Przepisy

Wybierz kategorię
2

czas przygotowania:

Pieczone pierożki z farszem z quinoa

składniki

Na ciasto:
§ MĄKA – 500 g

§ ŚMIETANA 18% - 2/3 szklanki

§ MASŁO – 1 kostka

§ JAJKO – 1 sztuka (do smarowania)

Na farsz (w dowolnych proporcjach):
§ QUINOA UGOTOWANA

§ KAPUSTA KISZONA/KWASZONA

§ PIECZARKI

§ CEBULA

§ TŁUSZCZ DO SMAŻENIA (np. olej kokosowy)

§ PRZYPRAWY: sól (himalajska), pieprz, majeranek

przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto na pierogi:

Mąkę, śmietanę i masło wyrabiamy, aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję.

Dzielimy ciasto na 3-4 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, a następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki, na które będziemy układać farsz.

  1. Przygotowujemy farsz:

Kapustę płuczemy i gotujemy w nieosolonej wodzie około godzinę. Po tym czasie kapustę odsączamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Szatkujemy, dla uzyskania drobniejszych kawałków. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Kiedy pieczarki zmiękną, dodajemy ugotowaną kapustę, ugotowaną quinoa i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

  1. Lepimy i pieczemy pierogi:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 190 stopni Celsjusza. Na środek przygotowanych wcześniej krążkaów z ciasta wykładamy farsz (po 1 łyżeczce), a następnie zlepiamy je. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
SMACZNEGO!

Wróć do strony głównej
shop

SKLEP INTERNETOWY

Kup nasze produkty online

business

KLIENT BIZNESOWY

Strefa zakupów hurtowych.