Versand in 24 Stunden. Lieferkosten 15 Euro

Przepisy z kolagenem, które zaskoczą Cię smakiem

Kolagen jest jednym z głównych składników tkanki łącznej. Jego głównym zadaniem jest łączenie ze sobą komórek, dlatego jest on budulcem większości narządów: skóry, kości, stawów, zębów, naczyń krwionośnych czy rogówek oka. Ponadto, pełni rolę obronną w układzie odpornościowym, zapobiegając ingerencji drobnoustrojów, toksyn czy komórek rakowych. O negatywnych skutkach braku kolagenu pisaliśmy tutaj. Niestety wraz z upływem lat zaczynamy go tracić, dlatego warto zacząć go suplementować. Kolagen dostępny jest w tabletkach, jak również w proszku. Ten w proszku możesz dodać do smoothie, muesli, kawy, a nawet do ciasteczek wyczarować smaczne przepisy. Poniżej przygotowaliśmy dla ciebie klika naszych propozycji.

Bananowo-kawowe smoothie z kolagenem

Składniki:

1 zmrożony banan

¼ szklanki mleka migdałowego

½ szklanki zimnej kawy (może być espresso)

½ łyżki kakao

½ łyżki nasion chia

1 łyżeczka kolagenu w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystko razem zblendować na gładką masę.

Herbata z kurkumą i kolagenem

Składniki:

1 torebka herbaty miętowej

1 torebka rumianku

1 ½ szklanki wrzątku

1 łyżka mleka kokosowego

1 łyżeczka bio kurkumy

1 łyżeczka kolagenu

½ łyżeczki stevii

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę miętową wraz z rumiankiem w dużym kubku na 1 ½ szklanki wrzątki.
  2. Dodaj mleko kokosowe, bio kurkumę, kolagen, stevię i wymieszaj.

Herbata matcha z kolagenem

Składniki:

1 szklanka mleka migdałowego bądź kokosowego

½ łyżeczki matchy w proszku

1 łyżeczka kolagenu

1 łyżeczka erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj razem i podgrzej na średnim ogniu w rondelku.

Ciasteczka z masłem migdałowym

Składniki:

½ szklanki masła migdałowego

1 łyżka lnu mielonego

3 łyżki wody

2 łyżki kolagenu

¼ szklanki ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  2. Wymieszaj len z 3 łyżkami wody i odstaw na chwilę.
  3. W osobnej misce wymieszaj ksylitol, masło migdałowe i kolagen.
  4. Dodaj do miski z lnem i wodą.
  5. Wyłóż na blachę papier do pieczenia i nakładaj porcję ciasta. Powinno wyjść ok. 9.
  6. Piecz przez ok. 15 min.
  7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostudzenia.

Kulki pełne energii

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

½ szklanki daktyli

1 szklanka chipsów kokosowych

¼ szklanki nasion konopi

2 łyżeczki kolagenu

2 łyżki ksylitolu

¼ szklanki dropsów czekoladowych

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj razem wszystkie składniki oprócz dropsów czekoladowych. Powinna powstać gęsta masa.
  2. Delikatnie wymieszaj masę z dropsami czekoladowymi i uformułuuj kulki.
  3. Kulki są gotowe do spożycia. Przetrzymuj w lodówce do 5 dni.

Sok witaminowy

Składniki:

Połówka jabłka

Połówka pomarańczy

1 marchewka

1 ogórek

Garść szpinaku

½ soku z cytryny

2 łyżeczki kolagenu

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z warzyw i owoców za pomocą wyciskarki.
  2. Dodaj kolagen i wymieszaj.