7 sprawdzonych sposobów na wyeliminowanie cukru z diety

7 sprawdzonych sposobów na wyeliminowanie cukru z diety

Spożywanie cukru nie przynosi nam żadnych korzyści, a tylko ciągnie za sobą szereg przykrych konsekwencji. Nadmierne spożycie może prowadzić do wystąpienia nadwagi, otyłości, chorób serca, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, przewlekłych zapaleń i wielu innych. Nie należy zapominać, że cukier to wróg naszej cery. Niszczy włókna kolagenowe tym samym powodując szybsze starzenie się.

 Cukier uzależnia, dlatego trudno jest nam go wyeliminować z diety. Mamy jednak na to kilka sprawdzonych sposobów:

  1. Przyjrzy się swojej diecie.

Bardzo często jesteśmy nieświadomi tego, co jemy. Jemy w pośpiechu, staramy się, jak najszybciej zaspokoić swój głód, więc sięgamy po produkty w ogóle nie myśląc, jakie wartości odżywcze niosą za sobą. Pierwszym krokiem, aby zredukować ilość cukru w diecie powinno więc być przyjrzenie się swojej diecie i rozpoczęcie świadomego odżywiania. Jest wiele produktów, które możemy łatwo wyeliminować z diety, a które zawierają dużą ilość cukru np. wszelkiego rodzaju słodycze, kolorowe napoje, czy nawet białe pieczywo.

  1. Czytaj etykiety.

Następnym krokiem po przyjrzeniu się własnej diecie jest wyrobienie sobie nawyku czytania etykiet. Cukier niejedno ma imię i może występować w wielu postaciach. Wyróżnia się ponad 60 typów cukru, które możemy znaleźć w produktach spożywczych. Cukier może być ukryty pod nazwą:

  • Cukier trzcinowy
  • Cukier brązowy
  • Cukier inwertowany
  • Cukier owocowy
  • Cukier palmowy
  • Słód jęczmienny
  • Karmel
  • Melasa
  • Syrop kukurydziany
  • Miód
  • Koncentrat soku jabłkowego lub winogronowego
  • Cukier demerara
  • Syrop glukozowo-fruktozowy
  • Syrop fruktozowy
  • Syrop trzcinowy
  • Syrop sorgowy
  • Syrop słodowy
  • Syrop ryżowy
  • Syrop jęczmienny
  • Syrop brzozowy

Pamiętajmy, że cukier również kryje się pod nazwami zakończonymi „-oza’ tj.:

  • Sukroza
  • Maltoza
  • Laktoza
  • Ksyloza
  • Glukoza
  • Fruktoza
  • Dekstroza
  1. Zastąp cukier naturalnymi substancjami słodzącymi.

Możesz dalej jeść słodko, ale dużo zdrowiej. Wystarczy, że zastąpisz np. w wypiekach, cukier naturalnymi substancjami słodzącymi tj. erytrytol, czy stevia. Oba mają zero kalorii, są w 100% naturalne, a dodatkowo nie powodują skoków poziomu cukru we krwi i nie przyczyniają się do powstawania próchnicy.

  1. Unikaj słodzików.

Słodziki są bardzo często dodawane do żywności, aby obniżyć ich wartość kaloryczną. I chociaż zawierają mniej kalorii niż biały cukier, to ich spożywanie może mieć tak samo zgubne skutki. Te słodziki mogą intensyfikować łaknienie na słodycze.

Sztuczne substancje słodzące kryją się pod nazwami:

  • Aspartam
  • Acesulfam K
  • Sacharyna
  • Sukraloza
  • Cyklaminiany
  1. Unikaj cukrów prostych.

Staraj się unikać również cukrów prostych, które ukrywają się w białej mące, białym makaronie, czy ryżu. Ciało szybko rozkłada węglowodany zawarte w tych produktach na cukier, co powoduje skok jego poziomu we krwi. Najlepiej zastąpić produkty bogate w cukry proste produktami pełnoziarnistymi.

  1. Spożywaj pełnowartościową żywność.

Spożywaj pełnowartościową żywność, a unikaj tej przetworzonej. Ta druga zawiera rafinowane składniki i dodatek cukrów.

Spożywaj jak najwięcej:

  • Warzyw
  • Chudego mięsa, drobiu lub tofu
  • Ryb
  • Roślin strączkowych
  • Ziaren
  • Nasion i orzechów
  1. Korzystaj z przypraw.

Aby nadać smaku potrawie, czy napojom warto sięgnąć po przyprawy. Wiele z nich nada słodkawego posmaku. Staraj się urozmaicać swoją owsiankę, czy kawę przyprawami tj. cynamon, wanilia, czy kardamon. Zmniejszą one łaknienie na słodkie.