Przepisy

Wybierz kategorię
9

czas przygotowania:

Piernik owsiany z żurawiną

składniki

§ MIÓD – 2/3 szklanki

§ MASŁO – 1/3 kostki

§ CUKIER (polecamy kokosowy) – 2 łyżki

§ MLEKO – ½ szklanki

§ JAJKA – 2 średnie

§ PŁATKI OWSIANE (polecamy BEZGLUENOWE) – 1 szklanka

§ MĄKA – 1 szklanka

§ ŻURAWINA – ½ szklanki

§ SODA OCZYSZCZONA – 1 łyżeczka

§ PRZYPRAWY: imbir, cynamon, goździki, kardamon lub przyprawa do piernika – 2 łyżeczki

przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza
  2. W małym rondelku rozpuszczamy masłao, miód, cukier i mleko. Następnie odstawiamy do ostygnię
  3. W misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, mąkę, przyprawy i sodę oczyszczoną.
  4. Składniki suche mieszamy z mokrymi i mieszamy.
  5. Mieszając wbijamy jaja i mieszamy, aż masa stanie się jednolita.
  6. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – powinien być suchy po wbiciu i wyjęciu z masy.
  7. Gotowe ciasto zostawiamy w formie i pozostawiamy do wystygnię

Wróć do strony głównej
shop

SKLEP INTERNETOWY

Kup nasze produkty online

business

KLIENT BIZNESOWY

Strefa zakupów hurtowych.