Czym jest inulina?
Inulina jest składnikiem roślinnym występującym w roślinach m.in. w cykorii. Jest fruktanem, dlatego nie jest trawiona przez układ pokarmowy. Trafia natomiast do jelit, gdzie pełni funkcję prebiotyku, czyli substancji, która odżywia żyjące tam bakterie. Bakterie jelitowe przekształcają inulinę w kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki jelit.
Jak działa inulina?
Poprawia trawienie
Mikroflora bakteryjna składa się z populacji tzw. dobrych i złych bakterii. Utrzymywanie właściwego balansu pomiędzy tymi dwoma rodzajami bakterii jest kluczowe, aby utrzymać jelita w zdrowiu oraz chronić przed chorobami. Badania wykazały, że inulina może wspomagać rozwój korzystnej flory bakteryjnej, a z kolei wzrost ilości tych bakterii pomaga poprawiać trawienie, odporność oraz ogólne samopoczucie.
U wielu osób inulina przynosi także ulgę w zaparciach. Badanie przeprowadzone na starszych osobach przez 4 tygodnie wykazało, że regularne, codzienne przyjmowanie 15 g inuliny wspiera trawienie oraz łatwość i częstotliwość wypróżnień.
Wspiera utratę wagi
Spożywanie 21 g inuliny dziennie przez osoby z nadwagą oraz otyłe zmniejsza poziom hormonu odpowiedzialnego za wysyłanie sygnałów o głodzie, tym samym zwiększając poziom tego, który powoduje uczucie sytości. Badanie, w którym osoby z nadwagą przez 18 tygodni regularnie spożywały inulinę straciły ok. 7,6% masy ciała.
Jak spożywać inulinę?
Inulina jest łagodnie słodka w smaku, przy tym samym niskokaloryczna (1,5 kcal w 1g). Można ją stosować, jako zamiennik cukru oraz tłuszczu w celu obniżenia kaloryczności potraw. Stosowana, jako zamiennik tłuszczu nadaje kremowej konsystencji, dlatego idealnie sprawdzi się, jako zagęszczać do sosów, czy zup zamiast śmietany.
Właściwości inuliny w skrócie:
- wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelit
- reguluje pracę jelit
- wspiera układ odpornościowy
- wspomaga redukcję masy ciała
- redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów
- poprawia wchłanianie minerałów