3 zdrowe i proste przepisy świąteczne
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy trzy świąteczne przepisy, które nie tylko są zdrowe, ale również proste w wykonaniu.
Sałatka z quinoi to bogactwo białka i cennych wartości odżywczych. Piernikowe kulki energii to doskonała wegańska propozycja na deser bez pieczenia, a gorąca czekolada na bazie karobu idealnie sprawdzi się dla osób, które mają alergię na kakao.
Świąteczna sałatka z quinoi z granatem, awokado i prażonymi migdałami
Składniki:
- 4 szklanki ugotowanej quinoi
- 1 szklanka pestek granatu
- 1-2 posiekane awokado
- 1 szklanka posiekanej pietruszki
- ½ szklanki prażonych, pokrojonych migdałów
- Sok z połówki pomarańczy
- 1/3 szklanki oleju konopnego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Ulubiona przyprawa
Sposób przygotowania:
- Umieść ugotowaną quinoę, pestki granatu, pietruszkę i migdały w misce.
- Wymieszaj z olejem konopnym, sokiem z pomarańczy, solą i przyprawami.
- Dodaj awokado tuż przed serwowaniem sałatki.
Piernikowe kulki energii (bez pieczenia)
Składniki:
- 1 szklanka masła migdałowego
- ¼ szklanki ksylitolu
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj masło migdałowe wraz z syropem klonowym.
- W osobnej małej misce wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
- Wymieszaj wszystkie suche i mokre składniki razem. Jeśli ciasto jest zbyt cienkie, dodaj więcej mąki kokosowej. Jeśli jest za grube, dodaj np. mleka roślinnego.
- Formułuj kulki z ciasta. Połóż wszystkie na blaszce i wstaw do lodówki.
Gorąca czekolada z karobem
Składniki (na dwie porcje):
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżki ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i blenduj przez ok. 30 sekund.
- Podgrzej aż napój będzie gorący (nie doprowadzaj do wrzenia).
- Rozlej do dwóch szklanek.