Eliksiry superfoods

Eliksiry skomponowane na bazie superfoods to prosty i smaczny sposób na wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych i uzyskanie pozytywnych rezultatów płynących z regularnego spożywania cennych składników odżywczych.

Superfoods Collagen Beauty Elixir to pyszny koktajl kolagenowy stworzony z myślą o zapewnieniu jak największej porcji komponentów wspierających procesy anti-aging organizmu. Zawiera inulinę – jeden z najcenniejszych prebiotyków oraz naturalny kolagen, który jest niezbędny przy procesie odbudowy tkanek organizmu. Ma również drogocenny wpływ na skórę pomagając utrzymać jej jędrność, elastyczność oraz minimalizując zmarszczki. Mieszanka ma pyszny, waniliowo-truskawkowy smak trafiający we wszystkie gusta.

Składniki eliksiru:

Kolagen to naturalny składnik skóry oraz kości organizmu, który tracimy wraz z wiekiem równocześnie w postępującym procesem starzenia. Zastosowany w eliksirze kolagen ma opatentowaną formułę, popartą udowodnionymi i przebadanymi rezultatami. Kilka badań przeprowadzonych przez ostatnie dziesięć lat na fibroblastach w ludzkim ciele wykazało, że peptydy kolagenu pobudzają organizm do produkcji własnego kolagenu poprzez aktywację fibroblastów. Badania te dowiodły, że dzienne spożycie od 2,5 do 10 g peptydów kolagenu przez okres od 4 do 12 tygodni pozytywnie wpływa na poziom nawilżenia, elastyczność, wygładzenie zmarszczek oraz jędrności skóry

Baobab to majestatyczne drzewo występujące najliczniej w Afryce, które od wieków jest znane i wykorzystywane przez wzgląd na swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne. Jest bogatym źródłem witaminy C i wapnia. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który pomaga w ochronie komórek przed stresem antyoksydacyjnym. Ponadto, wspomaga produkcję kolagenu, więc w połączeniu z optymalną dawką kolagenu wykaże najbardziej satysfakcjonujące rezultaty. Oprócz wapnia baobab zawiera kilka cennych minerałów tj. potas, magnez, żelazo i cynk.

Acai to malutkie 1-2 cm owoce o purpurowym kolorze rosnące w tropikalnych lasach Amazonii. Zyskały miano superfoods m.in. ze względu na obecność flawonoidów, czyli antyoksydantów, które chronią komórki przed negatywnymi skutkami zanieczyszczenia środowiska, tym samym przeciwdziałając im przedwczesnym starzeniu. Badania wykazały, że regularne spożywanie jagód acai przez okres 6 tygodniu zwiększa ilość antyoksydantów w organizmie. Ponadto, jagody acai są bogate w cenne kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy.

Korzeń maca to peruwiańska roślina rosnąca w Andach. Wiele badań sugeruje, że maca może poprawiać zdolność przyswajania informacji oraz uczenia się. Ponadto, wykazuje działania energetyczne. Przeprowadzone w 2009 roku badanie wykazało, że spożywanie maci przez okres 14 dni przez kolaży miało pozytywny wpływ na poprawę ich rezultatów. Maca zawiera flawonoidy, czyli antyoksydanty, które również wpływają na poprawę nastroju.

Superfoods Fit&Detox Slimming Elixir to koktajl błonnikowy bazujący tylko na naturalnych składnikach, który wspomaga procesy trawienne oraz detoksykujące organizm. Zawiera inulinę, która jest jednym z najcenniejszych prebiotyków oraz wyselekcjonowany komponent superfoods o wysokiej zawartości błonnika. Błonnik nie tylko przyśpiesza trawienie, ale również zapewnia uczucie sytości i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Mieszanka ma delikatny, tropikalno-ananasowy smak.

Składniki eliksiru:

Len mielony to nic innego jak przemielone nasiona lnu – rośliny o cennych dla organizmu właściwościach. Len jest dobrym źródłem kwasu a-linolenowego, który musi być dostarczony wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Ponadto zawiera wysokojakościowe proteiny, błonnik oraz kwas fenolowy. Co więcej, len mielony zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, które znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na pracę serca.

Babka płesznik i babka jajowata to rośliny o wysokiej zawartości błonnika, który wspomaga codzienną pracę układu pokarmowego, zwiększając przy tym uczucie sytości. Ponadto, pomaga kontrolować cholesterol, a regularne stosowanie, przy zachowaniu zdrowej diety zmniejsza jego poziom we krwi. Błonnik wspiera pracę jelit, regulując ja w naturalny sposób, a przy tym oczyszcza je ze szkodliwych produktów przemiany materii. Polecany jest dla osób z dolegliwościami trawiennymi oraz chcących zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ zmniejsza apetyt.

Błonnik jabłkowy pozyskiwany jest ze skórek jabłek będących źródłem pektyn. Utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Ma nieoceniony wpływ na odchudzanie, ponieważ zmniejsza łaknienie i uczucie głodu. Badania wykazały, że regularne spożywanie zwiększa odporność organizmu.

Superfoods Green Healthy Elixir to pobudzający i orzeźwiający koktajl z dawką naturalnej energii w postaci guarany, będącą zdrową alternatywą dla kawy. Wzbogacony został o najbardziej cenne w swoich właściwościach zielone superfoods, które są koncentratem witamin oraz minerałów. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych idealnie uzupełnia dzienną porcję warzyw i owoców. Doskonały smak z nutką limonki gwarantuje pyszny i zdrowy początek dnia.

Składniki eliksiru:

Młody jęczmień jest bogatym w składniki odżywcze superfoodem. Zawiera m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Młody jęczmień uważany jest za żywność funkcjonalną ze względu na jedną ze swoich głównych właściwości – eliminowanie toksyn z organizmu. Ponadto, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, wykazuje właściwości przeciwtrądzikowe, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, ma działanie przeciwzapalne. Badania wykazały, że może być pomocny w leczeniu wielu przewlekłych chorób.

Guarana to roślina będąca naturalnym źródłem kofeiny i posiadająca wszystkie jej właściwości – stymuluje, pobudza i rozgrzewa. Kofeina również odpowiada za właściwości odchudzające guarany. Może ona zwiększać spalanie tkanki tłuszczowej oraz zmniejszać uczucie głodu. Guarana zawiera od 4 aż do 6 proc. tej substancji pobudzającej, a nasiona kawy tylko do 2,8 proc.

Chlorella i spirulina to algi o wielu właściwościach prozdrowotnych. Chlorella zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B12), które hamują działanie wolnych rodników oraz wspomagają funkcjonowanie  układu odpornościowego, przez co utrzymuje organizm w dobrej kondycji. Ponadto, chlorella wiąże metale ciężkie i toksyny usuwając je z organizmu równocześnie zapewniając prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Spirulina posiada cenny chlorofil, który powszechnie znany jest jako „eliksir młodości”. Składniki zawarte w spirulinie gwarantują wsparcie systemu immunologicznego oraz utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi.  Dodaje energii i sił witalnych pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia.

Moringa olejodajna to roślina o silnych właściwościach antyoksydacyjnych ze względu na zawartość witaminy C oraz beta-karotenu. Badanie wykazało, że spożywanie 1,5 łyżeczki moringi dziennie przez trzy miesiące znaczenie zwiększa poziom antyoksydantów we krwi. Ponadto, moringa wykazuje właściwości przeciwzapalne, a nawet może zmniejszyć skutki związane ze stanem zapalnym organizmu.

 

Bibliografia:

  1. Chadare FJ, Linnemann AR, Hounhouigan JD, Nout MJ, Van Boekel MA., Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2009
  2. Kinuthia U. Muthai, Mbuthia S. Karori, Alice Muchugi, Abwao S. Indieka, Catherine Dembele, Simon Mng’omba, and Ramni Jamnadass ; Food Science Nutrition 2017
  3. E Sadowska-Krępa, B Kłapcińska, T Podgórski, B Szade, K Tyl and A Hadzik; Biology of Sport, 2015
  4. Stone, Mark, Ibarra, A., Roller, M., Zangara, Andrea and Stevenson, Emma (2009) A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexualdesire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology, 126
  5. Julio Rubio, Sandra Yucra, Manuel Gasco, Sandra Yucra,Gustavo Francisco Gonzales,  Toxicology mechanisms and methods 21(8):628-34 · July 2011
  6. Proksch, E. Schunck, M. Zague, V. Segger, D. Degwert, J. and Oesser, S. (2014). Oral intake of specific collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol. Physiol., Vol 27, Iss. 3, 113-119.
  7. Choi, S.Y., Ko, E.J., Lee, Y.H., Kim, B.G., Shin, H.J., Seo, D.B., Lee, S.J., Kim, B.J. and Kim M.N.(2013). Effect of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomize, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy – online ahead of print.
  8. Kantor, I. Donikyan, L.A. Simon, E. and Wollschlaeger, B. (2002). Results of a study evaluating the use of a dietary supplement formula in the management of age-related skin changes in women with moderate to severe wrinkling of the periorbital area. The Journal of the American Nutraceutical Association, Vol. 5, Iss. 2, 10-19.
  9. Priyanka Kajla, Alka Sharma, and Dev Raj Sood, Food Science Technology, 2015
  10. L. Sherry, S.S. Kim, R.N. Dilger, L.L. Bauer, M.L. Moon, R.I. Tapping, G.C. Fahey Jr., K.A. Tappenden, G.G. Freund; Brain, Behavior and Immunity, 2010
  11. Yawen Zeng, Xiaoying Pu, Jiazhen Yang, Juan Du, Xiaomeng Yang, Xia Li, Ling Li, Yan Zhou, and Tao Yang ; Oxid Med Cell Lngev. 2018
  12. R. Sulaiman, Z.A. Zakaria, A.S. Bujarimin, M.N. Somchit, D.A. Israf & S. Moin, Pharmaceutical Biology, 2008
  13. Sreelatha S, Padma PR., Plant Food Nutrition, 2009