Dieta kolagenowa. Czym jest i kto powinien ją stosować?

Dieta kolagenowa. Czym jest i kto powinien ją stosować?

Kolagen, nazywany również niezwykle często „białkiem młodości”, stanowi najważniejszy budulec w ludzkim organizmie, tworząc m.in. nasze komórki, tkanki, kości, chrząstki, narządy czy najistotniejszy organ zewnętrzny, czyli skórę. Rozpoznajemy około 30 odmiennych typów białek kolagenowych, różniących się między sobą pod względem budowy, struktury, a także reprezentowanych funkcji. Nasz organizm produkuje włókna kolagenu samoistnie, jednak nie przez całe życie, a mniej więcej do 60. roku życia, spowalniając już po ukończeniu 25. roku życia o około 1% w skali każdego kolejnego roku. Dlatego warto jest pamiętać na co dzień o regularnym włączaniu do swoich posiłków produktów spożywczych będących pewnymi źródłami kolagenu bądź o okresowej suplementacji preparatów kolagenowych, które na rynku znajdziemy w wielu różnych formach – jako proszek, w tabletkach, kapsułkach bądź w postaci jednorazowych shotów.            

W ostatnim czasie na popularności zyskuje dieta kolagenowa. W poniższym artykule pragniemy rozwiać wszelkie wątpliwości, odpowiadającym na pytania: czym dieta kolagenowa właściwie jest? Kto powinien z niej skorzystać?         

 

Kolagen - właściwości, działanie i efekty                                   

 Co możemy osiągnąć dzięki kolagenowi? Jak oddziałuje on na organizm człowieka i jakie reprezentuje właściwości?

  • kolagen poprawia odporność

Za przyczyną kolagenu, zyskuje nasz układ immunologiczny, do którego, przy jego odpowiedniej podaży, przedostaje się mniejsza ilość toksyn, innych szkodliwych substancji oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym również komórek nowotworowych.                                                                                         

  • kolagen oddziałuje korzystnie i wielokierunkowo na kości oraz stawy

Dzięki tej właściwości, coraz częściej po preparaty kolagenowe sięgają osoby w wieku senioralnym i sportowcy, wykonujący na co dzień obciążające fizycznie treningi. Kolagen usprawnia regenerację kości i stawów, sprawia, że uśmierzony zostaje ból, który odczuwamy niekiedy w ich obrębie z racji wieku lub wzmożonego wysiłku fizycznego. Ponadto, obniża się ryzyko urazów mechanicznych, np. złamań.                                                                                     

  • kolagen służy naszej skórze, włosom oraz paznokciom

Najsłynniejsza, spośród właściwości kolagenu, to jego oddziaływanie na urodę – skórę, włosy i paznokcie, w szczególności w sposób anti-aging. Przyjmując kolagen w formie suplementów diety bądź stosując dietę kolagenową, możemy uzyskać świetne, w pełni zadowalające rezultaty w postaci odmłodzenia skóry, jej ujędrnienia, otrzymania sporej dawki nawilżenia, dodatkowego blasku i ukojenia, co przydatne może okazać się także dla osób borykających się z problemami skórnymi, np. trądzikiem. Włosy, dzięki kolagenowi, mniej wypadają, są nawilżone, sprężyste, pełne blasku. Paznokcie natomiast zostają ujednolicone, nie kruszą się, nie łamią, ponadto ich powierzchnia ma bardziej wyrównany koloryt.                     

  • kolagen wspomaga pracę układu krwionośnego

Niekiedy kolagen zalecany jest osobom mierzącym się ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Może on skutecznie zredukować jego stężenie, rozluźniając naczynia krwionośne, rozszerzając tętnice i sprawiają, że tłuszcz z ich ścian zostaje usunięty znacznie szybciej.

  • kolagen chroni nasze jelita, wspomagając funkcjonowanie całego układu pokarmowego

Nasz układ trawienny także otrzymuje od kolagenu wsparcie. Głównie zyskują tutaj jelita, których tkanka łączna zbudowana jest właśnie z białka kolagenowego. Odpowiednia podaż tej substancji może uchronić je przed kilkoma chorobami oraz nieszczelnością.             

  • kolagen ułatwia przemianę materii

Dzieje się tak za przyczyną argininy, pobudzającej ludzki metabolizm do sprawniejszego, efektywniejszego działania. Dlatego często po suplementy zawierające kolagen sięga grono osób odchudzających się.

 

Dieta kolagenowa. Czym jest i kto powinien ją stosować?

Wiele osób wkraczających w wiek dorosły lub dojrzały zastanawia się, jak „przedłużyć” swoją młodość – zarówno, jeśli chodzi o kondycję fizyczną, sprawność czy wydolność, jak i wygląd zewnętrzny – jak zachować jędrną, pełną blasku skórę pozbawioną zmarszczek, bruzd, wiotkości lub lśniące, gęste, mocne włosy. Kupujemy profesjonalne kosmetyki anti-aging, uczęszczamy na popularne, oblegane zabiegi kosmetologiczne czy z zakresu medycyny estetycznej, jednak czasami zapominamy o tym, że najważniejszym czynnikiem w dbaniu o siebie jest dieta - to, co dostarczamy na co dzień bezpośrednio swojemu organizmowi. Nasz jadłospis powinien być dostosowany do stanu zdrowia, masy ciała, wieku i osobistych potrzeb oraz preferencji smakowych.

Dieta kolagenowa, nazywana również niekiedy dietą bulionową, jest odpowiedzią na „trend młodości”, zatem jej główni zwolennicy to osoby pragnące zachować młodzieńcze samopoczucie i urodę na dłużej, przeciwstawiające się starzeniu. Efekty takiego stylu odżywiania zauważyć można już po kilku tygodniach, pod warunkiem, że prowadzimy tę dietę sumiennie, stosujemy się wiernie do jej reguł. 

Na czym polega dieta kolagenowa? Dieta ta opiera się na spożywaniu zazwyczaj dwóch bulionów dziennie oraz trzech innych, lekkich, ale pełnowartościowych posiłków. Buliony to wywary przyrządzane na mięsie, kościach bądź rybach, oraz różnych jarzynach (potrzebnych po to, aby dostarczyć witamin i minerałów usprawniających procesy wchłaniania się kolagenu). Czas przygotowania takiego bulionu powinien być jak najdłuższy (wynosić nawet trzy doby), gdyż właśnie w tym czasochłonnym procesie obróbki dobrej jakości mięsa, ma szansę wyłonić się z niego najwięcej cennego białka kolagenowego. Jednak, jako, że gotowanie wywarów zajmuje naprawdę sporo czasu, świetną alternatywą będzie po prostu włączenie do swej diety dużo większej ilości produktów bogatych w kolagen, których listę znajdziecie poniżej.

Poza osobami działającymi za pomocą diety kolagenowej, aby uzyskać efekty anti-aging, posłuży ona z pewnością ludziom, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawiera małą ilość cukrów. Mogą korzystać z niej zatem również cukrzycy oraz osoby borykające się z insulinoopornością. Ponadto, jest to bardzo dobra opcja dla: osób z problemami i bólami w obrębie kości oraz stawów, pacjentów o osłabionej odporności organizmu, ludzi borykających się z pogorszeniem kondycji skóry, włosów bądź paznokci.

 

Źródła kolagenu w jedzeniu

 Jeśli zdecydujemy się na to, aby rozpocząć stosowanie diety kolagenowej, powinniśmy poznać produkty bogate w kolagen - takie, które spośród dostępnego pożywienia dostarczą nam najwięcej tego cennego białka. Oczywiście są to jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego, które możemy podzielić na trzy podstawowe grupy ze względu na rodzaj kolagenu: wołowego, wieprzowego oraz morskiego (ryby plus owoce morza).                                              

Jakie konkretnie produkty spożywcze zawierają najwięcej cennego, dobrze przyswajalnego kolagenu?                                                                                                                   

  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • mięso z ryb
  • owoce morza, głównie ośmiornice, kałamarnice
  • wszystko, co możemy przyrządzić na bazie żelatyny – np. galarety mięsne, warzywne, rybne, owocowe
  • płetwy oraz chrząstki ryb, szczególnie rekina
  • rosół oraz zupy gotowane na bazie rosołu.

Spożywając produkty bogate w kolagen w celach zdrowotnych bądź po to, aby poprawić swój wygląd czy ogólne samopoczucie psychofizyczne, warto jest pamiętać o tym, aby ubogacić swą dietę w jedzenie obfite w witaminę C. Składnik ten znaleźć możemy przede wszystkim w owocach cytrusowych – cytrynach, pomarańczach, kiwi czy grejpfrucie, ale również w wielu warzywach, takich jak np. brokuł, papryka, kalafior czy brukselka. Obecność witaminy C jest niesamowicie ważna dla prawidłowego wchłaniania białek kolagenowych i ich pełnego oddziaływania na organizm.

 

Po jakim czasie widać efekty stosowania diety kolagenowej?

Stosowanie diety bogatej w odzwierzęce produkty kolagenowe, a najlepiej połączenie jej z regularną suplementacją preparatów kolagenowych, nie od razu przynosi efekty. Trzeba na nie cierpliwie poczekać. Pełnia rezultatów takiego stylu życia przychodzi zazwyczaj po mniej więcej kwartale roku, oczywiście jeżeli jesteśmy sumienni i dostarczamy swojemu organizmowi odpowiednio wysokich dawek białka kolagenowego. Pierwsze widoczne efekty zauważymy najprawdopodobniej w zmianach kondycyjnych skóry, włosów i paznokci po około dwóch-trzech tygodniach prowadzenia takiego sposobu odżywiania.                                                                                                         

 

Kto nie powinien stosować diety kolagenowej? Przeciwwskazania                                                        

Produkty spożywcze bogate w kolagen, które wykorzystuje się w sporych ilościach praktykując dietę kolagenową, są to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, o wyższej zawartości tłuszczu. Zatem dieta kolagenowa nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem przede wszystkim dla osób borykających się z problemami związanymi z funkcjonowaniem układu krążenia, zbyt wysokim poziomem cholesterolu oraz mierzący się z nadwagą lub otyłością.

 

Czy kolagen można przyjmować równocześnie z innymi składnikami? Jakie witaminy i minerały służą kolagenowi?            

Istnieje kilka substancji, dzięki którym przyjmowany (wraz ze składnikami diety bądź dobranymi indywidualnie suplementami diety) kolagen ma szansę na lepszą przyswajalność i, dzięki temu, skuteczniejsze oddziaływanie na zdrowie, ogólne samopoczucie czy wygląd osoby stosującej dietę kolagenową bądź posługującej się specjalnymi preparatami.

Najważniejszy spośród tych komponentów jest to witamina C. To właśnie ona najefektywniej wspiera wchłanianie białek kolagenowych, zwiększając zawartość kolagenu m.in. w naszych licznych narządach czy skórze. Kolejny składnik istotny dla kolagenu to kwas hialuronowy, będący gwarantem jeszcze bardziej spektakularnych rezultatów anti-aging dla wielu obszarów naszego organizmu i wyglądu zewnętrznego. Witamina C oraz hialuronian sodu są to dla kolagenu tzw. składniki synergistyczne.                                                                               

Poza nimi, świetny wpływ na przyswajalność kolagenu może mieć także witamina E. Zapobiega ona sieciowaniu włókien kolagenowym, czyli ich sztywnieniu. Tak więc przyczynia się do pogłębiania i ulepszania efektów anti-aging. Ponadto, produkcję kolagenu wesprze witamina A, szczególnie jeśli chodzi o oddziaływanie na skórę, oraz, zapobiegające rozpadowi białek kolagenowych - flawonoidy.

                                                                                                          

Poznaj bestsellerowe kolageny znajdujące się w ofercie sklepu Intenson.pl       

 

Nasi klienci pokochali pysznie owocowe (wyłącznie dzięki naturalnym aromatom), sproszkowane kolageny w saszetkach Intenson. Oprócz świetnego, wysokiej jakości kolagenu rybiego, w składzie znajdują się dwie substancje synergistyczne, dzięki którym kolagen wchłania się lepiej – witamina C oraz kwas hialuronowy. Stosowanie powyższych produktów zalecamy przede wszystkim osobom żyjącym w sposób aktywny, uprawiającym sporty, które mają wyższe zapotrzebowanie organizmu na białko. Nasza oferta ciągle powiększa się o nowe warianty smakowe, więc gwarantujemy, że każdy odnajdzie smak idealny dla siebie.                                     

W naszym Kolagenie morskim w tabletkach znajdują się jedynie trzy, świetnie dopełniające siebie nawzajem, składniki. W suplemencie tym zastosowaliśmy wysokiej jakości kolagen rybi typu Peptan F, który charakteryzuje się bardzo dobrą przyswajalnością, dzięki czemu idealnie spełnia swoje funkcje i gwarantuje efektywną poprawę samopoczucia oraz wyglądu. Ponadto, w składzie znajdziemy kwas hialuronowy - wzmacniający pozytywny wpływ kolagenu, a także witaminę C, która poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym oraz wspomaga produkcję naturalnych włókien kolagenowych. Zalecamy stosowanie tego suplementu diety dwa razy w ciągu dnia w trakcie posiłków, pamiętając o każdorazowym popijaniu tabletek dużą ilością wody.                                   

Poza najwyższej jakości kolagenem morskim, w powyższym suplemencie diety znajduje się grono składników idealnie dobranych pod kątem dbania o skórę: kwas hialuronowy, witamina C, cynk, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy oraz ekstrakt z pestek winogron. Dzięki takiej bogatej grupie komponentów, możemy świetnie i całościowo zatroszczyć się o swoją skórę – jej ujędrnienie, nawilżenie, odmłodzenie, poprawę kolorytu i piękny, zdrowy wygląd. Wystarczy stosować dwie tabletki na dobę, po posiłkach, popijając wodą.

Kolagen morski Better Hair to remedium na wszelkie problemy związane z Waszymi włosami. Zadba on o nie od środka - kompleksowo i wielokierunkowo, dzięki bogactwu cennych, perfekcyjnie połączonych ze sobą składników. Poza kolagenem rybim, znajdziemy tu: witaminę C, hialuronian sodu, biotynę, ekstrakt ze skrzypu polnego, a także glukonian cynku. Jeśli będziecie używać tego suplementu sumiennie, każdego dnia, pojawią się świetne rezultaty w postaci zagęszczenia włosów, ich większej sprężystości, pełnego nawilżenia i zahamowania wypadania.                                                                                         

Kolagen ANTI-AGE to suplement diety skomponowany z trzech synergistycznych, uzupełniających się nawzajem składników, w taki sposób, aby skutecznie wesprzeć procesy przeciwstarzeniowe zachodzące w obrębie naszego organizmu. Kolagen zadziała odmładzająco na szeroką skalę, gdyż jest on naturalnym materiałem budulcowym m.in. naszych komórek, tkanek, chrząstek, ścięgien, stawów, skóry, włosów i paznokci. Kwas hialuronowy wiąże wodę w organizmie, budując ponadto ściany naczyń krwionośnych. Natomiast witamina C wspomaga produkcję białek kolagenowych, będąc zarazem wspaniałym przeciwutleniaczem i oddziałując korzystnie na naszą odporność. Zalecamy stosowanie dwóch tabletek dziennie, po jednej dawce w trakcie posiłku, popijając sporą ilością wody.

Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej naszej marki – Intenson.pl. Znajdziecie tam mnóstwo produktów, takich jak np. suplementy diety, superfoods, słodziki czy zdrowsze alternatywy dla standardowych produktów spożywczych. Zachęcamy również do zaglądnięcia na dział naszych kolagenów, tak aby poznać wszystkie propozycje i wybrać coś idealnego dla siebie. Najbardziej docenione przez naszych klientów produkty na dany moment znajdują się w zakładce bestsellerów.

                                                                                                                                                                                  

Bibliografia                                                                   

  1. Axe J., Dieta kolagenowa. Zdrowie, młodość i uroda w 28 dni, Wydawnictwo Septem, 2020
  2. Petrucci K., Dieta kolagenowa od podstaw, Vital, 2022
  3. Banaś M., Pietrucha K., Typy i struktura białka kolagenowego, Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej, 2009
  4. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 2019
  5. K. J. Sobolewski, Kolagen - podstawowe białko organizmu ludzkiego, Roczniki Naukowe Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki w Supraślu, 2006