt snu,
  • Nieprawidłowe odżywianie się,
  • Brak wysiłku fizycznego.

Co więc zalecają naukowcy?

Oprócz wszystkim znanym zaleceniom tj. częste mycie rąk, czy unikanie dużych skupisk ludzi immunolodzy zalecają przejście na dietę roślinną, a w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka.

Jakie są zalety diety roślinnej?

Podstawę diety roślinnej stanowią warzywa, owoce, produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz orzechy. Każdą z tych wymienionych grup pokarmowych cechuje wysoka zawartość wartości odżywczych, mikroelementów oraz witamina, a stosunkowo niska kaloryczność. Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami zarówno bakteryjnymi, jak i wirusowymi. Zawierają cenne antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe działania wolnych rodników. Poza tym ta grupa produktowa jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego, a tam z kolei znajduje się „centrum” naszej odporności.

 

Jeśli brakuje Wam pomysłu na szybki lunch bądź dodatek do obiadu bazujący na składnikach roślinnych to polecamy quinotto - pyszna mieszanka quinoi z kaszą jaglaną z dodatkiem warzyw. 

 

 

Źródło: https://informacje.pan.pl/index.php/informacje/materialy-dla-prasy/2909-koronawirus-zalecenia-immunologow