Witamina C a układ odpornościowy - jak wspiera odporność?

Witamina C a układ odpornościowy - jak wspiera odporność?

Witamina C jest jednym z najistotniejszych składników dla ogólnego funkcjonowania człowieka. Jako że nasz organizm nie posiada zdolności, aby ją samodzielnie wytwarzać, należy dostarczać jej sobie wraz z pożywieniem lub, w razie ewentualnej potrzeby, z suplementami diety. Witamina C doskonale rozpuszcza się w wodzie. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, jej największe dawki występują w niektórych owocach oraz warzywach. Wykazuje ona szereg ważnych właściwości i zastosowań dla naszego organizmu – począwszy od funkcji antyoksydacyjnej, poprzez wspomaganie syntezy białka kolagenowego i korzystny wpływ na naszą skórę, aż po wspieranie funkcjonowania układu odpornościowego. Na rynku suplementów diety witamina C najczęściej występuje w formie sproszkowanej, przeznaczonej do rozpuszczania w wodzie bądź innych napojach.                                             

Tak jak wspomnieliśmy, jedną z najistotniejszych właściwości witaminy C jest jej oddziaływanie na układ immunologiczny człowieka. W jaki sposób ten składnik wspiera naszą odporność? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

 

Witamina C - właściwości, działanie i efekty, poza wpływem na odporność

Jakie są główne właściwości i zastosowania witaminy C, poza jej oddziaływaniem na układ odpornościowy?

  • witamina C wykazuje świetne właściwości antyoksydacyjne

Witamina C oraz glutation tworzą najważniejszy system antyoksydacyjny w naszym organizmie. Dbają one wspólnie o to, aby skutecznie pozbywać się z naszego wnętrza wolnych rodników, toksyn i innych szkodliwych substancji, które nie sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Dzięki tym procesom wolniej się starzejemy i otrzymujemy zwiększony poziom ochrony przed rozwojem nowotworów.                                                           

·     witamina C wspomaga produkcję kolagenu                               

Witamina C jest absolutnie niezbędna, aby w naszym organizmie nastąpiła produkcja białek kolagenowych. Ponadto, dopiero w towarzystwie kwasu askorbinowego możliwe jest odpowiednie wchłanianie się kolagenu ze spożywanych przez nas pokarmów bądź stosowanych preparatów kolagenowych.

·    witamina C uczestniczy w wielu kluczowych procesach metabolicznych

Witamina C jest bardzo istotnym składnikiem wielu, ważnych dla naszego funkcjonowania, procesów metabolicznych. Bierze udział m.in. w metabolizmie kwasów tłuszczowych, neuroprzekaźników oraz hormonów, takich jak np.: serotonina, adrenalina, dopamina, oksytocyna, gastryna, hormony tarczycy, itd.

·    witamina C wspomaga procesy oczyszczania naszego organizmu

Witamina C uczestniczy, jako jedna z najważniejszych substancji, w procesach wydalania z organizmu jonów metali ciężkich. Wśród nich wymienić można m.in. selen, ołów czy kadm.

 

Pozostałe ważne role witaminy C w naszym organizmie są następujące:

  • umożliwia sprawniejszą regenerację skóry, np. szybsze gojenie się ran
  • wzmacnia nasze naczynia krwionośne, zapobiegając krwawieniom z dziąseł, nosa, itd.
  • oddziałuje anti-aging, zwłaszcza na naszą skórę
  • obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwionośne
  • wspiera procesy leczenia chorób sercowych
  • może stanowić pomoc w terapiach stosowanych u pacjentów z nowotworami.

 

Witamina C a układ odpornościowy. W jaki sposób wspiera naszą odporność?

Układ odpornościowy jest jednym z kilku najważniejszych systemów dla pracy całego organizmu człowieka. Prawidłowe funkcjonowanie naszej odporności uwarunkowane jest przez różne czynniki, uwzględniając odpowiedni sposób odżywiania, bogaty we wszystkie niezbędne witaminy i minerały, uregulowany rytm dobowy, zdolność do radzenia sobie z bodźcami stresowymi czy uprawianie (dopasowanej do naszego stanu zdrowia) aktywności fizycznej.

Witamina C to jeden z najsilniejszych i najistotniejszych dostępnych antyoksydantów. Kwas askorbinowy aktywizuje białe krwinki, czyli komórki odpowiedzialne w naszym układzie immunologicznym za niwelowanie stanów zapalnych organizmu. Za przyczyną witaminy C leukocyty są w stanie znacznie szybciej zwalczać infekcje. Dlatego po suplementy diety zawierające ten składnik sięgamy głównie w okresach roku, kiedy zwiększa się podatność na przeziębienia i innego typu choroby wirusowe czy bakteryjne. Kwas askorbinowy, przyjmowany codziennie w odpowiednio wysokich dawkach, pomaga złagodzić symptomy infekcji, skraca czas ich trwania, zmniejsza częstotliwość ich występowania, a także minimalizuje ryzyko pojawienia się wszelkich powikłań.

Ponadto naukowcy wykazali wpływ witaminy C na usprawnienie regeneracji organizmu podczas zapalenia płuc, przede wszystkim w przypadku osób starszych lub borykających się z, utrudniającymi szybkie wyzdrowienie, dolegliwościami zdrowotnymi. Dzięki systematycznemu sięganiu po kwas askorbinowy podczas tej choroby, przyczyniamy się do obniżenia temperatury oraz uzyskania lepszego obrazu płuc w badaniu rentgenowskim.

 

Niedobór witaminy C - objawy i przyczyny

Przy odpowiedniej podaży owoców i warzyw, zwłaszcza tych będących najlepszymi dostępnymi źródłami spożywczymi witaminy C, ryzyko wystąpienia niedoborów tego składnika nie jest zbyt wysokie. Jednak możemy wyróżnić kilka grup osób, u których takie stany występują ze zwiększoną częstotliwością. Są to: pacjenci z zaburzeniami wchłaniania z przewodu pokarmowego lub przyjmujący niektóre rodzaje leków (np. doustną antykoncepcję czy aspirynę), ludzie borykający się z przewlekłym stresem, osoby niedożywione, palacze oraz seniorzy.

Najbardziej charakterystyczne symptomy niedoborów kwasu askorbinowego to:

  • obniżenie odporności
  • brak apetytu
  • osłabienie, nawet skrajne zmęczenie
  • bóle w obszarach mięśni bądź stawów
  • kłopoty z prawidłową regeneracją naskórka, większa podatność na zasinienia i siniaki na skórze
  • problemy dotyczące stanu dziąseł
  • astma
  • szkorbut
  • niedokrwistość
  • problemy kondycyjne dotykające kości lub chrząstek
  • zbyt wysoki poziom ciśnienia krwi.

 

Źródła spożywcze witaminy C wspierającej odporność

Witamina C występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego. Znajdziemy ją w wielu popularnych owocach oraz warzywach. Warto jest mieć na uwadze fakt, iż dla składników spożywczych zawierających witaminę C niewskazane są obróbki z użyciem wysokiej temperatury, takie jak pieczenie czy gotowanie. Ponadto zawartość kwasu askorbinowego w owocach i warzywach zmniejsza się wówczas, gdy zbyt mocno je rozdrabniamy, np. podczas przygotowywania przecierów czy koktajli.                      

Jakie są owoce i warzywa zawierające największe dawki witaminy C?

  • dzika róża (owoce)
  • acerola
  • czerwone i czarne porzeczki
  • owoce cytrusowe – cytryna, pomarańcza, grejpfrut
  • kiwi
  • truskawka
  • malina
  • agrest
  • jabłko
  • gruszka
  • śliwka
  • banan
  • pietruszka
  • brokuł
  • papryka
  • kalafior
  • kapusta
  • szpinak
  • rzodkiew
  • brukselka
  • sałata
  • burak
  • pomidor
  • ziemniak
  • kiszonki.

Witamina C na odporność – jak długo stosować? Zasady suplementacji kwasu askorbinowego

Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, zatem warto jest każdorazowo popijać ją dużą ilością płynów, dla lepszego wchłaniania. Najczęściej zaleca się suplementację kwasu askorbinowego o poranku – na czczo. Jednak pora stosowania tego składnika nie ma najistotniejszego znaczenia dla efektów.

Witaminę C przyjmuje się raczej doraźnie – w okresach zwiększonej podatności na infekcje bakteryjne czy wirusowe. Jej zwiększone dawki należy stosować według wskazań producenta danego preparatu bądź lekarza.

 

Poznaj produkty z witaminą C wspomagającą odporność, znajdujące się w ofercie marki Intenson 

Witamina C Complex to idealnie skomponowany, w kontekście wspomagania odporności, suplement diety. Oprócz wysokiej dawki kwasu askorbinowego w (łagodnej dla naszego żołądka) postaci askorbinianu wapnia, w produkcie tym znajduje się także wyciąg z aceroli, wapń i owoc baobabu. Suplement Witamina C Complex został skomponowany z myślą o wszystkich osobach pragnących uzyskać wyższy poziom ochrony organizmu przed wszelkimi infekcjami, np. w sezonie jesienno-zimowym. Aby otrzymać wyraźne efekty dla układu immunologicznego, należy stosować dwie tabletki każdego dnia, popijając je dużą ilością wody.

W ofercie Intenson znajdziecie również witaminę C w (aktualnie najpopularniejszej na rynku) formie proszku. Jest to proszek bardzo drobno zmielony, tak więc z łatwością rozpuści się on w wodzie i innych napojach. Dzięki braku zawartości metali ciężkich, kwas askorbinowy pobierany z tego produktu może wchłaniać się z jeszcze większą skutecznością, co idzie w parze z bardziej satysfakcjonującymi efektami kuracji. Nasza Witamina C w proszku jest produktem czystym biologicznie, czego dowodzą przeprowadzone w laboratoriach badania naukowe. Zalecamy przyjmowanie jednej płaskiej miarki tego produktu dziennie, rozpuszczając ją w wodzie bądź np. soku.   

Serdecznie zapraszamy Was do poznania naszej bogatej oferty produktów wspomagających prowadzenie zdrowego, aktywnego, jakościowego stylu życia. Wśród naszych bestsellerów znajdziecie m.in. naturalne kolageny, ekologiczne suplementy diety czy premium superfoods. Każda spośród propozycji Intenson sprzyja lepszemu samopoczuciu, poprawie kondycji oraz dbaniu o urodę.

 

Bibliografia

  1. Janda K., Kasprzak M.,Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci. 2015
  2. Carr, A.C.; Maggini, S.Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017
  3. Gregory, J.F. Ascorbic acid bioavailability in foods and supplements. Nutrition Reviews. 1993
  4. Hemilä H., Vitamin C and Infections, 2017