Kwas linolenowy

Kwas linolenowy

Kwas linolenowy podzielić możemy na dwa typy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). ALA jest jednym z członków rodziny kwasów Omega-3, natomiast GLA to element grupy kwasów Omega-6. Oba mają wiele odmiennych właściwości, związanych głównie z profilaktyką szeregu chorób przewlekłych. Ich kolejne działania są nadal odkrywane i ustalane w licznych badaniach laboratoryjnych oraz społecznych. Źródłami kwasu linolenowego są w znacznej większości produkty pochodzenia roślinnego z wysoką zawartością tłuszczy, jak m.in. oleje, orzechy, nasiona chia, spirulina, czy niektóre warzywa i owoce. Spośród źródeł odzwierzęcych, na pewno warto zwrócić uwagę na podroby mięsne. Kwasy alfa i gamma-linolenowy w formie suplementów diety dostępne są najczęściej w postaci olejów i kapsułek.

 

Kwas linolenowy - co to jest? Najważniejsze informacje

Kwasy alfa-linolenowy i gamma-linolenowy wykazują szereg odmiennych właściwości dla organizmu. ALA ma przede wszystkim świetne działanie przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, ale również wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, przede wszystkim ośrodkowego, oraz może skutecznie obniżać cholesterol. Jeśli chodzi o GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, wykazuje on pomocne właściwości w leczeniu licznych chorób przewlekłych, wśród nich także nowotworów. Zastosowania kwasu linolenowego są bardzo liczne i ciągle odkrywane, warto zatem dostarczać sobie jego odpowiednich ilości, poznając produkty, w których występuje.

 

Kwas linolenowy - właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

Kwas alfa-linolenowy posiada następujące właściwości:

•    Kwas alfa-linolenowy wykazuje działanie kardioprotekcyjne.

Kwasy omega-3 wykazują pozytywne właściwości w leczeniu choroby wieńcowej serca. Kwas ALA uczestniczy w procesie tworzenia DHA oraz EPA, one natomiast związane są m.in. z takimi korzystnymi działaniami jak: poprawa napięcia w naczyniach, kontrola rytmu serca, czynność płytek krwi.

•    Kwas alfa-linolenowy zmniejsza stany zapalne w niektórych schorzeniach.

Kwasy omega-3, a wśród nich - kwas alfa-linolenowy, są w stanie, poprzez swoje świetne działanie przeciwzapalne, zniwelować objawy następujących chorób: reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Corhna, łuszczyca, zespół jelita drażliwego czy obturacyjna choroba płuc.

  • Kwas alfa-linolenowy obniża cholesterol.

Kwas alfa-linolenowy, przede wszystkim ten zawarty w produktach spożywczych, ma działanie obniżające cholesterol (ogółem) oraz LDL.

  • Kwas alfa-linolenowy korzystnie wpływa na mózg.

Zwiększone spożycie kwasu alfa-linolenowego zmniejszają ryzyko udaru mózgu, a ponadto może zapobiec depresji, również poudarowej.

 

Kwas gamma-linolenowy posiada następujące właściwości:

•    Kwas gamma-linolenowy odgrywa znaczącą rolę w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Stosunkowo nowe badania wykazują pozytywne działanie GLA w leczeniu reumatyzmu. Kwas gamma-linolenowy oddziałuje podobnie do łagodnych leków przeciwreumatycznych, przekształcając korzystnie przebieg choroby.

 

•    Kwas gamma-linolenowy ma zastosowanie w walce ze schorzeniami związanymi z układem krążenia.

Ciągle w wielu badaniach odkrywany jest potencjał kwasu gamma-linolenowego w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

 

  • Kwas gamma-linolenowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Coraz więcej badań jasno pokazuje, że GLA ma działanie antyrakowe poprzez to, że może zatrzymać rozwój i wzrost guza, a także jego przerzutów.                                              

  

Kwas linolenowy - zapotrzebowanie i dawkowanie

Nie ma ustalonych zalecanych dawek dziennych kwasu linolenowego. W przypadku kwasu gamma-linolenowego dawki dobowe powinny wynosić minimum 25 – 50 mg na dzień, ale tak naprawdę, jeśli chcemy odczuć jego wyraźniejsze działanie, należałoby rozważyć przyjmowanie nawet 50 – 100 mg dziennie.   

  

Niedobór kwasu linolenowego - objawy i przyczyny

Niedobory kwasu linolenowego zdarzają się bardzo rzadko, jednak są one możliwe w przypadkach stosowania diety bardzo ubogiej w tłuszcze, np. odchudzając się.

Zbyt niski poziom kwasu linolenowego w organizmie objawia się następującymi symptomami:

  • zaburzone funkcjonowanie gruczołów łojowych
  • spowolnione procesy regeneracji naskórka, objawiające się m.in. szorstkością oraz suchością skóry
  • szybsze starzenie się skóry – powstawanie zmarszczek, bruzd
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci – łamliwość, kruchość, brak blasku i „zdrowego” wyglądu
  • w skrajnych przypadkach – rozwój następujących schorzeń skórnych: rumień, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, egzema, rybia łuska.

 

Nadmiar kwasu linolenowego – skutki uboczne                                     

Jedyne skutki uboczne przyjmowania kwasu alfa i gamma-linolenowego w zbyt dużych dawkach związane są z układem trawiennym – żołądkiem oraz jelitami. Jednak, nawet jeśli działania niepożądane stosowania ALA czy GLA się pojawiają, są one raczej łagodne.

 

Jakie są dokładne skutki uboczne nadmiaru kwasu alfa-linolenowego i gamma-linolenowego?  

  • wzdęcia brzucha
  • odbijanie się
  • bóle brzucha

 

Źródła kwasu linolenowego w jedzeniu

Kwas alfa-linolenowy, spośród produktów spożywczych, dostępny jest w składnikach pochodzenia roślinnego bogatych w tłuszcze, natomiast kwas gamma-linolenowy, oprócz źródeł roślinnych, znaleźć możemy także w kilku produktach pochodzenia zwierzęcego.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produkty, które są najlepszymi źródłami kwasu alfa-linolenowego, to:

  • olej lniany
  • inne oleje, m.in. Rzepakowy, krokoszowy, sojowy
  • siemię lniane
  • nasiona chia
  • spirulina
  • orzechy – migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie
  • pestki dyni
  • zarodki pszenicy oraz owsa
  • niektóre warzywa, m.in. fasola, brokuł, szpinak, sałata, soja (oraz większość innych zielonych warzyw)
  • niektóre owoce, głównie awokado, ale również malina, winogrona i truskawka
  • tofu

 

Natomiast, jeśli chodzi o kwas gamma-linolenowy, jego najlepsze źródła spożywcze to:

  • wiele olejów: z wiesiołka, z ogórecznika, z czarnej porzeczki, z konopi, z nasion agrestu, ze żmijowca zwyczajnego, grzybowy
  • podroby mięsne
  • spirulina
  • agrest, czarna porzeczka.

 

Jeśli chcemy stosować kwas linolenowy w formie któregoś z olejów, należy sięgać tylko po te w butelkach z ciemnego szkła i przechowywać je zawsze w chłodnym miejscu.

 

Kwas linolenowy – kiedy stosować?                                                                              

O odpowiednią podaż kwasu alfa-linolenowego wraz z dietą lub odpowiednimi suplementami, powinny zadbać przede wszystkim: osoby borykające się z chorobami serca (w tym również będące w grupie ryzyka zawału serca), schorzeniami wymagającymi działania przeciwzapalnego, zbyt wysokim cholesterolem, oraz ludzie będący po udarach.

Natomiast, jeśli chodzi o kwas gamma-linolenowy, szczególną uwagę powinny na niego zwrócić: osoby chorujące na różne nowotwory, reumatoidalne zapalenie stawów oraz ludzie cierpiący na choroby sercowo-naczyniowe lub będący w grupie ryzyka zachorowania na tego typu schorzenia.

 

Produkty z naszego sklepu, które zawierają kwas linolenowy     

 

Produktem z naszego sklepu Intenson.pl, który zawiera kwas linolenowy, jest  Bio spirulina w proszku. Ten suplement diety może znacząco wesprzeć naszą odporność. Dzięki spirulinie, mamy większą kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz masy naszego ciała. Ponadto, jest to „booster” energetyczny, zwiększający naszą sprawność każdego dnia. Dzięki dodatkowi chlorofilu – barwnika z zielonych roślin, który ma potoczną nazwę „eliksir młodości”, Bio spirulina ma również działanie przeciwstarzeniowe.

 

Kolejny produkt dostępny w naszej ofercie, który jest źródłem kwasu linolenowego, to Nasiona chia. Są to bardzo odżywcze dla organizmu superfoods, które stanowią źródło białka, błonnika pokarmowego, kwasów Omega-3 i wielu innych witamin czy minerałów. Nasiona chia to świetna baza do różnych deserów – przede wszystkim puddingu chia, ciast, dań obiadowych, sałatek, koktajli czy owsianek.

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dostępną na stronie Intenson.pl, gdzie możecie zakupić m.in. naturalne kolageny i ekologiczne suplementy diety – dzięki nim nasz organizm może zyskać na zdrowiu, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Dla wielowymiarowego odżywienia organizmu, warto poznać również nasze premium superfoods.                                                                        

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

Bibliografia

  1. Barabino S., Rolando M., Camicione P., Ravera G., Zanardi S., Giuffrida S., Calabria G., Systemic linoleic and g-linolenic acid therapy in dry-eye syndrome with an inflammatory component. Cornea, 2003
  2. Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega- 6 w organizmie człowieka, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013
  3. Leventhal L.J., Boyce E.G., Zurier R.B., Treatment of rheumatoid arthritis with gammalionelic acid, Ann Intern Med., 1993