Przepisy

Wybierz kategorię
6

czas przygotowania:

Domowa chrupiąca i kolorowa czekolada

składniki

§ CZEKOLADA GORZKA MIN 70% TŁUSZCZU – ½ tabliczki

§ KAKAO lub KAROB – 2 łyżki

§ CUKIER KOKOSOWY – 1 łyżka

§ OLEJ KOKOSOWY – 2 łyżki

§ NASIONA – dowolne, ulubione (dynia, słonecznik)

§ NASIONA CHIA - 2 łyżki

§ JAGODY GOJI – 2 łyżki

§ EWENTUALNIE DLA UROZMAICENIA SMAKU: pikantne przyprawy (świeżo mielony pieprz, chili, imbir)

przygotowanie

  1. Nasiona chia zalewamy 5 łyżkami gorącej wody, pozostawiamy do napęcznienia.
  2. Nasiona pozostałe podprażamy na suchej patelni. Wysypujemy je gęsto razem z owocami goji na płaskie naczynie pokryte folią lub papierem pergaminowym. Powinna powstać zwarta struktura, którą będzie można potem zalać masą czekoladową.
  3. Cukier kokosowy mielimy w młynku do kawy.
  4. W małym rondelku topimy czekoladę z olejem i cukrem kokosowym. Kiedy masa stanie się ciekła dodajemy stopniowo kakao/karob – ale tak, by masa nie zrobiła się zbita
  5. Następnie dodajemy nasiona chia, ewentualnie przyprawy i mieszamy z masą czekoladową.
  6. Powstałą masą zalewamy nasiona, pozostawiamy do wystygnięcia a następnie chłodzimy w lodówce lub w zamrażarce do całkowitego stężenia.

Wróć do strony głównej
shop

SKLEP INTERNETOWY

Kup nasze produkty online

business

KLIENT BIZNESOWY

Strefa zakupów hurtowych.