Przepisy

Wybierz kategorię
shutterstock_219955981

czas przygotowania:

Quinoa z kurczakiem, cukinią i żurawiną

składniki

Składniki na 2 porcje:

100g komosy ryżowej (quinoa),
1 średnia cukinia,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżeczki sezamu,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
szczypta ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy,
dowolna przyprawa do kurczaka,
sól i pieprz

przygotowanie

  1. 100 gramów komosy ryżowej płuczemy kilka razy na sitku i gotujemy wg. instrukcji.
  1. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki suszonej żurawiny i delikatnie mieszamy.
  1. Sezam prażymy na suchej patelni i odkładamy na później.
  1. Pociętą w cienkie plasterki cukinię podsmażamy do miękkości na łyżce oliwy.
  1. Kurczaka przyprawiamy wg. uznania i smarujemy go odrobiną oliwy. Tak przygotowanego podsmażamy na suchej patelni.
  1. Pierś po usmażeniu kroimy w paski.
  1. Do ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) dodajemy posiekany szczypiorek, a także przygotowaną wcześniej cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich.
  1. Na koniec wykładamy na talerz nasze plasterki kurczaka, oraz przygotowaną komosę ryżową i całość posypujemy prażonym sezamem.

 

SMACZNEGO!

#przepis, #tag, #tag rag
Wróć do strony głównej
shop

SKLEP INTERNETOWY

Kup nasze produkty online

business

KLIENT BIZNESOWY

Strefa zakupów hurtowych.