Krzem

Krzem

Krzem to drugi, zaraz po tlenie pierwiastek najczęściej występujący w przyrodzie. Nie należy do grupy składników dobrze przyswajalnych przez organizm i nie rozpuszcza się w wodzie. Krzem pełni szereg istotnych dla organizmu funkcji, znajdując się w sporej ilości tkanek oraz narządów. Na niedobory krzemu cierpi wiele osób, niekiedy nawet tego nieświadomych, gdyż nietrudno jest doprowadzić organizm do takiego stanu. Warto jest zatem zadbać o odpowiednią podaż krzemu wraz z dietą, włączając w swoje posiłki produkty będące jego dobrymi źródłami, czyli m.in. zioła (skrzyp polny, pokrzywa), niektóre warzywa, owoce, orzechy czy produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste. Krzem jako suplement diety występuje zazwyczaj w postaci kapsułek lub tabletek, ale znaleźć możemy go również w formie płynnej oraz sproszkowanej.

 

Krzem - co to jest? Najważniejsze informacje

Krzem bierze udział w licznych, istotnych procesach warunkujących prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Znajduje się on w bardzo wielu tkankach oraz narządach: nerkach, wątrobie, kościach, stawach, chrząstkach, płucach, śledzionie oraz skórze, włosach i paznokciach. Krzem odpowiada za prawidłową mineralizację kości. Wspomaga on naszą odporność, usprawniając pracę układu immunologicznego. Może ponadto pomóc w procesie leczenia wielu poważnych schorzeń, jak np. nowotwory, choroby serca, osteoporoza czy miażdżyca. Jego rolą jest także poprawa kondycji oraz wyglądu zewnętrznego naszej skóry, włosów i paznokci.

 

Krzem - właściwości, zastosowanie. Na co pomaga?

 

Krzem posiada następujące właściwości:

 

·    Krzem wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości oraz stawów.

Pierwiastek ten wspomaga procesy mineralizacji kości oraz ich wzrostu, dlatego jego odpowiednia podaż jest tak istotna w przypadku dzieci i młodzieży. Również z powyższego względu, suplementacja tego składnika zalecana jest dla ludzi znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę (są to przede wszystkim kobiety przeżywające okres menopauzy), a także osób cierpiących już na tę chorobę. Stosowanie krzemu w formie suplementu diety może być pomocne także dla ludzi po wszelkich złamaniach oraz zabiegach i operacjach przeprowadzanych właśnie w obrębie kości.

 

·    Krzem wspomaga dbanie o prawidłową kondycję i piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Krzem bierze udział w produkcji kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego. Składniki te natomiast mają kluczowe znaczenie dla odpowiedniego nawilżenia oraz zwiększenia elastyczności, jędrności i „gęstości” skóry. Krzem wykazuje ponadto działanie anti-aging, opóźniając lub niwelując oznaki starzenia – powstawanie zmarszczek czy bruzd. Może pomóc także w procesie leczenia trądziku, łagodząc wszelkie stany zapalne. Poza rolą tego pierwiastka w kwestii kondycji skóry, wykazuje on świetne działanie na włosy oraz paznokcie. Włosy mogą wyglądać po nim znacznie lepiej, odzyskując swój blask, przestając się kruszyć, łamać i rozdwajać. Paznokcie natomiast są grubsze, odżywione i jednolite w swojej barwie.

 

·    Krzem wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Krzem może stale zwiększać naszą odporność, chroniąc przed wszelkimi infekcjami i stanami zapalnymi, zatem warto jest zadbać o jego odpowiednią podaż szczególnie w okresie jesiennym.

 

·    Krzem niweluje magazynowanie się toksyn w organizmie.

Pierwiastek ten jest niezwykle pomocnym czynnikiem w walce z wszelkimi pasożytami, bakteriami oraz grzybami, chroniąc nasz organizm przed ich szkodliwym nadmiarem.

 

  • Krzem wspomaga przemianę wielu mikroelementów i makroelementów w naszym organizmie.

Dzięki temu pierwiastkowi, zostaje usprawniony metabolizm wielu innych, niezwykle cennych dla nas składników, m.in.: magnezu, fosforu, wapnia, sodu, chloru, potasu, cynku, siarki, kobaltu.

 

Pozostałe funkcje krzemu:

  • kontroluje poziom cholesterolu
  • przeciwdziała cukrzycy oraz miażdżycy
  • ma działanie przeciwnowotworowe                          
  • ogranicza szkodliwe oddziaływanie metali ciężkich na organizm
  • jest pomocny w leczeniu krzywicy oraz chorób zwyrodnieniowych
  • wspomaga niektóre procesy zachodzące w obrębie mózgu, głównie koncentrację i pamięć
  • może poprawić funkcjonowanie nerek
  • może być pomocny dla osób odchudzających się.

 

Krzem - zapotrzebowanie i dawkowanie

Średnie zapotrzebowanie na krzem jest zróżnicowane, głównie ze względu na wiek oraz płeć. Odpowiednia dzienna dawka krzemu wzrasta w przypadku kobiet w ciąży, matek karmiących piersią, dzieci w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju oraz seniorów. Większa ilość tego pierwiastka potrzebna jest również osobom po operacjach kości i stawów, a także będącym na bardzo restrykcyjnych dietach o niskiej kaloryczności, ubogich w pożywne produkty spożywcze.

Zapotrzebowanie na krzem w przypadku dorosłych kobiet wynosi 24 mg na dobę, natomiast u mężczyzn – 27,7 mg dziennie.                                                                                

 

Niedobór krzemu - objawy i przyczyny 

Według statystyk, z niedoborami krzemu może borykać się nawet do 90 procent społeczeństwa. Na zbyt małą ilość tego pierwiastka w organizmie narażone są przede wszystkim osoby niedożywione, będące na bardzo restrykcyjnych, ubogich w pożywne produkty dietach, ludzie odżywiający się długotrwale jedynie jedzeniem wysoko przetworzonym, np. typu fast food, oraz seniorzy.

W przypadku niedoborów krzemu, warto jest sięgnąć po odpowiednią suplementację, ale przede wszystkim w tej sytuacji należy zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w produkty z wysoką zawartością tego składnika. Poziom krzemu bardzo skutecznie można unormować korzystając z dobroczynnych ziół, w których dostępna jest jego wysoko przyswajalna forma, głównie ze skrzypu polnego oraz pokrzywy.

Niski poziom krzemu objawia się następującymi symptomami:

  • osłabienie szkieletu
  • deformacja kości i zaburzenia mineralizacji
  • spowolnienie wzrostu (w przypadku dzieci i młodzieży)
  • pogorszenie stanu skóry – tworzenie się zmarszczek, bruzd, cellulitu
  • osłabiona kondycja włosów i paznokci
  • osłabienie pracy układu immunologicznego – słabsza odporność
  • obfite i bolesne miesiączki
  • miażdżyca.

 

Nadmiar krzemu - objawy i przyczyny przedawkowania 

Doprowadzenie do nadmiaru krzemu jest niezwykle trudne do osiągnięcia, ponieważ pierwiastek ten nie odkłada się w organizmie, a jego nadpodaż wydalana jest wraz z moczem. 

 

Jakie są dokładne objawy nadmiaru krzemu? 

  • częstomocz
  • problemy z nerkami – obciążenie, tworzenie się kamieni nerkowych
  • zwiększone ryzyko nefropatii, neuropatii, chorób kości oraz schorzeń związanych z wątrobą.

 

Źródła krzemu w jedzeniu 

Dieta uboga w krzem może w szybkim tempie doprowadzić do niedoborów tego pierwiastka w organizmie, charakteryzujących się w tym przypadku demineralizacją. Jej symptomy zewnętrzne to przede wszystkim pogorszenie stanu paznokci – pękanie, osłabiona płytka paznokciowa, oraz kondycji włosów – wypadanie, łamliwość. Najlepsze źródła krzemu są to niektóre składniki pochodzenia roślinnego. Są one na tyle zróżnicowane, że zadbanie o dietę zawierającą odpowiednią dawkę tego pierwiastka nie powinno stanowić większych trudności. Co ciekawe, najwięcej krzemu zawiera kilka spośród ziół, a wśród nich przede wszystkim skrzyp polny oraz pokrzywa.

 

Przechodząc do konkretnych informacji, produktami będącymi najlepszym źródłem krzemu są:

  • skrzyp polny (zawiera aż 60 procent krzemu) 
  • pokrzywa 
  • podbiał  
  • rdest ptasi 
  • niektóre rodzaje orzechów, szczególnie migdały i orzechy ziemne 
  • niektóre warzywa: fasola, czosnek, kukurydza, marchew, szczypiorek, cebula, burak, chrzan, pietruszka, szparagi, ogórek, rzodkiewka 
  • produkty pełnoziarniste, m.in. chleb razowy, niektóre kasze – przede wszystkim jaglana i gryczana, otręby, płatki owsiane, łuski ziaren zbóż 
  • ryże 
  • niektóre rodzaje owoców: morela, truskawka, banan, wiśnia, czarna porzeczka, jabłko
  • suszone owoce – rodzynki, daktyle 
  • mleczko pszczele
  • woda źródlana 
  • owoce morza 
  • niefiltrowane piwo.  

 

Krzem – kiedy stosować? 

Krzem w postaci suplementu diety nie jest zbyt często stosowany, gdyż można uzupełnić jego niedobory w organizmie w sposób naturalny, wprowadzając do swojej diety np. skrzyp polny, pokrzywę, kozieradkę, podbiał pospolity czy algi. Szczególnie istotne jest zadbanie o dobry poziom tego składnika w okresie jesieni i zimy.

 

Z czym łączyć krzem? 

Krzem obecny w suplementach diety najczęściej połączony jest z borem. Udowodnione jest to, iż pierwiastki te w połączeniu wpływają na organizm znacznie lepiej niż w pojedynkę, działając synergistycznie. Poprawiają nawzajem swoją skuteczność oraz usprawniają wchłanialność.

 

Z czym nie łączyć krzemu?

Nie ma przeciwwskazań co do łączenia krzemu z różnymi pierwiastkami, witaminami i innymi cennymi składnikami odżywczymi.

 

Produkty z naszego sklepu, które zawierają krzem 

Produktem z naszego sklepu Intenson.pl, który zawiera krzem, jest Kolagen morski Better Hair + witamina C + kwas hialuronowy. Jest to świetny wybór przede wszystkim dla osób, które chcą poświęcić wyjątkową uwagę swoim włosom. Bogaty skład kolagenu morskiego Better Hair skomponowany jest w taki sposób, aby dostarczać organizmowi wszystkiego co jest potrzebne dla odbudowy kondycji włosów i ich pięknego wyglądu, a również dla prawidłowego stanu skóry głowy. W składzie tego produktu znajdują się: hydrolizat kolagenu morskiego, kwas L-askorbinowy (witamina C),  glukonian cynku, kwas hialuronowy, biotyna oraz ekstrakt ze skrzypu polnego, który zawiera krzemionkę, będąc świetnym antyoksydantem wspierającym prawidłowy stan skóry i włosów oraz wspomagając ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu Intenson.pl, gdzie znaleźć możecie m.in. naturalne kolagenyekologiczne suplementy diety, które mogą wesprzeć nas na co dzień w dbaniu o zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Warto zapoznać się również z naszymi wspaniale odżywiającymi organizm premium superfoods.

  

Niniejszy artykuł ma jedynie charakter edukacyjno-informacyjny i nie może zastąpić profesjonalnej porady lekarskiej lub u dietetyka.

  

Bibliografia 

  1. Prescha A. , Zabłocka K. , Naduk J., Grajeta H.: Wody mineralne i źródlane oraz soki owocowe jako źródło krzemu w pożywieniu; ROCZN. PZH 2011, 62, Nr 3
  2. Wiśniewski J.: Rola krzemu i siarki w chorobach tkanki łącznej. Część II; Farm Pol, 2018
  3. Węglarzy K., Bereza M.: Biologiczne znaczenie krzemu oraz jego interakcje z innymi pierwiastkami; Wiadomości Zootechniczne, R. XLV (2007)