Wszystko o superfoods

Wszystko o superfoods

Superfoods to termin, który coraz częściej słyszymy w kontekście zdrowego żywienia. Co kryje się za tym angielskobrzmiącym pojęciem? Chodź termin superfoods pochodzi z języka angielskiego, to na te miano zasługuje również żywność z naszego polskiego podwórka. Aby produkt mógł zostać nazwany super żywnością musi być przede wszystkim naturalny oraz nieprzetworzony. Ponadto, warunkiem koniecznym jest, aby taka żywność zawierała cenne dla organizmu człowieka składniki, które są naturalnego pochodzenia.  

Taki super produkt powinien mieć w swoim składzie elementy, które mają wyjątkowo cenne właściwości, potwierdzone naukowo. Do takich składników należą witaminy, głównie antyoksydacyjne, witamina D, związki bioaktywne, minerały oraz kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3. Dzięki superfoods możemy zyskać więcej energii, stracić na wadze, a nawet wspomóc organizm w walce z niektórymi dolegliwościami, a do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne.  

Ostatnio na popularności zyskała żywność o orientalnie brzmiącym pochodzeniu. Weźmy więc pod lupę składniki czterech najpopularniejszych:

Jagody acai – zawierają duże ilości witamin i minerałów, w tym cenne przeciwutleniacze, które mogą opóźnić procesy starzenia. Zawierają także dużą ilość polifenoli, które również wykazują działanie przeciwutleniające. Dzięki temu jagody acai znajdują się na liście ORAC (z ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – liście naturalnych produktów o bardzo wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ponadto, jagody acai zawierają dużą ilość błonnika, co nie tylko zapewnia długotrwałe uczucie sytości, ale również wspomaga metabolizm.

Spirulina – to doskonałe źródło białka. Spirulina ma aż 65-71% dobrze zbilansowanych białek, gdzie mięso wołowe tylko 22%, a soczewica 26%. Jest również bogata w aminokwasy oraz minerały. Charakteryzuje się wyjątkowo wysokim stężeniem kwasu gamma linolenowym biorącym udział w biosyntezie substancji obniżających ciśnienie krwi, wspomagających układ odpornościowy, działających przeciwzapalnie oraz pozytywnie wpływających na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Quinoa, czyli komosa ryżowa – to tzw. super zboże pochodzące z Ameryki Południowej. Zawiera 18% więcej białka niż pozostałe zboża. Ponadto, jest bogata w błonnik. Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom dbającym o swoją sylwetkę. Nie zawiera glutenu, więc może stanowić doskonały posiłek śniadaniowych osób będących na diecie bezglutenowej.

Jagody goji – jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w którego skład wchodzi aż 18 aminokwasów. Dodatkowo zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych z grupy omega-6, mających zbawienny wpływ na pracę układu nerwowego. Ponadto, są bogate w witaminy, składniki mineralne, karotenoidy oraz związki polifenolowe. Najcenniejszy składnik jagód goji to rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy, który według badań, stymuluje układ odpornościowy, a także wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.   Naukowcy z William Paterson University w New Jersey stworzyli listę 41 najbardziej cennych owoców i warzyw klasyfikując ich ze względu na zawartość 17 najbardziej kluczowych składników odżywczych m.in. potasu, wapnia, żelaza, białka, witaminy A, witaminy B12 oraz witaminy D. Na szczycie listy znalazła się rukiew wodna, następnie kapusta, botwinka, szpinak oraz cykoria. Wyniki tego badania tylko dowodzą, że superfoods są na wyciągnięcie ręki – tanie, łatwo dostępne oraz nieskomplikowane w przyrządzeniu. Co zatem kryje się za inną super żywnością, która gości codziennie na naszych stołach?

Jajka – każde jajko ma aż 6 gram białka i tylko 72 kalorie. Naukowcy z Pennington Biomedical Research Center w Luizjanie wykazali, że jedzenie jajek na śniadanie (jako część niskokalorycznej diety) wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów.

Sos pomidorowy – zawiera spore ilości likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów, który ma dobroczynny wpływ na kondycję skóry oraz serca. Badania przeprowadzone na Harvardzie dowiodły, że kobiety z wysoką zawartością likopenu we krwi zmniejszają ryzyko zawału serca aż o 34%.

Suszona śliwka – bogate źródło związków polifenolowych, naturalnie występujących w owocach, które wpływają na wzrost gęstości kości dzięki stymulacji komórek ich budujących.

Brukselka – z pośród wszystkich warzyw wyróżniają się największą zawartością glukozynolany – związku, który pomaga zwalczać komórki nowotworowe oraz oczyszcza organizm.

Szpinak – połowa szklanki zapewnia pięciokrotnie większą dawkę witaminy K, niż jest to wymagane. Odpowiada ona za krzepliwość krwi oraz wspomaga budowę mocnych kości.

Soczewica – doskonałe źródło białka. Połowa szklanki soczewicy dostarcza aż połowę dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Pestki słonecznika – połowa szklanki zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki.