Już na pierwszy rzut oka zarówno spirulina, jak i chlorella wyglądają na składniki odżywcze, które warto włączyć do swojej diety. Są zielone, czyli naturalnie kojarzą się ze zdrowiem, a co więcej pochodzą prosto z natury, więc na pewno są korzystne dla naszego zdrowia.
Spirulina i chlorella – czym się różnią?
Zarówno spirulina, jak i chlorella są algami słodkowodnymi, natomiast dostarczają różnych korzyści dla organizmu, dlatego przyjmowanie ich razem jest najlepszym dla naszego zdrowia połączeniem.
Chlorella zawiera więcej żelaza oraz nieco więcej kwasów tłuszczowych Omega-3, natomiast spirulina jest bogatsza w białko i potas. Chlorella zawiera znaczne ilości cennej witaminy B12, a z kolei spirulina witaminy B1.
- Oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.
Połączenie alg chlorelli oraz spiruliny daje bardzo pozytywne rezultaty w oczyszczaniu organizmu. Spirulina posiada właściwości alkalizujące (odkwaszające) organizm, co zwiększa czynność wątroby, która pełni kluczową rolę w procesie detoksykacji. Ponadto, spirulina zawiera chlorofil, który jest znany ze swoich właściwości detoksykujących. Pomaga on usuwać toksyny tj. metale ciężkie i inne zanieczyszczenia znajdujące się we krwi.
- Zawierają cenne kwasy Omega-3.
Ryby są uważane za najlepsze źródło zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3. Czy zastanawiałeś się kiedyś w jaki sposób ryby pozyskują ten składnik odżywczy? Jedząc glony! Badanie, w którym porównano olej z alg z porcją gotowanego łososia wykazało, że każdy z nich ma mniej więcej taką samą zawartość kwasów Omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi oraz działają przeciwzapalnie. Wykazano również, że kwasy Omega-3 zwiększają poziom dopaminy i powstrzymują depresję.
- Dostarczają całego kompletu aminokwasów.
Niewiele jest pokarmów roślinnych, które dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasów, a akurat spirulina i chlorella do nich należy. Obie algi zawierają cały komplet aminokwasów tj. izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, histydyna i walina. Aminokwasy pełnią wiele niezbędnych funkcji w organizmie tj. naprawa tkanek, wchłanianie składników odżywczych, budowa masy mięśniowej, czy regeneracja po kontuzji. Spirulina i chlorella są doskonałym roślinnym źródłem pełnowartościowego białka.
- Poprawiają stan cery.
Spirulina przyśpiesza odnowę komórkową, co znacznie ułatwia organizmowi proces gojenia. Ponadto, spirulina może również zapobiegać przerostowi drożdżaków, co pomaga Twojej skórze regenerować się po wysypkach i wypryskach trądzikowych. Chlorella zawiera składniki odżywcze niezbędne do syntezy kolagenu, dzięki czemu skóra jest elastyczna oraz gładka. Jedno z badań przeprowadzonych w 2016 roku wykazało, że chlorofil zawarty w chlorelli pomaga organizmowi odwrócić uszkodzenia spowodowane promieniowaniem.
- Wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami.
Zarówno chlorella, jak i spirulina to źródło cennych witamin i mikroelementów tj. cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Obie algi w swoim składzie zawierają enzymy chroniące przed wolnymi rodnikami, które osłabiają organizm podczas pojawiającej się choroby. Codzienne przyjmowanie chlorelli oraz spiruliny pozwala na złagodzenie skutków infekcji, ponieważ komórki nie muszą wykorzystywać zasobów własnych magazynów. Ponadto, wykazują silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589030/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29651972/