Chlorofil - jakie ma właściwości i na co wpływa?

Chlorofil jest to zielony barwnik pochodzący z wszelkich roślin o tym kolorze, znajdujący się głównie w ich łodygach oraz liściach. Jego rolą dla roślin jest przeprowadzanie procesu fotosyntezy, jednak w pewnym momencie zaczęto interesować się jego korzystnymi właściwościami również na organizm człowieka.
Chlorofil - jakie ma właściwości i na co wpływa?

Chlorofil jest to zielony barwnik pochodzący z wszelkich roślin o tym kolorze, znajdujący się głównie w ich łodygach oraz liściach. Jego rolą dla roślin jest przeprowadzanie procesu fotosyntezy, jednak w pewnym momencie zaczęto interesować się jego korzystnymi właściwościami również na organizm człowieka. Co interesujące, budowa chlorofilu jest bardzo zbliżona do struktury hemoglobiny, czyli barwnika odpowiedzialnego za czerwony kolor ludzkiej krwi. W składnikach pożywienia, chlorofil znaleźć możemy oczywiście w zielonych warzywach i kilku rodzajach ziół, natomiast kiedy chcemy przyjmować jego większe dawki, warto zastanowić się nad skorzystaniem z licznych suplementów diety, czy to w postaci płynu, czy też w formie proszku (który dodać możemy do smoothie, koktajlu, soku) lub tradycyjnych tabletek.

29.05.2018 |

Chlorofil - co to jest? Najważniejsze informacje

 

Chlorofil ma cały szereg pozytywnych właściwości dla organizmu człowieka - począwszy od działania detoksykującego, bakteriobójczego i przeciwgrzybiczego, poprzez funkcję przeciwzapalną oraz regenerującą wszelkie uszkodzenia naskórka – rany, trądzik, poparzenia, aż po udowadniane w coraz większej ilości badań – właściwości antyrakowe. Ponadto, chlorofil wspomaga pracę układu immunologicznego, trawiennego oraz krwionośnego, może być pomocny w procesie odchudzania, a także ma działanie antystresowe, wpływając korzystnie na nasz układ nerwowy. Te i inne, ciągle namnażane dzięki licznym badaniom, funkcje chlorofilu, stawiają go w bardzo dobrym świetle. Warto zatem zainteresować się tym, w jakich produktach spożywczych się znajduje oraz kto powinien zastanowić się nad jego suplementacją.

 

Chlorofil - właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Chlorofil posiada następujące właściwości:

 

●    Chlorofil usprawnia procesy oczyszczania z toksyn.

Kiedy regularnie dostarczamy chlorofil do naszego organizmu, następuje zwiększenie produkcji tlenu. Zatem wszystkie komórki są dotlenione, a procesy związane z oczyszczaniem z toksyn – usprawnione. Z wyników kilku badań wynika, że dzięki chlorofilowi nasza wątroba pracuje lepiej, gdyż detoksykacja jest skuteczniejsza i szybsza. Udowodniono także, iż składnik ten, kiedy jest regularnie suplementowany, zmniejsza ryzyko raka wątroby.

 

●    Chlorofil wzmacnia organizm.

Dzięki chlorofilowi, kwasowość wnętrza naszego organizmu zostaje obniżona, przez co zniwelowane jest gromadzenie się grzybów oraz szkodliwych drobnoustrojów. Chlorofil ma ponadto właściwości dodawania energii i poprawiania ogólnego samopoczucia, a także wzmacnia nasz układ odpornościowy.                                               

 

●    Chlorofil wspiera układ krwionośny.

Chlorofil określany jest niekiedy mianem „budowniczy krwi”, gdyż poprawia on jakość czerwonych krwinek, powiększając również ich ilość. Dzięki temu, że ma strukturę chemiczną bardzo zbliżoną do hemoglobiny, suplementowanie tego składnika może być bardzo pomocne w walce z jej niedoborami, np. anemią.                                                                                                     

 

 

●    Chlorofil ma działanie przeciwstarzeniowe.

Chlorofil, również ten będący składnikiem kosmetyków do stosowania na skórę, zmniejsza oznaki fotostarzenia, wynikającego z ekspozycji skóry na promieniowanie UV pochodzące ze słońca.

 

  • Chlorofil zmniejsza stany zapalne skóry.

Oprócz działania chlorofilu na zmniejszanie stanów zapalnych skóry, wykazano również to, że zmniejsza on ryzyko rozwoju bakterii we wszelkich ranach czy uszkodzeniach naskórka. Dzięki temu, chlorofil może być pomocny m.in. w leczeniu trądziku czy dla ukojenia skóry „dotkniętej” przez słońce (np. w postaci poparzeń słonecznych).                                                                   

 

  • Chlorofil wspomaga odchudzanie.

Chlorofil odgrywa znaczącą rolę w zwiększaniu uczucia sytości, poprzez swoje działanie na regulację poziomu hormonów głodu, więc często polecany jest osobom zmagającym się z nadwagą, pragnącym zrzucić zbędne kilogramy w zdrowy, nieobciążający organizmu sposób.                                             

 

 

Pozostałe funkcje chlorofilu (niekiedy wymagające jeszcze dodatkowych badań potwierdzających):

  • poprawia i usprawnia pracę układu trawiennego
  • jest pomocny przy zapaleniach, np. zapaleniu stawów
  • zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi ciała oraz nieświeżemu oddechowi
  • ma działanie antystresowe               
  • może przyczynić się do regulowania miesiączkowania u kobiet
  • wspiera leczenie cukrzycy
  • może mieć wpływ na zniwelowanie żylaków.

 

 

Chlorofil - zapotrzebowanie i dawkowanie

 

Chlorofil występuje najczęściej w postaci płynu, jednak możemy spotkać się również z formą sproszkowaną oraz w postaci tabletek. Nie ma ustalonej zalecanej dawki dziennej tego suplementu diety. Dawka wynosi zazwyczaj 100 mg na jedną porcję. W wielu przypadkach, producenci płynnego chlorofilu zalecają przyjmowanie jednej łyżeczki 2 lub 3 razy dziennie wraz z posiłkami.                          

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                         

Skutki uboczne suplementowania chlorofilu

 

Nie da się mieć niedoborów chlorofilu bądź go przedawkować, jednak, jak w przypadku każdego suplementu diety, jego przyjmowanie może nieść ze sobą niepożądane skutki uboczne. Chlorofil jest to pigment naturalny, nieobecny samoistnie w organizmie człowieka, więc uważa się go za składnik nietoksyczny. Jest raczej łagodnym, bezpiecznym suplementem diety, jednak niekiedy stosując go możemy odczuć skutki uboczne związane przede wszystkim z układem trawiennym. Ze względu na niewystarczającą ilość badań w zakresie działań niepożądanych, nie zaleca się przyjmowania chlorofilu przez kobiety będące w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby przewlekle chore bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.                            

Skutki uboczne przyjmowania chlorofilu w postaci suplementu diety mogą być następujące:                                           

  • bóle i skurcze żołądka
  • mdłości, wymioty
  • biegunki
  • odbarwione stolce.

 

 

Źródła chlorofilu w jedzeniu

 

Wyróżniamy aż pięć typów chlorofilu, podzielonego ze względu na frakcję. Chlorofil typu „a” ma kolor niebieskozielony i występuje we wszystkich organizmach, które przeprowadzają fotosyntezę, chlorofil „b” – zielonożółty, znajduje się w zielonych roślinach oraz glonach, typ „c” znajdziemy w komórkach kilku glonów i stramenopili, chlorofil „d” – w czerwonych algach, zaś „f” – w sinicach. W diecie człowieka składnik ten występuje jedynie w produktach o pochodzeniu roślinnym, głównie w zielonych warzywach oraz ziołach.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produktami będącymi najlepszym źródłem chlorofilu są:

 

  • jarmuż
  • koper
  • pietruszka
  • pokrzywa
  • mniszek lekarski
  • szpinak
  • roszponka
  • sałata (szczególnie sałata masłowa)
  • kapusta
  • rzeżucha
  • trawa – jęczmienna oraz pszeniczna.

 

 

Chlorofil – kiedy stosować?                                      

 

O obecność chlorofilu w diecie lub suplementacji powinny szczególnie zadbać następujące grupy osób: ludzie cierpiący na choroby związane z układem sercowo – naczyniowym, chorzy na nowotwory (przede wszystkim raka wątroby oraz żołądka), anemię, mający problemy ze stawami (bóle stawów), zapaleniami (np. zapalenie zatok, trzustki) i nadwagą, oraz osoby cierpiące na depresję lub inne podobne schorzenia natury psychicznej.                                                                      

 

Z czym łączyć chlorofil?

 

Chlorofil w formie pitnej można łączyć oczywiście z wodą, ale także z różnego rodzaju herbatami i sokami owocowymi bez dodatku cukru. Jego wchłanialność oraz walory może podnieść dodatek innego cennego superfood – spiruliny. Przyjmując chlorofil z posiłkiem lub po posiłku, warto zadbać o obecność tłuszczy, dzięki którym składnik ten wchłonie się jeszcze lepiej.

 

Z czym nie łączyć chlorofilu?

Nie ma przeciwwskazań odnośnie łączenia chlorofilu z innymi superfoods, składnikami mineralnymi czy witaminami.    

 

Produkty z naszego sklepu, które zawierają chlorofil        

 

Produktami z naszego sklepu Intenson.pl, które zawierają chlorofil, są Bio spirulina w proszku oraz Bio spirulina w tabletkach. Dzięki tym suplementom diety, otrzymujemy wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Ponadto, wspomagają one kontrolę prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz kontrolę masy ciała. Spirulina znana jest ze swoich właściwości jako dodatkowy „booster” energetyczny w ciągu dnia. Dzięki dodatkowi chlorofilu, zwanego „eliksirem młodości”, Bio spirulina w proszku oraz w tabletach ma także działanie anti-aging.

 

Kolejny produkt dostępny w sklepie internetowym naszej marki, który zawiera chlorofil, to Green Superfood Elixir. Jest to koktajl o świetnym działaniu pobudzającym, dodającym energii dzięki naturalnej guaranie. Efekt po wypiciu Green Superfood Elixir porównywany jest do uczucia po porannej kawie. Jest to jednak zdrowsza alternatywa dla zwykłej kofeiny, gdyż dopełnia ona nasze dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa. Koktajl ten ma cały szereg wyselekcjonowanych, idealnie dobranych superfoods: guaranę, chlorellę, młody jęczmień, korzeń maca, moringę olejodajną oraz bogatą w chlorofil spirulinę.

 

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi naturalnymi kolagenami oraz ekologicznymi suplementami diety, dostępnymi w sklepie internetowym marki Intenson. Produkty te wspomagają nasze zdrowie fizyczne i psychiczne samopoczucie. W ofercie posiadamy również warte uwagi, wyjątkowo odżywiające organizm premium superfoods.                                                                    

 

 

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

 

 

Bibliografia

 

  1. Wieczorek J, Wieczorek Z, Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016
  2. Li, Y., Cui, Y., Lu, F., Wang, X., Liao, X., Hu, X., & Zhang, Y. (2019). Beneficial effects of a chlorophyll-rich spinach extract supplementation on prevention of obesity and modulation of gut microbiota in high-fat diet-fed mice,; Journal of Functional Foods
  3. Solymosi K, Mysliwa-Kurdziel B, Chlorophylls and Their Derivatives Used in Food Industry and Medicine, Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2016
  4. Rotkiewicz D., Konopka I., Tańska M., Barwniki karotenoidowe i chlorofilowe olejów roślinnych oraz ich funkcje, Rośliny Oleiste, XXIII/2002