Selen - rola, objawy niedoboru, bogate źródła w diecie

Selen - rola, objawy niedoboru, bogate źródła w diecie

Składniki mineralne to ważne elementy, codziennie regulujące pracę wielu narządów. Pomimo nie stosunkowo niewielkiego zapotrzebowania, są one bardzo ważne z punktu widzenia długoterminowego zdrowia. Selen to składnik diety, który bywa często pomijany i niedoceniany. Jest to niesłuszne założenie, ponieważ odgrywa on ważną rolę regulującą pracę układu odpornościowego. Ponadto posiada on silne właściwości wspierające pracę tarczycy oraz wykazuje aktywność antyoksydacyjną. Poznajmy selen, czyli pierwiastek zdrowia.

 

Selen - co to jest? Najważniejsze informacje

 

Selen to mikroelement, na który zapotrzebowanie wśród kobiet i mężczyzn wynosi 55 ug (mikrogramów). Jest to pierwiastek odgrywający ogromną rolę w odporności organizmu, ochronie antyoksydacyjnej, wsparciu pracy układu enzymatycznego oraz odciążeniu psychicznemu. Można więc powiedzieć, że pomimo małego zapotrzebowania na ten element, warto pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu diety, aby zabezpieczyć zdrowie organizmu na wielu płaszczyznach.

 

 

Właściwości selenu

 

Selen jest pierwiastkiem o niesamowitych właściwościach wspomagających pracę organizmu. Mimo jego niewielkiego zapotrzebowania przez organizm, ciężko jest go bezproblemowo uzupełnić z diety, szczególnie w obecnych czasach, kiedy to ludzie nie mają czasu, aby skupić się właściwym zbilansowaniu swojej diety. Poznaj właściwości selenu.

 

 

Selen - działanie, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Selen posiada następujące właściwości:

 

  • Selen jest silnym przeciwutleniaczem

Selen posiada zdolność obniżania stężenia wolnych rodników. Wolne rodniki to niesparowane formy elektronów, których nadmiar sprzyja powstawaniu stanu zapalnego. Obecność selenu reguluje taki stan, sprzyjając utrzymaniu zdrowia.

 

  • Selen poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Regularne stosowanie selenu, jako składnika suplementacyjnego lub z diety, przyczynia się do obniżenia oksydacji lipidów frakcji LDL i regulacji parametrów lipidogramu. Jednocześnie selen zmniejsza natężenie stanu zapalnego w tętnicach oraz redukuje obecność komórek piankowatych, przyczyniających się do powstawania miażdżycy.

 

  • Selen ogranicza degenerację nerwów

Obecność selenu sprzyja zwiększeniu aktywność peroksydazy glutationowej, która jest silnym enzymem antyoksydacyjnym. Zmniejsza ona obecność czynników degenerujących tkankę nerwową w przebiegu przewlekłego stresu i chorób neurodegeneracyjnych.

 

  • Selen wspiera zdrowie tarczycy

Selen należy do grupy tzw. selenobiałek, czyli związków, które odgrywają ważną rolę w syntezie hormonów tarczycy. Selen poprawia konwersję FT4 do FT3 oraz sprzyja wyższemu stężeniu tych hormonów. Ma to ogromne znaczenie w kontekście niedoczynności tarczycy. Ponadto selen obniża poziom przeciwciał anty-TPO i anty-TG, które biorą udział w rozwoju choroby Hashimoto.

 

  • Selen poprawia pracę układu odpornościowego

Selen przyczynia się większej aktywności limfocytów w obecności patogenu. Oprócz tego poprawia ogólna odpowiedź immunologiczną i zwiększa syntezę silnych enzymów o działaniu antyoksydacyjnym.

 

  • Selen pomaga zmniejszyć objawy astmy

Pierwiastek ten obniża objawy astmy oskrzelowej i może wpływać na zwiększenie pojemności płucnej. Istnieje korelacja między stężeniem selenu, a natężeniem objawów zdiagnozowanej astmy. Im mniej selenu, tym większe zaostrzenie objawów.

 

  • Selen może wspierać zdrowie psychiczne

Selen z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne i wspierające pracę układu nerwowego, sprzyja powstawaniu neuroprzekaźników, które regulują samopoczucie. Ponadto aktywność enzymów z udziałem selenu, wpływa na skuteczniejszą ochronę przeciążonej tkanki nerwowej przed czynnikami zapalnymi.

 

  • Selen poprawia stan włosów, skóry i paznokci

Selen jest pierwiastkiem, który znajduje się w wysokich stężeniach w skórze i jej przydatkach. Nie bez powodu więc oddziałuje on na kondycję tych tkanek. Jeśli pragniemy zadbać o wygląd i jakość włosów, skóry i paznokci, zdecydowanie warto sięgnąć po selen.

 

 

Selen - zapotrzebowanie i dawkowanie

 

Selen należy do pierwiastków zaliczanych jako mikroelementy. Oznacza to, że zapotrzebowanie na niego nie wynosi więcej niż 100 mg dziennie. Konkretniej, zapotrzebowanie na selen wynosi 55 ug dla kobiet i mężczyzn na dzień.

 

W praktyce suplementacyjnej stosuje się preparaty, których zawartość selenu w kapsułce/tabletce, wynosi 100 - 200 ug. Za terapeutyczną dawkę, bezpieczną w stosowaniu, określa się ilość 200 ug dziennie.

 

 

Niedobór selenu - objawy i przyczyny

 

Selen nie jest prostym pierwiastkiem do zbilansowania w codziennej diecie. Pomimo jego niewielkiego zapotrzebowania, istnieje konkretna grupa produktów spożywczych, która stanowi dobre źródła selenu. Z tego też powodu łatwo doprowadzić do jego niedoborów.

 

Objawy niedoboru selenu to:

  • osłabiona odporność,
  • pogorszenie samopoczucia,
  • problemy z koncentracją,
  • słabsza kondycja włosów, skóry i paznokci,
  • bolące mięśnie i stawy.

 

 

Główną przyczyną niedoboru selenu jest brak odpowiedniego zbilansowania diety i prowadzenie niepoprawnego stylu życia, obfitującego w używki i brak regeneracji.

 

 

Nadmiar selenu - objawy i przyczyny przedawkowania

 

Istnieje także odwrotne zjawisko do niedoborów selenu. Można także doprowadzić do nadmiaru selenu w organizmie, który objawia się w sposób następujący:

 

  • większa łamliwość paznokci,
  • mdłości,
  • zaburzenia na tle psychicznym,
  • zmęczenie,
  • bóle mięśni i stawów.

 

Główną przyczyną nadmiaru selenu jest zbyt długa jego suplementacja w dawkach przekraczających rekomendowane dzienne wartości. Należy pamiętać, że czas suplementacji selenem, należy uprzednio ustalić ze specjalistą.

 

 

Źródła selenu w jedzeniu. W jakich produktach jest selen?

 

Selen należy do pierwiastków, które niełatwo pozyskać z diety. Dzieje się tak dlatego, że występuje on w konkretnej grupie żywności.

 

Produkty stanowiące dobre źródło selenu, to:

 

  • orzechy brazylijskie,
  • ryby morskie,
  • grzyby,
  • jaja kurze,
  • mięso drobiowe,
  • produkty pszeniczne.

 

 

Selen - suplementacja

 

Często obserwowane niedobory selenu, skłaniają do jego suplementacji. Okazuje się, że jest skuteczny sposób na sprawne i skuteczne pozbycie się niedoborów tego pierwiastka. Suplementacja selenem, powinna odbywać się w dawkach dziennych, wynoszących około 200 ug, przez czas ustalony uprzednio ze specjalistą. Przeważnie jest to okres 2 miesięcy, po czym należy zrobić odpowiednio długą przerwę.

 

Selen można stosować do posiłku/ na czczo/ po posiłku. Najlepiej w okolicach śniadania.

 

 

Kiedy brać selen: rano czy wieczorem?

 

Pierwiastek, jakim jest selen, oddziałuje na pracę tarczycy, pobudzając ją do syntezy hormonów. One natomiast odpowiadają, za wsparcie metabolizmu, koncentracji, skupienia i pracy układu nerwowego oraz pozostałych tkanek. Warto zatem selen stosować rano, kiedy to jego suplementacja, przyczyni się do poprawy samopoczucia i funkcjonowania. Selen stosowany wieczorem, może mieć wpływ na problemy z zaśnięciem.

 

 

Z czym nie łączyć selenu?

 

W celu uzyskania jak największych korzyści zdrowotnych dzięki suplementacji selenem, warto wiedzieć, co może zaburzać wchłanianie tego pierwiastka. Substancjami, które mogą ten proces ograniczać są witamina C oraz cynk.

 

Produkty z naszego sklepu, które zawierają selen

 

Produktem, dostępnym w naszym sklepie online, który zawiera w swoim bogatym składzie selen, jest bio spirulina w proszku, która dzięki zawartości różnych składników kluczowych mineralnych, doskonale wspiera zdrowie psychofizyczne, poprawia samopoczucie i odporność, a także pozwala na utrzymanie profilaktyki zdrowotnej na wysokim poziomie.

 

Zapraszamy także do zapoznania się z ofertą sklepu Intenson.pl, gdzie znajdują się także naturalne kolageny i ekologiczne suplementy diety, które kompleksowo wspierają zdrowie pod kątem fizycznym,a także psychicznym. Polecamy także premium superfoods, które świetnie odżywiają organizm.

 

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

 

Bibliografia

 

  1. Schnabel R, Lubos E, Messow CM, Sinning CR, Zeller T, Wild PS, Peetz D, Handy DE, Munzel T, Loscalzo J, Lackner KJ, Blankenberg S. Selenium supplementation improves antioxidant capacity in vitro and in vivo in patients with coronary artery disease The SElenium Therapy in Coronary Artery disease Patients (SETCAP) Study. Am Heart J. 2008 Dec;156(6):1201.e1-11. doi: 10.1016/j.ahj.2008.09.004. PMID: 19033020; PMCID: PMC3624729.
  2. Flores-Mateo G, Navas-Acien A, Pastor-Barriuso R, Guallar E. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):762-73. doi: 10.1093/ajcn/84.4.762. PMID: 17023702; PMCID: PMC1829306.
  3. Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017;2017:1297658. doi: 10.1155/2017/1297658. Epub 2017 Jan 31. PMID: 28255299; PMCID: PMC5307254.
  4. Hoffmann PR, Berry MJ. The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 2008 Nov;52(11):1273-80. doi: 10.1002/mnfr.200700330. PMID: 18384097; PMCID: PMC3723386.
  5. Guo CH, Liu PJ, Hsia S, Chuang CJ, Chen PC. Role of certain trace minerals in oxidative stress, inflammation, CD4/CD8 lymphocyte ratios and lung function in asthmatic patients. Ann Clin Biochem. 2011 Jul;48(Pt 4):344-51. doi: 10.1258/acb.2011.010266. Epub 2011 May 5. PMID: 21546427.
  6. https://fdc.nal.usda.gov/index.html