Budynie proteinowe z WPC

Co wyróżnia budyń proteinowy?

Budyń proteinowy jest produktem funkcjonalnym będącym źródłem białka, dzięki zawartości WPC, jednocześnie zachowując wszystkie właściwości tradycyjnego budyniu tj. smak, konsystencja, czy zapach. W odróżnieniu od innych jest w 100% naturalny i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Innym wyróżnikiem produktu jest jego baza – mieszanka skrobi ziemniaczanej wraz z tapioką – skrobią pozyskiwaną z egzotycznej rośliny. Nie zawiera białego cukru – posłodzony został cukrem trzcinowym.

Czym jest WPC – źródło białka budyniu?

Białko WPC to z angielskiego Whey Protein Concentrate, czyli w dosłownym tłumaczeniu koncentrat białka serwatki – znane i doceniane przez sportowców. Uzyskiwane jest poprzez ultrafiltrację białek mleka, które pozwalają na zachowanie dużej zawartości aminokwasów, jednocześnie zachowując niską ilość tłuszczów i węglowodanów. Przy 60-80 proc. czystego białka zawiera jedynie 2-6 proc. tłuszczu i 3-8 proc. węglowodanów. To właśnie ze względu na proporcje tych wartości odżywczych jest stosowane przez sportowców i osoby aktywne fizycznie.

Jakie są właściwości WPC?

  • Dzięki wysokiej zawartości protein białko WPC wspomaga organizm we wzroście masy mięśniowej bez ryzyka odkładania się masy mięśniowej w organizmie.
  • Jego niska kaloryczność pozwala na redukcję masy tłuszczowej podczas odchudzania.
  • Wspomaga regenerację mięśni
  • Uzupełnia porcję białka w diecie

Budyń dostępny jest w dwóch smakach – czekoladowym i waniliowym.