Sriracha – orientalna kompozycja z chili

Sriracha to popularna, pikantna przyprawa o orientalnym pochodzeniu. Jej nazwa pochodzi od miasta położonego na wschodnim wybrzeżu Zatoki Tajskiej. Przyprawa jest szeroko wykorzystywana w kuchni tajskiej i wietnamskiej nadając potrawom charakterystyczny dla tego regionu smak.

Jej głównym składnikiem są sproszkowane papryczki chili o bogatym smaku. Dodatkowo wzbogacona jest sproszkowanym czosnkiem. Bazą przyprawy, co stanowi jej wyróżnienie, jest sól himalajska (a nie innego pochodzenia tak, jak dostępnych na rynku przyprawach). Sól himalajska powszechnie uważana jest za jedną z najczystszych o cennych walorach odżywczych – wysoka zawartość minerałów.

Sriracha Intenson to propozycja, która została przygotowana zgodnie z filozofią marki. Nie zawiera więc glutaminianu sodu, sztucznych dodatków ani dodatku cukru.

Doskonale smakuje z daniami typowymi dla kuchni orientalnej, ale także jako dodatek do makaronów, pizzy, dań mięsnych, czy nawet popcornu.

Pomysł na przepis z wykorzystaniem srirachy

Grillowane wstążki cukinii w słodko-ostrej marynacie

Składniki: 

  • 3 małe cukinie
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka przyprawy sriracha
  • 1 łyżeczka pokrojonego, świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wstążki cukinii.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w miseczce.
  3. Dokładnie rozprowadź marynatę na każdy kawałek wstążek cukinii. Im więcej, tym lepiej!
  4. Grilluj cukinie na specjalnie przeznaczonej do tego celu patelni lub włóż do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, w ustawionym programie na grillowanie. Zajmie to kilka minut (w zależności od stopnia rozgrzania patelni/piekarnika), więc miej cukinie cały czas na oku.