Erytrytol – idealna alternatywa dla cukru

Erytrytol to substancja słodząca, która wytwarzana jest w procesie naturalnej fermentacji owoców, co w odróżnieniu od popularnych słodzików czyni go zdrową i bezpieczną alternatywą dla cukru.

Największą zaletą erytrytolu jest jego niskokaloryczność.

1 gram erytrytolu zawiera zaledwie 0,2 kalorii (cukier 4 kalorie, a ksylitol 2,4), zachowując aż 70% słodyczy, którą ma tradycyjny cukier.

Traktując to całkowicie matematycznie – za 6% kalorii cukru otrzymujemy aż 70% jego słodyczy.

Niskokaloryczność to tylko jedna z wielu zalet erytrytolu. Co jeszcze świadczy o jego bezkonkurencyjności względem tradycyjnego cukru?

 

Nie podnosi poziomu glukozy we krwi

Organizm ludzki nie posiada enzymów, które trawią erytrytol. Zostaje on wchłonięty do krwiobiegu, a potem wydalony w niezmienionej postaci. Dzięki temu nie podnosi poziomu glukozy we krwi oraz nie wpływa na wydzielanie insuliny. Nie ma też żadnego wpływu na poziom cholesterolu, czy trójglicerydów. Przez wzgląd na takie właściwości jest doskonałą alternatywą dla cukru dla diabetyków, czy osób zmagających się z dolegliwościami metabolicznymi.

 

Nie powoduje próchnicy

Bakterie nazębne kochają wszelkiego rodzaju słodkości, gdyż daje im to niezbędną energię do rozmnażania, co w konsekwencji prowadzi do próchnicy. Nie są jednak w stanie strawić erytrytolu, więc nie stanowi on pożywki dla szkodliwych bakterii. Niektóre z badań wykazują pozytywny wpływ erytrytolu na kondycję jamy ustnej, zmniejszając ilość szkodliwych bakterii.

 

Nie podrażnia układu pokarmowego

Erytrytol wchłaniany jest od razu w jelicie cienkim, dlatego nie podrażnia układu pokarmowego, ani nie wywołuje biegunek, czy niestrawności, jak inne substancje słodzące. W przeprowadzonych badaniach nie wykryto żadnego negatywnego efektu, co oznacza, że erytrytol jest bezpieczny również w długoterminowym stosowaniu.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8039489
  2. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/human-gut-microbiota-does-not-ferment-erythritol/87A2797F505A71C1E5EA3ADDD2E2A166
  3. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/metabolism-of-erythritol-in-humans-comparison-with-glucose-and-lactitol/F4FB00CC5089760CA078F85A073041A9

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548

About the author

About the author

Admin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis a massa vitae nisi fermentum cursus ut ac justo. Nullam sagittis magna orci, sed condimentum dolor pretium at. Duis a massa vitae nisi fermentum cursus ut ac justo.