Witamina B1

Witamina B1

Witaminy z grupy B to jedne z najważniejszych składników dla naszego organizmu. Oddziałują na bardzo wiele obszarów, będąc gwarantem naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Witamina B1, inaczej zwana tiaminą, została wyodrębniona spośród witamin z grupy B dopiero na początku XX wieku, jednak już dużo wcześniej jej właściwości wzbudzały ogromne zainteresowanie wśród badaczy. Tiamina występuje w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, głównie nasionach i orzechach oraz kilku pochodzenia zwierzęcego – przede wszystkim w wieprzowinie. Jako suplement diety, najczęściej możemy znaleźć ją w formie kapsułek.

Witamina B1 - co to jest? Najważniejsze informacje

Witamina B1 odgrywa wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Przeprowadzono szereg badań udowadniających jej szerokie, różnorodne spektrum działań i zastosowań. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma znaczący wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz wspiera układ odpornościowy. Warto zagłębić się w wiedzę na temat dobroczynnych właściwości tego składnika, ponieważ niestety, pomimo swoich licznych zastosowań, nadal bywa on niekiedy pomijany pośród innych witamin z grupy B.

 

 

Witamina B1 – właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Tiamina posiada następujące właściwości:

●                                                                  

●     Witamina B1 pomaga w ochronie mózgu.

Witamina B1 jest pomocna w tworzeniu osłonki melinowej, która ma za zadanie chronić nerwy przed uszkodzeniami. Udowodniono również, że może być ona ogromnym wsparciem dla osób chorych na choroby neurologiczne, kiedy podawana jest regularnie i długotrwale.

 

●     Witamina B1 wspiera układ odpornościowy.

Tiamina niekiedy nazywana jest witaminą „antystresową”. Może mieć swoją rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Ponadto, poprawia zdolność naszego organizmu do radzenia sobie z sytuacjami stresowymi, wszelkimi napięciami, kryzysami, wtedy kiedy organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia.

 

●     Witamina B1 przyczynia się do normalnej funkcji serca.

Tiamina znajduje się w sercu, ale także w mózgu, nerkach oraz wątrobie. Serce jednak jest najbardziej spośród wszystkich narządów wrażliwe na niedobór B1.

 

●     Witamina B1 wpiera układ trawienny.

Witamina B1 jest niekiedy zalecana jako wsparcie w leczeniu zaburzeń trawienia, w tym braku apetytu, anoreksji, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy biegunki.

 

●     Witamina B1 wpiera układ nerwowy.

Tiamina stosowana jest przez wiele osób jako wsparcie układu nerwowego, ponieważ ma udowodnione właściwości wspomagające walkę ze stresem, również tym silnym i długotrwałym.

 

●     Witamina B1 może pomóc zapobiegać cukrzycy.

Osoby cierpiące na cukrzycę typu 1 lub 2 mają naturalnie obniżony poziom tiaminy. Wiele badań wykazało, że we wczesnym stadium cukrzycy zwiększenie spożywania tiaminy może znacząco zmniejszyć objawy choroby.

 

  • Witamina B1 zmniejsza ryzyko chorób związanych ze wzrokiem.

Spożywanie dużej ilości białka w połączeniu z witaminami A, B1, B2, i B3 zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby oczu, np. zaćmę czy jaskrę.

 

Na co jeszcze może pomóc spożywanie lub suplementacja witaminy B1?

  • wsparcie dla osób cierpiących na AIDS
  • spowolnienie procesu starzenia się
  • zniwelowanie objawów choroby lokomocyjnej
  • wsparcie dla sportowców oraz osób wykazujących ponadprzeciętną aktywność fizyczną
  • wsparcie dla osób chorych na Alzheimera.

 

 

Witamina B1  - zapotrzebowanie i dawkowanie

 

Zapotrzebowanie na witaminę B1 zależy od kilku czynników, m.in. wieku oraz płci. Kiedy zdarza się sytuacja niedoboru tiaminy, podawana jest ona w nagłych przypadkach w bardzo dużych dawkach, ponieważ zbyt mała ilość tego składnika w naszym organizmie może mieć bardzo poważne konsekwencje. Wzrost zapotrzebowania na witaminę B1 występuje przede wszystkim u osób ponadprzeciętnie aktywnych fizycznie oraz narażonych na silny, długotrwały stres. Wymagana dawka wzrasta także w przypadku kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

  1. Jeśli chodzi o dzieci, zalecane dawki dzienne dla poszczególnych grup wiekowych wynoszą:

- od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg

- od 4. do 6. roku życia – 0,6 mg

- od 7. do 9. roku życia – 0,9 mg.

  1. Zalecane dzienne spożycie wśród dziewcząt i chłopców w wieku nastoletnim wynosi kolejno:

- dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 1 mg

- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 1 mg

- dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 1,1 mg

- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 1,2 mg.

  1. W przypadku osób dorosłych zalecane dawki dzienne tego składnika to:

- kobiety – 1,1 mg

- kobiety w ciąży – 1,4 mg

- kobiety karmiące – 1,5 mg

- mężczyźni – 1,3 mg.

 

 

Niedobór witaminy B1 - objawy i przyczyny

 

Niedobór tiaminy może wynikać z dwóch czynników. Po pierwsze, może wystąpić w przypadku, kiedy dostarczamy jej zbyt mało do swojego organizmu, stosując dietę ubogą w produkty, w których występuje oraz nie dbając o jej suplementację. Po drugie, niedobór B1 może wynikać z tego, że tracimy zbyt dużo tej witaminy. Najbardziej narażone na jej braki są osoby uzależnione od alkoholu (ponieważ etanol znacząco zmniejsza wchłanianie B1), osoby starsze oraz zakażone wirusem HIV. Objawy, wynikające z niedoboru tego składnika w naszym organizmie, są raczej charakterystyczne. Możemy zauważyć je dość szybko, zweryfikować podejrzenia i, pod nadzorem lekarza, zacząć uzupełniać ilość witaminy B1 w swoim organizmie.

 

Pierwszym objawem, który może oznaczać niedobór tiaminy, jest brak apetytu, gdyż witamina B1 odgrywa ważną rolę w regulacji uczucia sytości. Jeśli w naszym organizmie są jej braki, uczucie pełności utrzymuje się cały czas, nie dostajemy od organizmu sygnałów informujących nas o tym, że jesteśmy głodni. Długotrwały niedobór tego składnika skutkować może nawet popadnięciem w anoreksję, będącą ciężką chorobą o niezwykle poważnych konsekwencjach.

Kolejnym objawem niedoboru tiaminy jest zmęczenie, mogące pojawiać się stopniowo lub nagle. Zależnie od stopnia niedoboru witaminy B1, zmęczenie to może mieć różne, skrajne poziomy – od lekkiego znużenia, delikatnej senności w ciągu dnia, aż po wyczerpanie i kompletny brak energii, uniemożliwiający normalne funkcjonowanie.

Następnym objawem, mocno charakterystycznym dla niedoboru tiaminy, jest osłabiony refleks, ponieważ zbyt mała ilość B1 w naszym organizmie wpływa na nerwy ruchowe, czemu często towarzyszy osłabiona koordynacja, a nawet problemy z chodzeniem, przede wszystkim w przypadku dzieci.

Kolejny symptom niedoboru witaminy B1 to ogólna drażliwość. Co ciekawe, jest to najszybszy z objawów, które pojawiają się, kiedy w naszym organizmie jest zbyt mała ilość tiaminy.

Pozostałe objawy, które mogą towarzyszyć niedoborowi tego składnika to:

  • osłabienie mięśni, kiedy niedobór jest długotrwały
  • zimne stopy
  • zaburzenia widzenia
  • zmiany tętna
  • pogorszenie pamięci krótkotrwałej
  • apatia
  • ataki głodu na słodycze
  • zanik mięśni w kończynach (choroba beri - beri)
  • majaczenie
  • dolegliwości trawienne.

 

Nadmiar witaminy B1 - objawy i przyczyny przedawkowania

 

Istnieje możliwość przedawkowania witaminy B1, tak jak w przypadku każdej innej witaminy. Co bardzo istotne, nadmiar tiaminy w organizmie następuje najczęściej po zastosowaniu leków w nieodpowiedni sposób – nie przestrzegając zalecanych dawek dziennych. Najbardziej charakterystyczne objawy przedawkowania witaminy B1 to:

  • reakcje alergiczne, od lekkich, jak np. pokrzywka, aż po bardzo ciężkie
  • bezsenność
  • poczucie niepokoju i strachu, nieuzasadnione żadnymi konkretnymi okolicznościami.

 

 

Źródła witaminy B1 w jedzeniu

 

Witamina B1 występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, więc, posiadając wiedzę w jakich produktach się znajduje, można spożywać jej odpowiednią ilość będąc zarówno na diecie, na której spożywamy mięso i produkty odzwierzęce, jak i na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej. Lista produktów, w których znajduje się tiamina, jest bardzo zróżnicowana pod względem smaków, więc każdy na pewno znajdzie wśród nich coś dopasowanego pod swoje preferencje.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produkty stanowiące dobre źródło B1, to:

 

  • produkty zbożowe
  • suche nasiona roślin strączkowych
  • nasiona słonecznika
  • wieprzowina
  • ryby
  • podroby
  • soczewica
  • kasze (szczególnie kasza manna)
  • kalafior
  • por
  • mandarynki
  • orzechy arachidowe
  • pistacje
  • drożdże
  • otręby pszenne.

 

 

 

Witamina B1 – kiedy najlepiej przyjmować?

 

Witaminę B1, tak jak resztę witamin z grupy B, należy stosować rano, maksymalnie przed południem, ponieważ jedną z ich właściwości jest dostarczanie energii, lekkie pobudzenie. W przypadku tiaminy, często zaleca się jej stosowanie tylko przez określony czas, najczęściej kilka tygodni lub miesięcy i robienie przerw w suplementacji, kiedy jej poziom w organizmie się unormuje.

 

Z czym łączyć witaminę B1?

 

W celu zwiększenia wchłaniania witaminy B1, najlepiej jest połączyć ją z innymi witaminami z grupy B. Poza tym, poprawa wchłanialności może nastąpić po połączeniu tiaminy z witaminami C oraz E, a także z makroelementami, takimi jak magnez czy mangan.

 

Z czym nie łączyć witaminy B1?

Należy unikać łączenia tiaminy z alkoholem, gdyż w sposób znaczący upośledza on jej wchłanianie. Ponadto, wszystkie witaminy z grupy B wchłaniają się gorzej połączone z: nikotyną, tabletkami antykoncepcyjnymi, hormonami steroidowymi, niektórymi lekami przeciwnowotworowymi, niektórymi lekami na serce, kawą oraz herbatą.

Produkty z naszego sklepu, które zawierają witaminę B1

 

Produktem dostępnym w naszym sklepie, który w swoim składzie zawiera witaminę B1, jest Bio chlorella w proszku lub Bio chlorella w tabletkach, która stanowi źródło antyoksydantów chroniących organizm przed stresem antyoksydacyjnym, a także wiąże metale ciężkie i toksyny, usuwając je z organizmu, zapewniając przy tym prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Dzięki dodatkowi witaminy B1 i innych witamin z grupy B, produkt ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

Kolejnym produktem, zawierającym w swoim wyjątkowo bogatym składzie witaminę B1, który możecie znaleźć w naszym sklepie, jest lub Bio spirulina w tabletkach. Stosowanie tego produktu wspiera system immunologiczny, wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a ponadto przyczynia się do podwyższenia poziomu energii, wspomagając kontrolę masy ciała. Chlorofil, który zawiera w sobie spirulina, nazywany jest potocznie „eliksirem młodości”.

Następnym produktem naszej marki posiadającym w składzie tiaminę, jest Yerba Mate CBSe silueta, napój mający cały szereg właściwości zdrowotnych, m.in. pomoc w pozbywaniu się toksyn z naszego organizmu, wspomaganie trawienia, ochronę wątroby, ale także wsparcie dla psychiki.

Kolejny produkt dostępny w naszym sklepie z witaminą B1 w składzie to Green Superfood Elixir, czyli pobudzający koktajl zawierający guaranę – naturalną, dającą sporą dawkę energii alternatywę dla kawy. Produkt ten, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych idealnie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na owoce i warzywa. Wśród swoich licznych, idealnie dobranych składników, nasz Green Superfood Elixir zawiera m.in. młody jęczmień, guaranę, chlorellę czy spirulinę.

Ponadto, bogatym w witaminę B1 produktem z naszego sklepu jest makaron Bartolini z czerwonej soczewicy, będący świetną alternatywą dla tradycyjnego makaronu pszennego, bogatą w wiele zdrowych dla organizmu składników odżywczych – B1, mangan, żelazo, miedź czy kwas foliowy. Jego ogromnym plusem jest również to, że ma bardzo dużą zawartość białka. Niewątpliwie na jego korzyść przemawia także to, iż mogą sięgać po niego osoby będące na diecie bezglutenowej.

 

Zapraszamy także do zajrzenia na naszą bogatą ofertę znajdującą się na stronie Intenson.pl. Wśród naszych produktów, mogą znaleźć Państwo m.in.  naturalne kolageny oraz ekologiczne suplementy diety dbające o nasze zdrowie zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Polecamy również nasze niezwykle odżywcze, bogate w wiele składników naturalnych premium superfoods.

 

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

 

Bibliografia

  1. Schoendorfer N., Davies P., Micronutrient interrelationships: synergism and antagonism; Micronutritients, 2012
  2. Witaminy i mikroelementy. Przewodnik USP, praca zbiorowa, Warszawa 1998
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. red.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, 2008
  4. Moszczyński P, Pyć R. Biochemia witamin; część 1. Witaminy grupy B i koenzymy. Wydawnictwo Naukowe PWN. 1998