Super Food - przepisy na słodkie zdrowe śniadania

Super Food - przepisy na słodkie zdrowe śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i często od tego, jakie zjemy zależy ile energii będziemy mieć i jak będziemy się czuli przez cały dzień. Przygotowaliśmy dla Was trzy przepisy na słodkie, ale zdrowe śniadanie z wykorzystaniem superfoods. Smacznego!

 

Przepis na pudding chia z dodatkami 

Składniki:

  • 3-4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka (kokosowe, migdałowe bądź inne ulubione)
  • ½ łyżki stevi (Słodziki)
  • Dowolne owoce, granola lub masło orzechowe

Sposób przygotowania:

1. W misce lub słoiku zmieszaj wszystkie składniki.

2. Odstaw na 5 minut i zamieszaj, aby „rozbić” wszystkie ewentualne grudki. Przykryj i odstaw do lodówki na 1-2 godziny (może być nawet na całą noc). Chia pudding powinien być gęsty, nie płynny. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty, dodaj więcej nasion chia, wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

3. Ozdób pudding ulubionymi owocami, granolą lub masłem orzechowym.

pudding chia

Przepis na proteinowe pancake z mąki migdałowej z ksylitolem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 miarka białka WPC wanilia lub białka grochu
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu (Ksylitol 1kg)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki razem i smaż na patelni, jak klasyczne naleśniki.

proteinowe pancake z mąki migdałowej z ksylitolem

Przepis na kokosowe muffinki z borówkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 6 jajek
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki  nasion chia
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 5 łyżek stevi
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej jodowanej 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę kokosową, sodę i sól w misce.
  2. Zmiksuj razem mleko, stevię, jajka, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Dodaj nasiona chia i miksuj na niskich obrotach. Odstaw na 5-10 minut.
  3. Zmiksuj razem suche składniki z mokrymi.
  4. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Wyłóż ciasto do specjalnej foremki na muffinki.
  6. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 250 stopni aż muffinki nabiorą lekko złotego odcienia.
Kokosowe muffinki z borówkami