Potas - właściwości, zapotrzebowanie, źródła w diecie

Potas - właściwości, zapotrzebowanie, źródła w diecie

Potas jest składnikiem niezbędnym dla funkcjonowania naszego organizmu. Jest to jeden z najistotniejszych dla nas makroelementów - najważniejszy minerał, zaraz obok chloru i sodu. Warto dbać o jego prawidłowy poziom i co jakiś czas badać się pod tym względem, gdyż zarówno niedobór (hipokaliemia), jak i nadmiar (hiperkaliemia) tego pierwiastka mogą być dla nas naprawdę groźne w skutkach. Na szczęście, wiele produktów spożywczych, które jemy na co dzień, stanowi dobre źródło potasu. Najwięcej tego składnika możemy znaleźć w licznych rodzajach mięsa, ryb oraz warzyw i owoców, także suszonych czy pod postacią soków owocowych. W formie suplementu diety, potas często występuje w duecie z magnezem, najczęściej w postaci tabletek, rzadziej kropli.

 

Potas - co to jest? Najważniejsze informacje

 

Potas stanowi bardzo istotny element w funkcjonowaniu naszego organizmu, umożliwiający utrzymywanie podstawowych czynności życiowych. Ma wiele niezwykle istotnych ról, stanowiących podstawę prawidłowego działania układów znajdujących się wewnątrz nas i odbywania się lub usprawniania procesów w nich zachodzących. Kontroluje on pracę serca, dba o układ mięśniowy, jest niezbędny dla funkcjonowania układu krążenia, a także układu nerwowego, gdyż odpowiada między innymi za koncentrację. A są to tylko nieliczne z jego ważnych ról i kluczowych właściwości. Dlatego właśnie tak ważne jest zadbanie o prawidłowy poziom tego cennego makroelementu w naszym organizmie.

 

Potas - właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Potas posiada następujące właściwości:

 

·  Potas usprawnia pracę mięśni i proces ich budowy.

Jedna z kluczowych właściwości potasu w ludzkim organizmie to usprawnianie pracy mięśni. Pierwiastek ten ma swój udział w licznych procesach, w których komórki w naszym ciele syntezują białko będące ich składnikiem. Potas jest zatem ważny nie tylko w funkcjonowaniu mięśni, ale również, jeśli chodzi o ich budowę. Przy długotrwałych niedoborach tego cennego składnika może dojść do pojawienia się skurczów mięśniowych w różnych partiach naszego ciała.

 

·      Potas ma swój udział dla pracy układu nerwowego.

Potas jest bardzo istotnym składnikiem dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Bez tego pierwiastka, nasz mózg nie mógłby się dotlenić. Dotlenienie mózgu natomiast potrzebne jest nam do usprawnienia i przyspieszenia myślenia oraz do ciągłego wspomagania koncentracji.

 

·      Potas wspiera pracę serca.

Potas jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowej pracy serca. Mianowicie, ma on swój znaczny udział w wytwarzaniu impulsów elektrycznych, będących nośnikami energii do mięśnia sercowego. Nasze serce może bić w wyrównanym rytmie właśnie dzięki pewnym sygnałom wysyłanym za przyczyną potasu. Zatem przy nieobecności tego pierwiastka, bicie serca byłoby nieregularne i poważnie zaburzone.

 

·      Potas bierze udział w procesach zachodzących w układzie krążenia.

Obecność potasu w naszej krwi jest kluczowa dla dobrego funkcjonowania układu krążenia. Dzięki niemu, hamowane jest powstawanie i rozwój rodników tlenowych, które są szkodliwe. Jeśli doprowadzimy do niedoboru tego pierwiastka, może dojść do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a w przypadku skrajnych niedoborów nawet do pojawienia się groźnych chorób miażdżycowych.

 

 

Pozostałe właściwości potasu:

  • zwiększanie przepuszczalności błon oraz napięcia mięśniowego
  • kontrola gospodarki wodnej organizmu
  • pomoc w zachowaniu odpowiedniego pH, czyli równowagi kwasowo – zasadowej
  • pobudzenie wydzielania insuliny
  • wpływ na kontrolę prawidłowej przemiany materii.

 

 

Potas - zapotrzebowanie i dawkowanie

 

Zapotrzebowania na potas zależy głównie od wieku i wzrasta wraz z nim. Najważniejsze jest to, aby dostarczać odpowiednią jego dawkę dzienną wraz z dobrą, zbilansowaną dietą. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek mają przede wszystkim matki karmiące piersią. Co ciekawe, kobiety będące w ciąży mają zapotrzebowanie na potas takie samo, jak reszta osób z grupy dorosłych. U dzieci, optymalna dzienna dawka tego pierwiastka jest ściśle uzależniona od masy ciała.

Zapotrzebowanie na potas dla poszczególnych grup przedstawia się następująco:

  • niemowlęta: 400-700 mg dziennie
  • dzieci w wieku od 1. do 9. roku życia: 2400 – 3700 mg dziennie
  • dzieci i młodzież w wieku od 10. do 18. roku życia: 4100 - 4700 mg dziennie
  • dorośli: 4700 mg dziennie
  • kobiety w ciąży: 4700 mg dziennie
  • kobiety karmiące piersią: ok. 5100 mg dziennie.

 

 

 

Niedobór potasu - objawy i przyczyny

 

Niedobór potasu nazywany jest hipokaliemią. Hipokaliemia występuje niezwykle rzadko, ponieważ, stosując nawet przeciętnie zdrową dietę, raczej jesteśmy w stanie dostarczyć do naszego organizmu odpowiednią ilość tego pierwiastka. Do najczęstszych przyczyn hipokaliemii należą: niedostateczna podaż potasu w diecie (głównie w przypadkach niedożywienia), zwiększony przypływ potasu do komórek, którego powodem może być np. insulinoterapia, zbyt duża utrata tego składnika poprzez nerki oraz przewód pokarmowy (poprzez biegunki, wymioty, nadmierną potliwość czy poparzenia).

 

Objawy hipokaliemii mogą być bardzo delikatne, ale również wyjątkowo groźne, wręcz niemożliwe do całkowitego wycofania. Przechodząc do konkretnych informacji, najczęstsze symptomy niedoboru potasu to:

  • osłabienie ogólne i mięśniowe
  • problemy dotyczące układu trawiennego, np. zaparcia
  • zaburzenie rytmu serca
  • niedrożność jelit
  • pogorszenie pracy nerek
  • zaburzenie funkcji układu nerwowego (zarówno obwodowego, jak i ośrodkowego).

 

Nadmiar potasu - objawy i przyczyny przedawkowania

 

Nadmiar potasu, zwany inaczej hiperkaliemią, może być dla naszego organizmu jeszcze bardziej szkodliwy niż niedobór tego składnika. Dostarczenie sobie zbyt dużej dawki potasu tylko z dietą nie jest możliwe. Na hiperkaliemię narażone są zatem tylko osoby, które stosują suplementację zawierającą potas. Jego nadmiar może być spowodowany również przez niektóre schorzenia: choroby nerek, żołądka, kwasicę metaboliczną, chorobę Addisona, poważne urazy oparzeniowe, złe funkcjonowanie trzustki. Jest tak, ponieważ poprzez te choroby może dojść do zatrzymania w organizmie zbyt dużej ilości potasu. Jakie są podstawowe objawy hiperkaliemii?

 

  • przemęczenie organizmu, znaczne osłabienie
  • zaburzenia czucia oraz świadomości
  • porażenie mięśni szkieletowych
  • zaburzenie pracy serca i jego prawidłowego rytmu
  • w skrajnych przypadkach – zatrzymanie akcji serca
  • apatia
  • złe samopoczucie psychiczne
  • drżenie lub skurcze mięśniowe
  • objawy wynikające z zaburzonej pracy układu krążenia, np. zmiany w EKG.

 

 

 

Źródła potasu w jedzeniu

 

Potas możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, zatem dostateczne dostarczenie go sobie wraz z dietą nie powinno stanowić większego problemu. Najlepsze źródła spożywcze potasu to: wiele rodzajów mięsa, ryb, a także sporo spośród warzyw i owoców. O poziom tego pierwiastka w organizmie powinny zadbać szczególnie osoby będące na diecie redukcyjnej, gdyż są one narażone na nadmierną jego utratę z organizmu. Również osoby spożywające większą niż przeciętna ilość soli, słodyczy, kofeiny oraz alkoholu powinny uważać, by nie doprowadzić do jego niedoborów.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produkty stanowiące najlepsze źródło potasu to:

 

  • różne rodzaje mięsa (m.in. kurczak, mięso czerwone, dziczyzna)
  • niektóre ryby, np. łosoś, sardynki, dorsz
  • wiele warzyw – brokuł, ziemniak, groch, fasola, pomidor, batat, dynia, soczewica, burak, seler, kapusta
  • owoce, np. banan, kiwi, cytrusy, w tym pomelo; morela, śliwka
  • owoce suszone
  • soki owocowe
  • kakao
  • czekolada
  • koncentraty i przeciery pomidorowe, również ketchup
  • pestki dyni
  • mleko i produkty mleczne, głównie jogurty
  • niektóre rodzaje pieczywa (np. chleb żytni)
  • kasza gryczana
  • mąka pszenna.

 

 

Potas – kiedy najlepiej przyjmować?

 

Potas najlepiej jest przyjmować z posiłkiem lub tuż po nim. Można stosować go zarówno rano, jak i wieczorem. Składnik ten w postaci suplementu diety najlepiej jest popijać dużą ilością wody.

 

Z czym łączyć potas?

 

W celu zwiększenia wchłanialności wapnia, warto połączyć z witaminą B6 oraz z magnezem. Te trzy składniki stosowane razem znacznie lepiej się wchłaniają, usprawniając te procesy u siebie nawzajem. Ponadto, trio w składzie: potas, magnez i witamina B6 działa synergistycznie.

 

Z czym nie łączyć potasu?

Na potas powinny uważać osoby stosujące leki na nadciśnienie, a takich przypadków ludzi jest w Polsce ponad 10 milionów. Leki na nadciśnienie to mianowicie tzw. środki oszczędzające potas. Powodują one zatem, że w organizmie gromadzi się ten pierwiastek, gdyż następuje zahamowanie jego wchłaniania. Duże straty potasu mogą również powodować niektóre leki z grupy diuretyków o działaniu moczopędnym, z tego względu, iż składnik ten wydalany jest w większości, bo w 90 procentach, wraz z moczem. Ponadto, należy unikać łączenia potasu z alkoholem, tytoniem oraz kofeiną, ponieważ mogą znacznie upośledzać jego wchłanianie. Nieco obniżyć wchłanialność potasu mogą również cukier oraz bardzo słone potrawy.

 

Produkty z naszego sklepu, które zawierają potas

 

Produktem z naszego sklepu – Intenson.pl zawierającym potas, jest Collagen Beauty Elixir koktajl kolagenowy stworzony, by zapewnić jak najwięcej komponentów mających właściwości przeciwstarzeniowe dla skóry. Zawiera inulinę – jeden z najlepszych prebiotyków oraz naturalny kolagen, niezbędny w procesie odbudowy tkanek. Stosowanie Collagen Beauty Elixiru pomaga w ujędrnieniu skóry, niwelując zmarszczki oraz dodając jej elastyczności. Produkt ten ma bardzo bogaty skład zawierający między innymi acai, korzeń maca czy baobab, będący w pełni naturalnym źródłem kilku wartościowych minerałów – potasu, magnezu, cynku czy żelaza.

 

Kolejnym produktem posiadającym potas, który znaleźć można w naszym sklepie jest Pasta orzechowa Nerkowiec&Truskawka. Pasta ta ma zdrowy, w pełni naturalny skład, bez dodatku sztucznych składników, konserwantów oraz bez cukru. Zawiera migdały bogate w jednonienasycone tłuszcze, mogące przyczynić się do usprawnienia pracy serca oraz utrzymania dobrego poziomu cholesterolu, orzechy nerkowca, cukier kokosowy oraz truskawkę liofilizowaną – świetne źródło potasu, fosforu, magnezu, manganu oraz kilku cennych witamin – A, B, C oraz K. Pasta orzechowa Nerkowiec&Truskawka jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, owsianek czy koktajli lub smoothie, a również jako smarowidło np. na kanapki.

 

Kolejnym produktem z naszego sklepu, który w swoim bogatym składzie zawiera potas, jest Bio spirulina w proszku. Stosowanie tego produktu może wspierać nasz system immunologiczny oraz znacznie przyczynić się do wspomagania utrzymywania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Stosując spirulinę otrzymujemy sporą dawkę energii. Ponadto, wspomaga ona kontrolę masy ciała. Zawiera cenny chlorofil, potocznie słusznie nazywany „eliksirem młodości”.

 

Kolejnymi produktami naszej marki zawierającymi potas, jako substancję wzbogacającą, są: Sól himalajska jodowana drobna oraz Sól himalajska jodowana gruba. Sól himalajska jest najczystszą i najzdrowszą solą na ziemi, o bogatym, wartościowym składzie, pełnym elementów odpowiedzialnych za istotne procesy, m.in. eliminowanie toksyn oraz odtruwanie organizmu. Sól ta ma strukturę zbliżoną do struktury diamentu.

 

 

Zapraszamy do zajrzenia na naszą stronę – Intenson.pl, w celu zapoznania się z dostępnymi na niej produktami, takimi jak naturalne kolageny oraz ekologiczne suplementy diety – produkty, które pomogą nam zadbać w sposób wielowymiarowy o nasze zdrowie fizyczne oraz psychiczne.
Warto zainteresować się również dostępnymi na naszej stronie premium superfoods, które posiadają składniki kompleksowo odżywiające ludzki organizm.

 

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

 

Bibliografia

 

  1. Gawęcki J., " Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu" Warszawa: WN PWN, 2010
  2. Titler R.V., Curry P. "Chemical analysis of major constituents and trace contaminants of rock salt." Pennsylvania Department of Environmental Protection. 2011
  3. Franek E., Kokot F., "Hipokaliemia", Choroby Serca i Naczyń 2006
  4. Schoendorfer N., Davies P., Micronutrient interrelationships: synergism and antagonism; Micronutritients, 2012
  5. Małecki J. G., Pierwiastki chemiczne. Historia odkryć, Uniwersytet Śląski. Katowice. 2018