Диспетчерская через 24 часа. Стоимость доставки 15 евро

Wegetariańskie przepisy Wielkanocne - odbierz darmowego e-booka

Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy dla Ciebie darmowego ebooka do pobrania z najlepszymi, wegetariańskimi przepisami.

W ebooku znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na śniadania, zupy, przystawki i obiady.

ODBIERZ DARMOWEGO EBOOKA

Poniżej kilka przykładowych przepisów, które znajdziesz w ebooku.

Żurek wegetariański

Składniki: trzy duże cebule, olej, pół korzenia selera, 200 gramów boczniaków, trzy ząbki czosnku, około 300 ml zakwasu na żurek, 100 ml śmietany 18 proc., łyżeczka tartego chrzanu, majeranek, sól, pieprz.

Zrób tak: żurek gotujmy tylko w z prostych składników, musimy więc wyciągnąć z nich maksimum smaku. Trzeba je skarmelizować – to nasz sekret żurku wegetariańskiego. Składniki będziemy smażyć i dusić jednocześnie przez dłuższy czas.

Cebulę posiekaj, w garnku na zupę rozgrzej olej, wrzuć cebulę, wymieszaj, przykryj i trzymaj na minimalnym ogniu. W tym czasie pokrój selera w kostkę, a boczniaki w paski, dorzuć do cebuli, wymieszaj i kontynuuj karmelizowanie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj nożem z odrobiną soli, również dorzuć do garnka, wymieszaj przykryj. Karmelizowanie powinno potrwać około 15-20 minut. Na koniec cebula powinna być lekko zrumieniona i zupełnie miękka. Wedy do garnka wlej wodę i zagotuj, dodaj zakwas i chrzan, wymieszaj, śmietanę rozrób z odrobią zupy, powoli wlej do garnka, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Po zagotowaniu trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Żurek jest najlepszy, gdy chwilę postoi, a wszystkie smaki się przegryzą. Świetnie pasują do niego zrumienione ziemniaki – pokrój je w grube plastry i ugotuj w osolonej wodzie, aby były lekko twardawe, skrop olejem, następnie zrumień na patelni z obu stron. Do żurku dodaliśmy też ugotowane jajka.

Rada: jeśli chcesz ugotować żurek wegański, po prostu nie dodawaj śmietany ani jajek.

Kolteciki jajeczne z komosą i guacamole

Składniki: 100 gramów komosy ryżowej (quinoa), 3 jajka ugotowane na twardo i jedno surowe, cebula, łyżka bułki tartej, 2 dojrzałe awokado, ząbek czosnku, sok z połowy limonki lub cytryny, kawałek papryczki chilli, kumin mielony, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa.

Zrób tak: komosę wypłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 1:1 pod przykryciem, po około 15 minutach wyłącz ogień i zostaw, nie odkrywając, jeszcze na 10 minut. Połącz z posiekaną drobno cebulą, poszatkowanymi jajkami, bułką tartą, jajkiem, łyżką posiekanej natki i dopraw solą i pieprzem. Masę rozgnieć trochę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby zrobiła się bardziej jednolita. Formuj małe kotleciki, które usmaż z obu stron na złoty kolor. Guacamole to awokado rozgniecione z roztartym na pakę czosnkiem, drobniutko posiekaną chilli, oliwą, sokiem z limonki, doprawione kuminem, solą i pieprzem. Przed podaniem dobrze je schłodzić w lodówce.

Śledzie na Wielkanoc pod kruszonką z żółtka

Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, mała cebula, łyżka startego chrzanu, łyżka dobrego majonezu, łyżka gęstego jogurtu naturalnego, ugotowane na twardo jajko, pół winnego jabłka, świeży koperek, pieprz.

Zrób tak: śledzie pokrój ukośnie w spore kawałki, dodaj posiekaną drobniutko cebulę, jabłko pokrojone w drobną kostkę, posiekany koperek,  a także posiekane białko jajka. Dopraw pieprzem, wymieszaj z chrzanem, majonezem i jogurtem. Na koniec posyp pokruszonym żółtkiem. Przed podaniem odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły.

 Przepisy powstały we współpracy z Kulinarną Polską www.kulinarnapolska.org